Κυριακή 30 Νοεμβρίου 2014

Άνιση η μάχη των γιατρών στο νοσοκομείο Ρόδου με τον χρόνο

Πέντε νεκροί σε μια ημέρα. Δύο νέοι από τροχαία, ένας από πυροβολισμό και δύο από ανακοπή

Του Γιώργου Τριάντου
Ιατρός Νοσοκομείου Ρόδου
ΠΡΟΣ ΣΥΣΚΕΨΙΑΡΧΕΣ
Πέντε νεκροί σήμερα. Δύο νέοι από τροχαία ατυχήματα, ένας από ατύχημα με πυροβόλο όπλο και δύο από ανακοπή καρδιάς. Πέντε επείγοντα χειρουργεία. Δεν ξέρω πόσα άλλα επείγοντα περιστατικά με εισαγωγές. Έχω πάψει πια να μετράω.
Και ας τρέχεις κυρία Ελένη να κάνεις ομιλίες και εκδηλώσεις για την οδική ασφάλεια και ας τρέχουμε και εμείς να μαζέψουμε τα ασυμμάζευτα. Να φροντίσουμε τους τραυματίες, να μπούμε στα χειρουργεία ή να παρηγορήσουμε μάνες, πατεράδες, γιους και κόρες και αδέλφια; Γιατί εμείς θα είμαστε αυτοί που θα ανακοινώσουν και το αισιόδοξο και το πένθιμο. Δεν υπάρχει σωτηρία και μέλλον στον τόπο αυτό γιατί όλοι επιδερμικά και ανώδυνα σκαλίζουν και ανακυκλώνουν ευχολόγια και διαπιστώσεις. Θα ήταν ένα πραγματικό shock για όλους όσους ασχολούνται και έχουν ευθύνη για την υγεία και την ασφάλεια να περάσουν μια μέρα με τα ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ και να καθίσουν μαζί μας σε μια εφημερία. Για να μπορέσουν να βιώσουν αυτό που ζούμε όλοι καθημερινά. Τον αγώνα του ΕΚΑΒ και το τροχαίο ατύχημα σε πραγματικούς χρόνους με τις τόσες χαμένες ζωές και στο ΤΕΠ να βλέπουν δύο τραυματιοφορείς για 360 κρεβάτια και δεκάδες περιστατικά στα Επείγοντα, δύο νοσηλευτές ανά βάρδια να τρέχουν από το Παθολογικό στο Χειρουργικό και από εκεί στο Ορθοπεδικό ιατρείο και πάλι από την αρχή, ένα γιατρό ανά 6ωρο στα Παθολογικά και Χειρουργικά και Ορθοπεδικά περιστατικά, τυπικά μεν, γιατί ουσιαστικά και οι δύο εφημερεύοντες δεν προλαβαίνουν.
Να δουν τον ένα αναισθησιολόγο μόνο του για 24 ώρες να έχει δύο περιστατικά ταυτόχρονα στο χειρουργείο ή ακόμη ένα στα επείγοντα, με δύο νοσηλευτές χειρουργείου και μπορεί με όχι νοσηλευτή αναισθησιολογικού.
Ούτε δύο ώρες δεν θα άντεχαν όλοι αυτοί που από μακριά και εν μέσω συσκέψεων θέλουν να λύσουν τα προβλήματα, να μειώσουν τα τροχαία και τους θανάτους. Με ποιους δρόμους; Με ποια σήμανση και φωτισμό; Με ποιά ελεγκτικά μέτρα; Με ποιες διαγραμμίσεις και υποδομές;
Ούτε δύο ώρες δεν θα άντεχαν να βλέπουν πως έγινε το νοσοκομείο της Ρόδου. Χωρίς ειδικευόμενους, με λειψό αριθμό ειδικευμένων, με εξουθενωμένους γιατρούς να προσπαθούν να βρουν παράθυρο στο εξωτερικό ή στη συνταξιοδότηση. Χωρίς νοσηλευτές, χωρίς τραυματιοφορείς με ελλείψεις υλικών και φαρμάκων. Με κουτσουρεμένους προϋπολογισμούς νοσοκομείου γιατί πλέον οι αριθμοί έχουν αντικαταστήσει τους ανθρώπους.
Και θέλουν να κάνουν και συσκέψεις για το νοσοκομείο. Πόσες έγιναν άραγε μέχρι τώρα και τι αποτέλεσμα έφεραν; Πόσες υποσχέσεις πήραμε από αερομεταφερόμενους και αλεξιπτωτιστές υπευθύνους-ανεύθυνους και μη αξιόπιστους.
Και διαβάζω στις εφημερίδες ότι καθυστερούν 800 τακτικά χειρουργεία. Τακτικά χειρουργεία. Με ανθρώπους που θέλουν να βρουν την υγειά τους όπως τους αξίζει και πρέπει. Πουθενά όμως δεν άκουσα, τους συσκεψιάρχες να κάνουν λόγο για τις ελλείψεις των επειγόντων περιστατικών. Για τις ελλείψεις γιατρών, νοσηλευτών, τραυματιοφορέων εκεί που παίζεται η ζωή κορώνα-γράμματα και η ζωή απέχει μια κλωστή από το μοιραίο. Και δεν θέλω να μιλήσω για τα 9 ευρώ μεικτά την ώρα για τους εφημερεύοντες γιατρούς και ακόμα λιγότερα για νοσηλευτές και τραυματιοφορείς, γιατί δεν θέλω να σας δώσω το δικαίωμα να κάνετε σπέκουλα και προπαγάνδα πάνω στην δυστυχία και την ανέχεια των συμπολιτών μας.
Και διαβάζω στις εφημερίδες το Δήμαρχο μας να δηλώνει «ότι θέλησε να προκαταλάβει τυχόν αντιδράσεις για ανάδειξη του θέματος, λέγοντας ότι θεώρησε ότι αυτή είναι η πιο κατάλληλη περίοδος για να γίνει αυτό αφού το καλοκαίρι λένε ότι μπορεί να επηρεάσει την τουριστική κίνηση».
Δηλαδή όλα για αυτόν τον τουρισμό που μπορεί να επηρεαστεί. Αυτόν τον τουρισμό που για χάρη οποίου έχουν ισοπεδωθεί δεκάδες άλλα πράγματα και προτεραιότητες. Για αυτόν τον τουρισμό που συνέχεια κάνει ρεκόρ όπως ρεκόρ κάνουν επίσης οι απλήρωτοι ξενοδοχοϋπάλληλοι και προμηθευτές. Μην ανησυχείτε κύριοι. Ο τουρίστας το καλοκαίρι θα βρεί γιατρό 24 ώρες το 24ωρο στη Νότια Ρόδο, γιατί τα συμφέροντα είναι πολλά και καλά οργανωμένα. Ο ντόπιος στη Νότια Ρόδο και αλλού θα βρεί γιατρό όλο το 24ωρο; Αν κρίνω από τα γεγονότα και τις αντιδράσεις μάλλον όχι.
Και γιατί κύριοι να κάνετε συσκέψεις το χειμώνα για να αναδείξετε τη αδιάψευστη πραγματικότητα; Γιατί δεν βγαίνετε το καλοκαίρι και να πείτε ότι η υγεία που παρέχετε δεν είναι αυτή που αρμόζει σε πολίτες; Γιατί υποβαθμίζετε τον Ροδίτη και τη Ροδίτισα σαν χειμερινό προϊόν; Όλοι έχουν το ίδιο δικαίωμα στην υγεία και την ασφάλεια και περισσότερο αυτοί που ζουν12 μήνες και 365 μέρες το χρόνο στο νησί. Αυτοί που πληρώνουν, αυτοί που υφίστανται τα χαράτσια και τις αδικίες και αυτοί που σε τελευταία ανάλυση σας εκλέγουν.
Αν ο Ροδίτης και η Ροδίτισα είναι ικανοποιημένοι από τις υπηρεσίες υγείας και οδικής ασφάλειας, από τις υπηρεσίες της καθημερινότητας τότε αγαπητοί συσκεψιάρχες θα είναι ικανοποιημένοι και οι ξένοι. Κανένας δεν έχει το δικαίωμα να ενδιαφέρεται και να ενεργεί στο όνομα της τουρισμού και να αδιαφορεί και να δημαγωγεί εις βάρος των συμπολιτών μας.
Αν μπορέσετε κάποια στιγμή να κάνετε απολογισμό, πόσοι χάθηκαν άδικα, πόσοι μπορούσαν να σωθούν, πόσοι έμειναν ανήμποροι και παράλυτοι ενώ μπορούσαν να αποτελούν ζωτικό στοιχείο της κοινωνίας, τότε ίσως θα μπορέσετε να καταλάβετε τον αγώνα και την αγωνία όλων αυτών που προσπαθούν να σώσουν ζωές, να προλάβουν το μοιραίο, να εκπαιδεύσουν και να διαμορφώσουν οδηγική συμπεριφορά και κανόνες ασφαλείας.
Άστε τις συσκέψεις και κάνετε έργα. Διεκδικήστε και απαιτήσετε. Και όσα ψηφίσματα και αν δημοσιεύσετε ή αποστείλετε πάλι θα βρίσκεται κάποιος να σας θυμίζει ότι το αποτέλεσμα είναι αρνητικό.
Διαβάστε Περισσότερα...

