Τετάρτη 25 Φεβρουαρίου 2015

Ως πότε θα ταλαιπωρούνται επιβάτες σε φουρτούνα;




Το θέμα της επιβολής του απαγορευτικού απόπλου λόγω καιρού επανέρχεται, με επιτακτικό τρόπο, στο προσκήνιο.  Μετά από ένα ακόμα βίντεο, που έδειχνε τα μανιασμένα κύματα του Αιγαίου να «καταπίνουν» ένα πλοίο (αυτή την φορά το Blue Star Paros) δύο άλλα επιβατηγά δεν μπόρεσαν το βράδυ της Παρασκευής να προσεγγίσουν σε λιμάνια λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών προκαλώντας μεγάλη ταλαιπωρία σε πολλούς επιβάτες.


Συγκεκριμένα, το «Διαγόρας», που είχε αναχωρήσει από Ρόδο δεν μπόρεσε να προσεγγίσει στη Σύμη, όπου περίμεναν να επιβιβαστούν 38 επιβάτες, 2 Ι.Χ. και 3 φορτηγά.

Επίσης, το «Β. Κορνάρος» το οποίο είχε αναχωρήσει από Πειραιά δεν μπόρεσε να προσεγγίσει στην Κάσο, με αποτέλεσμα 10 επιβάτες, που επρόκειτο να αποβιβαστούν εκεί να παραμείνουν στο πλοίο και να ταξιδέψουν αναγκαστικά μέχρι το επόμενο λιμάνι, την Κάρπαθο. Στην Κάσο δεν περίμενε κανένας για επιβίβαση.

Να σημειωθεί ότι το θέμα του «απαγορευτικού», που η εφαρμογή του έχει αφεθεί, ουσιαστικά, στα «χέρια» των ακτοπλοϊκών εταιρειών, με αποτέλεσμα να ταξιδεύουν πολλοί επιβάτες μέσα σε σφοδρή κακοκαιρία, πολλές φορές, μάλιστα, με ιδιαίτερο κίνδυνο, όπως έγινε στην περίπτωση του «SUPERFAST II», όπου ανατράπηκαν φορτηγά αυτοκίνητα στο γκαράζ…

Ωστόσο, το θέμα είχε αναδειχθεί με δραματικό τρόπο στο πολύνεκρο ατύχημα του «Norman Atlantic», στο οποίο λόγω της σφοδρής κακοκαιρίας δεν μπορούσε να γίνει αποτελεσματικά επιχείρηση διάσωσης.

Ο ΣΥΡΙΖΑ είχε καταγγείλει το γεγονός ότι το πλοίο είχε αναχωρήσει μέσα σε σφοδρή κακοκαιρία κατά παράβαση και ευρωπαϊκής Οδηγίας ενώ και ο νυν αναπληρωτής υπουργός Ναυτιλίας Θοδωρής Δρίτσας είχε κάνει ερώτηση για το θέμα του «απαγορευτικού», με αφορμή αντίστοιχα περιστατικά με πλοία.

Μάλιστα, ο κ. Δρίτσας σε ερώτηση, που είχε καταθέσει, το 2013 (2/5) σημείωνε ότι «η εκτέλεση δρομολογίων, υπό εξαιρετικά δυσμενείς καιρικές συνθήκες, με δεδομένες τις αδυναμίες των λιμανιών, δημιουργεί μείζον θέμα ασφάλειας για πλοία και επιβαίνοντες»

pireas2day.gr
Αυτή η ανάρτηση προέρχεται από: Λιμενικά Δρώμενα: Ως πότε θα ταλαιπωρούνται επιβάτες σε φουρτούνα; http://limenikadromena.blogspot.com/2015/02/blog-post_305.html#ixzz3SeXZN8hB
Ευχαριστούμε για την αναδημοσίευση της ανάρτησης μας.