Η αρχαιολογία της Κάσου


 

 Γιάννης  Γεωργίου Σακελλαράκης
 Αρχαιολόγος.
Η Κάσος βρίσκεται μεταξύ του ανατολικότερου άκρου της Κρήτης – κάβο Σίδερο – και του νοτιότερου άκρου της Καρπάθου, πάνω στο ναυτικό πέρασμα από και προς τις βόρειες ακτές της Αφρικής, τον Ελλήσποντο και τη Μαύρη Θάλασσα. Ο ναυτικός αυτός δρόμος, συνάμα και εμπορικός, ήταν ένα συχνό και διαχρονικό μονοπάτι που το πέρασαν διάφορα πολιτισμικά φύλλα μεταφέροντας τα προϊόντα τους και μέσω αυτών τον πολιτισμό τους. Η Κάσος ήταν ένας από τους σταθμούς των μετακινήσεων ανθρώπων και αγαθών, σχεδόν από τις αρχές της Εποχής του Χαλκού γύρω στο 2800 π.Χ., ήταν το τελευταίο σκαλοπάτι πριν τη Κρήτη για τα μεταναστευτικά φύλλα που πέρασαν από τις ακτές της Μικράς Ασίας στη Ρόδο, την Κάρπαθο, την Κάσο και τελικά στις ανατολικές ακτές της Κρήτης, απέναντι ακριβώς από την Κάσο, όπου αναπτύχθηκαν τα ανάκτορα του Παλαίκαστρου και της Ζάκρου.

Η Κάσος έχει συνεχή και αδιάκοπη κατοίκηση τουλάχιστο από την Πρώιμη Εποχή του Χαλκού, μέχρι σήμερα. Οι θέσεις κατοίκησης σε όλη την επιφάνεια του νησιού αλλάζουν κατά εποχή. Έτσι η Κάσος σαν νησί του Αιγαίου ακολουθεί την ιστορική και αρχαιολογική εξέλιξη του αρχιπελάγους. Μικρό νησί με περιορισμένη γη για καλλιέργειες και λιγοστό νερό (κατά τον 6ο-5ο π.Χ. αιώνες πολύ πιθανόν να είχε κάποιες τρεχούμενες πηγές) ανέπτυξε τον τριτογενή τομέα και το εμπόριο.

Αν και τα μεταναστευτικά φύλλα έφεραν μαζί τους νέες δημιουργικές μεθόδους, νέες ιδέες και νέα τέχνη, όταν αναμείχθηκαν με τους γηγενείς κατοίκους που περνούσαν το τελικό νεολιθικό στάδιο, ο πολιτισμός της Πρώιμης Εποχής του Χαλκού πήρε μια νησιώτικη και ναυτική κατεύθυνση που σίγουρα επηρέασε την εξέληξη των κατοίκων, μαζί με το οικονομικό, το ιδεολογικό και κοινωνικό  τους υπόβαθρο. Διότι η νοοτροπία των νησιωτών ασφαλώς διαφέρει από αυτή των στεριανών.

Στην Κάσο δεν έχομε ακόμη δείγματα ή ίχνη κατοίκησης πριν την Εποχή του Χαλκού αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν. Σαφή όμως αρχαιολογικά κατάλοιπα από την Πρώιμη Χαλκοκρατία βρίσκουμε σε όλη τη έκταση του νησιού, από το ανατολικότερο μέχρι το δυτικότερο άκρο του.

Φαίνεται ότι οι σπηλιές χρησιμοποιήθηκαν, σε διάφορες εποχές, σαν κατοικίες, ιερά ή τάφοι. Έτσι, σε σπηλιές, τόσο στο εσωτερικό τους όσο και στον εξωτερικό τους χώρο βρέθηκαν κομμάτια αγγείων (όστρακα) καμωμένα στο χέρι με αποτύπωμα ψάθας στην οποία είχαν τοποθετηθεί όταν ο πηλός ήταν ακόμα νωπός (περιοχή Αη Μάμα). Βρέθηκαν ακόμη ψήγματα οψιανού που φανερώνουν τις εμπορικές σχέσεις της Κάσου με τη Μήλο από όπου προερχόταν το πολύτιμο ηφαιστειακό πέτρωμα που χρησίμευε για την κατασκευή λεπίδων μαχαιριών αιχμών δοράτων και βελών.

Βλέπουμε ότι η Κάσος ακολουθεί την αργή και μακροχρόνια εξελίξει του Αιγαιακού Πολιτισμού της Πρώιμης Εποχής ου Χαλκού και να εντάσσεται σταδιακά στην επιρροή της Κρήτης. Επιρροή που κράτησε μέχρι την Ύστερη Μινωική Εποχή (περίπου 1400 π.Χ.).

Η Μινωική παρουσία στην Κάσο εντοπίζεται την περιοχή της Χελάτρου, που βρίσκεται και  ο προστατευμένος φυσικός όρμος και παραλία για το τράβηγμα των πλοίων. Στην περιοχή αυτή, σχεδόν κάθε βραχοσκεπή ήταν τάφος ατομικός ή οικογενειακός, αναλόγως του μεγέθους του. Από εδώ έχουμε το λίθινο φωλεόσχημο αγγείο που εκτίθεται στην Αρχαιολογική Συλλογή Κάσου, αλλά και μια αγνύθα (βαρίδι αργαλειού) με εγχάρακτο σήμα του κεραμοποιού ή ένδειξη του είδους της κλωστής που κρατούσε. Πλήθος οστράκων της Μέσο-Μινωικής Εποχής μαρτυρούν μια ανεπτυγμένη και ακμάζουσα κοινωνία με σταθερό οικονομικό υπόβαθρο και στενές πολιτιστικές και εμπορικές σχέσεις με τα ανακτορικά κέντρα του Παλαικάστρου και πιθανόν και της Ζάκρου.
 
Τη Μινωική επίδραση έρχεται να αντικαταστήσει η Μυκηναϊκή. Και η Κάσος, που φαίνεται να είχε σημαντική ανάπτυξη την εποχή αυτή, ακολουθεί τις τύχες των νησιών με Μινωική επιρροή. Έτσι την Ύστερη Εποχή του Χαλκού (1500-1050 π.Χ.) η Μυκηναϊκή Κάσος τοποθετείται στην περιοχή του Άργους που βρίσκεται όχι μακριά από τη Χέλατρο, στο κέντρο του νησιού όπου και η μεγαλύτερη καλλιεργήσιμη γη. Σαν τοπωνύμιο παραπέμπει σε Μυκηναϊκά πρότυπα. Το οροπέδιο του Άργους είναι προστατευμένο από τους βόρειους ανέμους αλλά και προστατεύεται εύκολα, μια και μοναδική εύκολη πρόσβαση (μέχρι τη δεκαετία του 1960) ήταν από την πλευρά της Χελάτρου. Μοναδική υπενθύμιση για τους γηγενείς κατοίκους του νησιού αποτελεί το Έλλερος (ή Έλερος) θέση όχι μακριά από το Άργος.

Στο Άργος εντοπίστηκε θολωτός υπόγειος τάφος στην περιοχή του οποίου υπάρχει συστάδα παρόμοιων τάφων σε δεύτερη χρήση, αλλά και θεμέλια μεγάλου κτιρίου. Από αυτή την εποχή αρχίζει να εμφανίζεται το σημερινό όνομα του νησιού, όπως αναφέρεται στον Όμηρο στον Κατάλογο των Πλοίων που πήραν μέρος στον Τρωικό πόλεμο.

Tην Γεωμετρική Εποχή η κατοίκηση μετατοπίζεται περίπου στη περιοχή όπου σήμερα βρίσκονται τα χωριά. Το Πόλι φαίνεται ότι επιλέγεται σαν φυσικά οχυρός τόπος, και στους αναβαθμούς που κτίστηκαν για να  συγκρατούν το έδαφος καλλιέργησαν τα σπαρτά τους. Η γενικότερη περιοχή κατοικείται πλέον συνεχώς στα μετέπειτα χρόνια και μέχρι σήμερα.

Από τον 6ο π.Χ. αιώνα το νησί ακολουθεί τις τύχες της Ρόδου, στη σφαίρα επιρροής της οποίας ανήκει. Στη συνέχεια γίνει μέλος της Αθηναϊκής Συμμαχίας και πληρώνει φόρο στο Κοινό Ταμείο που αρχικά βρισκόταν στη Δήλο. Η καλλιτεχνική, πολιτιστική, οικονομική και εμπορική επιρροή της Ρόδου (και λιγότερο της Αττικής) αντικατοπτρίζεται στις ενσφράγιστες λαβές αμφορέων που περιείχαν κρασί, στα νομίσματα και στα κτερίσματα των τάφων που βρέθηκαν στην περιοχή του Πολιού, στα μελανόμορφα αγγεία  καθώς και στα ευρήματα του σπηλαίου Ελληνοκαμάρα. Αν και σήμερα δεν υπάρχουν κτίσματα αυτής της χρονικής περιόδου στο νησί, το πλήθος των μαρμάρινων κιονόκρανων δωρικού τύπου που βρέθηκαν, υποδηλούν την ύπαρξη τουλάχιστον τριών ναών και αυτό από τις διαφορετικές διαστάσεις και τον τύπο τους. Την ίδια περίοδο (5ο- 4ο αιώνα π.Χ.) υπάρχει μια εκτενής χρήση σπηλαίων σα λατρευτικούς χώρους. Τέτοια έχουμε τουλάχιστο τέσσερα με αντιπροσωπευτικό δείγμα την Ελληνοκαμάρα, το φυσικό άνοιγμα της οποίας έκτισαν κατά το τέλος του 5ου π.Χ. αιώνα με κανονικά λαξευμένους ογκόλιθους. Η τεχνοτροπία της κατασκευής παραπέμπει σε παρόμοιους τοίχους στην Μικρά Ασία και την Τένεδο. Στην κατασκευή αυτή υπάρχουν στοιχεία που βρίσκουμε σε αμυντικά τείχη και πύργους. Η Ελληνοκαμάρα είναι το μόνο σπήλαιο στην Ελλάδα με κτισμένη είσοδο με τοιχοδομή του 5ου π.Χ. αιώνα που διατηρείται μέχρι σήμερα σε άριστη κατάσταση.

Η Ρωμαϊκή επικράτηση και στην Κάσο φαίνεται από διάφορες σποραδικές επιγραφές αλλά και από τους τάφους που βρέθηκαν στον Εμπορειό και το χωριό Παναγία, όπως η μαρμάρινη σαρκοφάγος που βρίσκεται στον περίβολο της εκκλησίας της Παναγίας. Την περίοδο αυτή, δηλαδή τον 1ο π.Χ. με 1ο μ.Χ. αιώνες, έχουμε ακόμη μια μοναδικότητα στην Κάσο. Ενεπίγραφες επιτύμβιες στήλες κυκλικού σχήματος, (αρτόσχημες) από ντόπια πέτρα. Δείγματα των στηλών αυτών εκτίθενται στην Αρχαιολογική Συλλογή Κάσου.

Η Πρώτο-Χριστιανική περίοδος βρίσκει την Κάσο σε σχετική ευμάρεια, αν κρίνουμε από τις μεγάλες εκκλησίες θεμέλια των οποίων βρίσκουμε στον Εμπορειό και στο χωριό Αγ. Μαρίνα.

Η αρχαιολογία της Κάσου δείχνει την εξελικτική πορεία των διαδοχικών πολιτισμών που ακολούθησε το νησί από την Πρώιμη Εποχή του Χαλκού στον Αιγαιακό χώρο. Δείχνει μια αρχέγονη βάση εθίμων υφασμένων στη σημερινή πολιτιστική του αναγνώριση που αντανακλώνται στην πλούσια μουσική παράδοση, τους χορούς τις παραδόσεις και όλες τις εκφάνσεις της ζωής των Κασιωτών. Η Κάσος, με το Ομηρικό της όνομα, έχει ένα αδιάκοπο, πολυδιάστατο και συνεχή πολιτισμό και κατοίκηση, που της δίνουν μια μοναδικότητα και ιδιαιτερότητα στον Αιγαιακό χώρο.


Διαβάστε Περισσότερα...

Παρασκευή 28 Νοεμβρίου 2014

«Σύσταση επιτροπών Δημοτικού Συμβουλίου Κάσου»

Διαβάστε Περισσότερα...

Χριστουγεννιάτικο προγραμμα Συλλόγου Αρβανιτοχωρίου



Διαβάστε Περισσότερα...

Τεχνικό πρόγραμμα Δήμου Κάσου έτους 2015

Διαβάστε Περισσότερα...

Πέμπτη 27 Νοεμβρίου 2014

Ψήφιση Προϋπολογισμού Δήμου Κάσου και Ολοκληρωμένου Πλαισίου Δράσης Οικονομικού έτους 2015

Διαβάστε Περισσότερα...

Χριστουγεννιατικο πρόγραμμα Συλλόγου Αγίας Μαρίνας

Διαβάστε Περισσότερα...

Εκλογές Πολιτιστικού Σύλλογου Αρβανιτοχωρίου

Την Τέταρτη 19 Νοεμβρίου 2014 έγινε εκλογή του νέου διοικητικού συμβουλίου του Πολιτιστικού Σύλλογο Αρβανιτοχωρίου Κασου .

Σας ανακοινώνουμε το Νέο Δ.Σ

Διοικητικό Συμβούλιο

ΦΡΑΓΚΟΥΛΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΤΟΥ ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΠΡΟΕΔΡΟΣ

ΠΑΡΑΛΗ ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΤΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗ ΦΟΥΛΑ ΤΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΤΑΜΕΙΑΣ

ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΥ ΙΩΑΝΝΑ ΤΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΒΑ’I’ΛΑ ΜΑΡΙΑ ΤΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΜΕΛΟΣ

ΛΙΟΝΤΑΣ ΙΩΑΝΝΗΣ ΤΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ

Για το Δ.Σ
Η ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΥ ΙΩΑΝΝΑ


Διαβάστε Περισσότερα...

Προσκληση σε συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλιού


Διαβάστε Περισσότερα...

'Μουσικές Διαδρομές ... καταθέσεις μνήμης''.

Καλεσμένοι στην εκπομπή της Φεβρωνίας Ρεβίνθη, ο Αντώνης Καραγιαννάκης και ο Μανώλης Λαμπρίδης.
''...κείνο το πρωϊνό στο νησί μας
δε το ξεχάσαμε, κι ειν' αφορμ'η
σ' αυτο πάνω να 'μαστε το καράβι. ''
( Ι.Δ. Αντωνίου ).
Ένα ταξίδι στο χρόνο ... Στην Κάσο και στην Κάρπαθο, που αντιστέκονται σε πείσμα των καιρών...
Παρασκευή 28/11 και ώρα 14:00 - 16:00.
http://www.ertopen.com/ ( Δεύτερο Πρόγραμμα ).
Διαβάστε Περισσότερα...

Τετάρτη 26 Νοεμβρίου 2014

ΧΕΙΡΟΤΟΝΙΑ ΙΕΡΟΜΟΝΑΧΟΥ π.ΑΜΒΡΟΣΙΟΥ ΜΑΝΑΡΟΥΛΑ ΣΤΗ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΚΑΡΠΑΘΟΥ ΚΑΙ ΚΑΣΟΥ

10686622_851820874839219_4559596368829695866_nΣτον Ιερό Ναό Ευαγγελιστρίας Καρπάθου, την Παρασκευή 21 Νοεμβρίου, ημέρα της μεγάλης Θεομητορικής γιορτής των Εισοδίων της Θεοτόκου, λειτούργησε ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Καρπάθου και Κάσου κ.Αμβρόσιος και τέλεσε την εις πρεσβύτερον Χειροτονίαν του Ιεροδιακόνου π.Αμβροσίου Μαναρουλά, τριτοετούς φοιτητή της Ανωτάτης Εκκλησιαστικής Ακαδημίας Αθήνας.
Ο π.Αμβρόσιος είπε, μεταξύ άλλων, στο χειροτονητήριο λόγο του:
10408710_851820088172631_7080168739497708903_n«Μέγιστο χρέος Σεβασμιότατε, ακούγοντας αδιάκοπα την ηχώ των δικών σας βημάτων, των νουθεσιών, διδαχών και παραινέσεών σας, να φανώ αντάξιος της εμπιστοσύνης, της πατρικής σας στοργής και αγάπης. Και όλοι εμείς, τους οποίους η πρόνοια του Θεού όρισε να σας ακολουθούμε, οφείλουμε την ακτινοβολία της δική σας προσωπικότητος, του ιεράρχου, του ποιμένος, του διδασκάλου μας, να την μεταφέρουμε αναλλοίωτη στο νου και στις καρδιές μας. Να την καταστήσουμε βεβαιότητα στη πορεία μας, στην εκκλησιαστική μας διαδρομή. Να την αναγάγουμε καθοδηγητή της μαρτυρίας μας στην εκκλησία και στον κόσμο, προς δόξαν του Θεού και προς ωφέλειαν των χριστιανών μας.
10703816_933239136703392_5548959643894804888_nΣεβασμιότατε, δεν είναι μόνον η πολυετής αρχιερατεία σας στον τόπο μας, που διαμόρφωσε και πιστοποίησε το πρότυπον της διδαχής σας. Είναι κυρίως η υπαγωγή των ευαγγελικών αρχών που εσείς γνησίως και αυθεντικώς εκφράζετε στην βιωτή μας. Στην καθημέραν μας. Και τούτο Άγιε Γέροντα είναι προνόμιον, καθήκον και σταυρός μας. Προσευχηθείτε να το βαστάξω. Να το βαστάξω ορθόδοξα κανονικά γιατί όπως γνωρίζετε η συνειδητή εκ νεότητός μου αφοσίωση στην υπέρλαμπρη, στην αγαπημένη μορφή του Χριστού μας δεν σχετίσθηκε ποτέ με τιμές, δόξες και ανταποδόσεις κοσμικές, αλλά πρωτίστως και αποκλειστικώς με την υπακοή στις κελεύσεις του, στις παραδόσεις και προτροπές του. Κατενοούντο και κατανοούνται μόνον, οι υπηρεσίες στην εκκλησία του, ως αποδοχή θυσιαστικής αυτοπροσφοράς μου στην κλήση του. Θα μου επιτρέψετε Σεβασμιότατε, την κλήση μου αυτή να την εκλάβω ως ιδιαίτερη, ως ξεχωριστή ευλογία και δωρεά της χάρης του Θεού. Και πως αλλιώς να ειπωθεί, όταν εγώ το ταπεινό τέκνο ευσεβών και αγαθών γονέων, καταξιώνομαι ιερεύς και αξιώνομαι της επιλογής του, για την διακονία του, και για την συμβολή μου στην σωτηρία των ενοριτών μου.
Σεβασμιότατε, Γέροντά μου, και αγωνίζομαι, και θα το πράττω ως την τελευτή του βίου μου, τον άπειρο και απεριόριστο Θεό να υποδέχομαι στην ψυχή και στην καρδία μου. Να αξιωθώ να ψηλαφώ την παρουσία του να υπακούω στα θελήματά του, και στις αποφάσεις και επιλογές του Γέροντα και Μητροπολίτη μου».
10365850_933239143370058_5457461515195722149_nΟ Σεβ. Καρπάθου κ.Αμβρόσιος στην προσφώνησή του προς τον νέο κληρικό τόνισε αρχικά το μεγαλείο και την υψηλή ευθύνη της ιεροσύνης, κατά την πατερική διδασκαλία. Είπε μεταξύ άλλων: «Η ιεροσύνη είναι μυστήριο και «ου γαρ μετρείται φύσει το υπέρ φύσιν» (Αγ.Μάξιμος ο Ομολογητής)… Ο άνθρωπος μετέχει της θείας και μυστικής χάριτος και βιώνει την προσωπική του πεντηκοστή. Είναι μέγα θαύμα. Ο ιερέας γίνεται όργανο του Θεού. Και οφείλει να γεμίσει ο ιερέας με τη Χάρη του Αγίου Πνεύματος. Η ιεροσύνη είναι καθαρά έργο του Θεού που το αναθέτει στον άνθρωπο».
Στη συνέχεια τον προέτρεψε: «Να αγαπήσεις μόνο τη δόξα του Θεού κι όχι των ανθρώπων. Να προσεύχεσαι να μη φύγει ο Χριστός από μέσα σου, να είναι κατοικών και μένων για να σε φωτίζει, να σε οδηγεί. Να είσαι ο σεμνός, ο ταπεινός, ο καλός, ο πρόθυμος Ιερεύς προς πάντας, όσους έρθουν κοντά σου και θα ζητήσουν τη βοήθειά σου. Τι είναι η ιεροσύνη; Μια σταυρωμένη θυσία. Τι είμαστε όλοι εμείς; Οι συγκυρηναίοι που σηκώνουμε το σταυρό του μαρτυρίου της Εκκλησίας μας. Να κρατάς ψηλά και όρθιο το Σταυρό του Κυρίου. Να έχεις πίστη ζωηρά για να μη σε εγκαταλείψει και να σε βοηθήσει να μην παρασυρθείς από τα ρεύματα της εποχής. Η ιεροσύνη είναι σταυρός και θείο μεγαλείο. Αν ο σταυρός χάσει τη θωριά του και το θείο μεγαλείο, αλίμονο τότε… Τι θα απομείνει από την ιεροσύνη; Ο Θεός να σε προστατεύει. Να μην προδώσεις το Χριστό μας. Να είσαι ταπεινός και υπάκουος».
1441579_851820011505972_3964498073392221904_nΣτη Θεία Λειτουργία συμμετείχαν ο Πανοσ. Αρχιμ. π.Αγαθάγγελος Κόκλας, Διευθυντής του Οικοτροφείου της Ανωτάτης Εκκλησιαστικής Ακαδημίας Αθηνών, ο Πρεσβύτερος π.Αθανάσιος Μελισσάρης θεολόγος – ψυχολόγος – ψυχοθεραπευτής, Επίκουρος Καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών, ο Πρεσβύτερος π.Γεώργιος Βλαχόπουλος της ιεράς Μητροπόλεως Ύδρας, Σπετσών και Αιγίνης και οι εντόπιοι Αρχιμανδρίτες, ο Πρωτοσύγκελλος π.Επιφάνιος Χριστοδουλάκης και ο Ιεροκήρυξ π.Καλλίνικος Μαυρολέων, ο Πρωτοπρεσβύτερος π.Δημήτριος Ζαγόρας, ο Ιερομόναχος π.Σπυρίδων Καράμαλης, οι Οικονόμοι π.Μιχαήλ Οικονομίδης, π.Ιωάννης Νερατνζούλης, ο Πρεσβύτερος π.Δημήτριος Σκαρβελάκης και ο Διάκονος της Μητροπόλεως π.Λουκάς Ναβρούζογλου. Παρέστησαν και συμπροσευχήθηκαν ο Βουλευτής Δωδεκανήσου κ.Μάνος Κόνσολας, ο Δήμαρχος Καρπαθίων κ.Ηλίας Λάμπρος, ο Έπαρχος Καρπάθου-Κάσου κ.Ιωάννης Μηνατσής, ο Πρόεδρος του Δημ.Συμβουλίου κ.Γεώργιος Τούμα, οι Αντιδήμαρχοι, ο Διοικητής του Α.Α. Σμήναρχος κ.Ιωάννης Βάσσος, ο Διοικητής του Τ.Ε. Ταγματάρχης κ Χρήστος Βελιδάκης, ο Υποδιοικητής του 9ου Σ.Α. Ανθυποσμηναγός κ.Δημήτριος Παλιός, ο Λιμενάρχης κ. Νικόλαος Σουρούνης, ο Διοικητής του Αστυνομικού Τμήματος κ. Θεόδωρος Γεωργούλης, ο Διοικητής του Πυροσβεστικού Κλιμακίου κ. Δημήτριος Αϊβάτογλου, ο Διοικητής του Ναυτικού Παρατηρητηρίου Καρπάθου και πολλοί άλλοι.
1002535_851820821505891_7263061077214293753_nΣτο τέλος της Θείας Λειτουργίας ο Σεβ. Καρπάθου κ.Αμβρόσιος τέλεσε και τη Δοξολογία για την ημέρα των Ενόπλων Δυνάμεων, με την παρουσία των πολιτικών και στρατιωτικών Αρχών του νησιού, ενώ η Εκκλησιαστική Επιτροπή και η Γυναικεία Επιτροπή Ευαγγελιστρίας παρέθεσε εορταστικό πρωινό προς τιμήν του νέου Ιερομονάχου π.Αμβροσίου. ΑΞΙΟΣ!

Αρχιμ. Καλλίνικος Μαυρολέων

 DSCN8322 DSCN8340 DSCN8345 DSCN8351 DSCN8352 DSCN835310805571_933239090036730_6556903738657578988_n 10731050_851820108172629_5284770162186091331_n 10478442_851821421505831_9015294575890100961_n 10407085_933239060036733_4816972252346298632_n 10391389_851820388172601_1116416346572502122_n 10383500_851821091505864_6495594542545351796_n 10309517_851821108172529_54295216976647983_n 1800228_933239113370061_8247349845199953038_n 1506047_851820551505918_7442538656284675943_n 1441579_851820011505972_3964498073392221904_n

Διαβάστε Περισσότερα...

Πρόσκληση Δημοτικής επιτροπής τουρισμού Κάσου

Η ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΚΑΣΟΥ ΚΑΛΕΙ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ ΚΑΙ ΞΕΝΟ
ΔΟΧΟΥΣ ΤΟΥ ΝΗΣΙΟΥ ΜΑΣ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 28 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2014 ΚΑΙ ΩΡΑ 7 ΠΡΟΣ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΤΩΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΩΝ ΤΟΥ ΚΛΑΔΟΥ ΜΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΕΡΧΟΜΕΝΗ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΗ ΣΑΙΖΟΝ ΜΕ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΕΚΤΑΣΗΣ ΤΗΣ .

Η ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΟΛΩΝ ΚΡΙΝΕΤΑΙ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ Διαβάστε Περισσότερα...

Τρίτη 25 Νοεμβρίου 2014

ΜΑΡΑΘΩΝΙΟΣ ΑΓΑΠΗΣ ΧΡΙΣΤΟΥΓΓΕΝΩΝ



Η εκκλησία του Αγίου Σπυρίδωνα διοργανώνει έναν ακόμη << Μαραθώνιο Αγάπης >> από 25/11/2014 έως 31/12/2014 με σκοπό την συγκέντρωση τροφίμων και ειδών πρώτης ανάγκης για τους συμπατριώτες του νησιού μας που χρειάζονται την βοήθεια μας. Η συγκέντρωση αυτών θα γίνεται κάθε Σαββάτο και ώρα 16:00 μμ έως 19:00 μμ και κάθε Κυριακή και ώρα 09:00 μμ έως 13:00 μμ στην σάλα του αγίου Σπυριδώνου. Ευχαριστούμε θερμά εκ των προτέρων όλους όσους συμβάλουν στην προσπάθεια αυτή.
Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε στο 2245041271 και στο 6988999620.
Λίστα προϊότων
Γάλα εβαπορέ ή μακράς διαρκείας.
Καφέ, ζάχαρη. τσάι, κακάο, χυμό, φρυγανιές, παξιμάδια, δημητριακά μαρμελάδες, σοκολάτες, καραμέλες για παιδιά.
Ζυμαρικά, ρύζι, όσπρια, τοματοπελτέ, κονσέρβες, ελαιόλαδο, σπορέλαιο, ηλιέλαιο, αλεύρι. Απορρυπαντικά ρούχων και καθαριότητας σπιτιού, χαρτικά.


Διαβάστε Περισσότερα...

Επίσκεψη κτηνιάτρου στη Κάσο με πρωτοβουλια της φιλοζωικής

Την Κυριακή 24/11/2014 επισκέφθηκε το νησί μας ο ιδιώτης κτηνίατρος Καρπάθου κ. Ηλίας Πώχος. 
Η συμμετοχή του κόσμου ήταν μεγάλη. Τοποθετήθηκαν τσιπς, έγιναν εμβόλια, αποπαρασιτώσεις και γενικότερα ιατρικές εξετάσεις σε σκυλιά.
Ευχαριστούμε πολύ το Δήμο Κάσου για την παραχώρηση του χώρου στον οποίο έγιναν όλες οι κτηνιατρικές εξετάσεις.
Εκ μέρους της Φιλοζωικής Κάσου, δούλεψαν για την οργάνωση της επίσκεψης τα μέλη Λία Μαυρικάκη και Χριστόδουλος Ηλίας τους οποίους ευχαριστούμε από βάθους καρδιάς.



Διαβάστε Περισσότερα...

Δευτέρα 24 Νοεμβρίου 2014

Προσφορά χαράς στα παιδιά του κατηχητικού


Όποιος θέλει να χαρίσει χαρά στα 60 παιδιά που απασχολεί το κατηχητικό του Αγίου Σπυρίδωνα μπορεί να προφέρει προϊόντα- υλικά από την παρακάτω λίστα.
Φαρμακείο πρώτες βοήθειες
Κόλλες stick 
Πλαστελίνη
Τέμπερες & 20 αυγοθήκες για χρώμα.
40 πινέλα λεπτά
40 πινέλα χοντρά
Μπλοκ ακουαρέλα
Πολύχρώμα χραρτόνια
Μολυβοθήκες πλαστικές μεγάλες
Γύψο ειδικό για παιδιά
Καλούπια για γύψο
Μηχανή για μαλλί της γριάς ( έχει βρεθεί εταιρεία με τιμή 36 ευρώ και δωρεάν μεταφορικά).
Μηχανή για popcorn ( έχει βρεθεί εταιρεία με τιμή 36 ευρώ και δωρεάν μεταφορικά).
Μπαλοπισίνα
Bowling
Ντουλάπα ερμάριο βιβλιοθήκη.
Πλαστικά ποτήρια, πιάτα.
Μπαλόνια
Για περισσότερες πληροφορίες και για να δηλώσετε συμμετοχή επικοινωνήστε μαζί μας στο 2245041271 ή στο 6986812968.
Διαβάστε Περισσότερα...

Μεταφορά αποβλήτων με πλοία από τα νησιά



Ανοίγει ο δρόμος για τη θαλάσσια μεταφορά αποβλήτων με πλοία της γραμμής ή πλοία ειδικής ναύλωσης, σύμφωνα με σχέδιο νόμου του υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής που τέθηκε από χθες σε δημόσια διαβούλευση. Τη μεταφορά μπορούν να εκτελέσουν επιβατηγά -οχηματαγωγά (Ε/Γ- Ο/Γ), φορτηγά (Φ/Γ) και φορτηγά -οχηματαγωγά (Φ/Γ- Ο/Γ), πλοία σε τακτικά δρομολόγια, σε δρομολόγια ειδικής ή ολικής ναύλωσης και σε ειδικά δρομολόγια άνευ επιβατών που συνδέουν τις περιοχές αποστολής και παραλαβής αποβλήτων. Αρμόδιοι παράγοντες του ΥΠΕΚΑ επισημαίνουν πως η ρύθμιση αφορά αστικά στερεά και ανακυκλώσιμα απόβλητα (όχι επικίνδυνα) και έρχεται να λύσει το πρόβλημα των παράνομων χωματερών (ΧΑΔΑ) σε μικρά και μεσαία νησιά μέχρι να ολοκληρωθούν οι υποδομές και να λειτουργήσουν οι νόμιμοι ΧΥΤΑ. Το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται στο νότιο Αιγαίο, όπου υπάρχουν σήμερα 16 παράνομες χωματερές. Αυτές προβλέπεται να κλείσουν το συντομότερο δυνατό και τα απορρίμματα να μεταφέρονται με πλοία στον κοντινότερο νόμιμο ΧΥΤΑ (η Αττική αποκλείεται). Τα νησιά που θα εξυπηρετηθούν είναι: Νάξος και Μικρές Κυκλάδες (Σχοινούσα, Δονούσα, Κουφονήσι, Ηρακλειά), Κάλυμνος, Κάσος, Λέρος, Νίσυρος, Πάτμος, Χάλκη, Μήλος , Σίφνος, Σίκινος, Σαντορίνη, Κέα, Κύθηρα-Αντικύθηρα, Ικαρία, Οινούσες-Ψαρά, Γαύδος, Διαπόντια Κερκύρας, Υδρα. 

Προδιαγραφές 

Τα απόβλητα θα μεταφέρονται στους ανοιχτούς ή κλειστούς χώρους που προορίζονται για τα οχήματα, το φορτίο πρέπει να είναι σε δέματα και καλυμμένο καλά με αδιάβροχο κάλυμμα ανθεκτικό στη φωτιά, σε κλειστή καρότσα. Ειδικά για τα σύμμεικτα απορρίμματα, απαιτείται μονάδα ή απορριμματοφόρο κλειστού τύπου. Σε περίπτωση πρόκλησης ρύπανσης της θάλασσας, προβλέπονται ποινικές, χρηματικές και πειθαρχικές κυρώσεις. Η διάταξη για τις θαλάσσιες μεταφορές αποβλήτων περιλαμβάνεται σε σχέδιο νόμου για την ενίσχυση της ανακύκλωσης και την προσαρμογή στις ευρωπαϊκές οδηγίες. Ο υπουργός ΠΕΚΑ Γιάννης Μανιάτης κάλεσε την τοπική αυτοδιοίκηση και όλους τους εμπλεκόμενους φορείς να συνδράμουν ουσιαστικά στον δημόσιο διάλογο, ο οποίος θα διαρκέσει μέχρι την επόμενη Τετάρτη, 26 Νοεμβρίου.



Πηγή: MilosLife.gr
Διαβάστε Περισσότερα...

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ: Υπογράφηκε δαπάνη για 15 νέα έργα στα Δωδεκάνησα


ÕÐÏÕÑÃÅÉÏ ÁÍÁÐÔÕÎÇÓ ÊÔÉÑÉÏΌπως γνωστοποίησε στον Πρόεδρο της Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων, καθηγητή Δημήτρη Κρεμαστινό το Υπουργείο Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, υπογράφηκε η δαπάνη για 15 νέα έργα στα Δωδεκάνησα τα οποία εντός των ημερών θα αναρτηθούν στο πρόγραμμα «Διαύγεια» και θα ακολουθήσει άμεση κατανομή χρημάτων.
Επίσης, δόθηκε έγκριση να προχωρήσουν στην υλοποίηση 2 έργα που καθυστερούσαν στα κεντρικά.
Αναλυτικά, τα έργα είναι:
Α. Έργα που καθυστερούσαν κεντρικά και δόθηκε έγκριση να προχωρήσουν στην υλοποίηση:
ΡΟΔΟΣ –(2) έργα εξοικονόμησης ενέργειας σε ΟΤΑ Δ. Πεταλούδων και Δ. Καλλιθέας
Β. Έργα που υπογράφηκαν, αναρτώνται εντός των ημερών στη Διαύγεια και ξεκινά η άμεση κατανομή χρημάτων:
ΑΓΑΘΟΝΗΣΙ
  • Επιχορήγηση της ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟΣ Α.Ε. για την επέκταση ΧΥΤΑ Αγαθονησίου, 100.000€
ΚΑΣΟΣ
  • Αποκατάσταση ΧΑΔΑ και συσκευή μηχανικής επεξεργασίας και κομποστοποίησης Δήμου Κάσου, 7.000€
ΚΩΣ
  • Αποκατάσταση και επέκτασης Αρχαιολογικού Μουσείου Κω, 110.500€
  • Περιβαλλοντική αποκατάσταση ΧΑΔΑ στη θέση Κούκος του Δήμου Κω, 50.000€
  • Αποκατάσταση και στατική ενίσχυση 7ου Δημοτικού Σχολείου, 25.000€
  • Ολοήμερο Δημοτικό Σχολείο Κεφάλου, 40.000€
ΝΙΣΥΡΟΣ
  • ΧΥΤΑ Νισύρου, 150.000€
ΡΟΔΟΣ
  • Αποκατάσταση β’ κτηρίου Πανεπιστημίου Αιγαίου, 772.005
  • Επέκταση ΧΥΤΑ Β. Ρόδου, 70.000€
  • Αναπλάσεις στο Ιστορικό Κέντρο και τη Μεσαιωνική Πόλη, 50.000€
  • Ανάπλαση της παραλιακής ζώνης της Μεσαιωνικής Πόλης, 40.000€
  • Επιχορήγηση ΔΕΥΑ Ρόδου για το έργο «Αγωγός μεταφοράς νερού στη Λάρδο Ρόδου και εξοπλισμός ποιοτικού ελέγχου νερού», 115.000€
  • Επέκταση αγωγού τροφοδότησης Λιμένα Ρόδου, 1.466€
  • ΤΗΛΟΣ
  • Βελτίωση υφισταμένων δρόμων Μ. Χωριού, 26.766€
  • Κατασκευή Βρεφονηπιακού Σταθμού, 8.000€
Διαβάστε Περισσότερα...

Πρόσκληση


Διαβάστε Περισσότερα...

Κυριακή 23 Νοεμβρίου 2014

Από την Κρήτη στην Κάσο

Magnify Image
La Terrasse


La Terrasse: Η παράδοση συναντά τις σύγχρονες τεχνικές. Τα πρώτα δείγματα μαγειρικής γραφής της νέας εποχής των εστιατορίων του ξενοδοχείου Πεντελικόν δίνει μέσα από το εστιατόριο La Terrasse ο σεφ Γιώργος Στυλιανουδάκης. Ο νέος executive chef του Πεντελικόν ήρθε με μεταγραφή από το γνωστό εστιατόριο «Αυλή» του Ρεθύμνου, έχοντας «χτίσει» ένα καλό όνομα στα εστιατόρια της Κρήτης. Το ενδιαφέρον του εστιάζεται στη φρέσκια πρώτη ύλη, και ιδιαίτερα σε αυτήν που έχει κρητικό διαβατήριο. Το μαγειρικό του στίγμα δίνεται από τον συνδυασμό της καλής πρώτης ύλης με τις ιδιαίτερες τεχνικές, οι οποίες έχουν καταβολές που ξεκινούν από τα γαλλικά διδάγματα και φτάνουν έως τις παρυφές της μοριακής κουζίνας. Η σάλα αποπνέει κλασική αισθητική άλλων εποχών, με το πιάνο με ουρά και τις μελωδίες του και τους γυάλινους θόλους που επιτρέπουν στο βλέμμα τα ταξιδεύει στον ουρανό. Τα προϊόντα της ελληνικής γης μεταμορφώνονται με τέχνη σε εξαιρετικές γευστικές δημιουργίες. Αρχή με amuse-bοuche, το καλωσόρισμα του σεφ, που σε βάζει στο κλίμα της μαγειρικής του. Τραγανή γκοφρέτα με σαφράν, μαύρος ταραμάς, χώμα από άγριο μανιτάρι και επάνω ελιά μανιταριού γεμισμένη με πραλίνα μανιταριού με βιολογικό φουντούκι. Ένα ωραίο παιχνίδι γεύσεων και υφών που ανοίγει την πόρτα της όρεξης. Συνέχεια με αρωματικά βραχάκια κρητικής γραβιέρας, κρέμα κρητικής γραβιέρας σε τραγανή κρούστα και από πάνω υπέροχα αρωματισμένα σπαράγγια που συνοδεύονται με απαλή κρέμα τρούφας, ενώ το πιάτο ενισχύεται τη στιγμή που έρχεται στο τραπέζι με τσιπς φρέσκιας τρούφας (€12,50). Άψογη τεχνική και γεύση φινετσάτη, όπου η πληθωρική γραβιέρα συναντά στον ουρανίσκο τη μαγεία της τρούφας. Ένα διαφορετικό ταξίδι στα βουνά της Μεγαλονήσου. Η σαλάτα ήταν ένας όμορφος μπαξές με πουρέ παντζαριού, σέλερι, καρότο, φρέσκα λαχανικά και ζουμερή καρδιά ντομάτας που συνοδευόταν από φλούδα αφυδατωμένης πατάτας και χώμα ελιάς ραντισμένο με έξτρα παρθένο κρητικό ελαιόλαδο (€10,50). Τρως πρώτα με τα μάτια και μετά με το στόμα. Ακολούθησε το παιχνίδι με τις διαφορετικές υφές του παντζαριού. Η σύνθεση περιλάμβανε κίτρινο παντζάρι, μαρέγκα κόκκινου παντζαριού, παντζάρι στον φούρνο με καπνιστό ξύγαλο στο κέντρο του πιάτου και φέτα τριμμένη. Απλώς υπέροχο! Τις γευστικές εντυπώσεις έκλεψε η γεύση του ξύγαλου που άφηνε ένα ωραίο κάπνισμα και ταίριαζε με τη γλύκα του παντζαριού (€10,50). Ο μπακαλιάρος σιγομαγειρεύτηκε υπομονετικά σε ελαιόλαδο με χαμηλή θερμοκρασία και έδεσε με παχύρρευστο ζωμό χορταρικών από την Κρήτη, κρέμα πατάτας και σταφίδες κονσομέ (€24). Ενδιαφέρουσα ήταν η διακριτική πικράδα των χόρτων που ισορροπούσε όμορφα με τη γλύκα της σταφίδας. Εξαιρετικό ήταν το μοσχάρι, μαγειρεμένο σε κενό αέρος στους 58 βαθμούς, περιχυμένο με γλασέ κρεμμυδάκια, χυμό μαϊντανού και υπέροχη μπαχαρένια σάλτσα κοκκινιστού. Το κρέας, όμορφα μελωμένο, απογειωνόταν από την ευωδιαστή σάλτσα. Εύγε, σεφ! Το αλλιώτικο γαλακτομπούρεκο (€9) που ήρθε να βάλει τη γλυκιά του σφραγίδα ήταν ένα ποίημα. Τραγανά καραμελωμένα φύλλα κρούστας, Sabayon βουτύρου και παγωτό από κατσικίσιο γάλα, που στην καρδιά του έκρυβε ένα μικρό ζελεδάκι μελιού, το οποίο άφηνε τη γλύκα του στην επίγευση. Άξιο μνείας είναι το κοκτέιλ που ετοιμάζει στο μπαρ ο άξιος Χρήστος Καλαϊτζής. Εντυπωσιακό σε εμφάνιση όσο και σε γεύση το Sparkling Salmon, με προσέκο αρωματισμένο με σολομό, bitter από δεντρολίβανο με κανέλα, εσάνς από αβοκάντο με κόκκινο ξηρό βερμούτ και κλωναράκι θυμάρι.
☛ La Terrasse, ξενοδοχείο Πεντελικόν, Δηληγιάννη 66, 210 6281400

Μπακαλόγατος: Με ποιότητα στη γεύση που διαρκεί. Πολλές φορές αισθάνομαι ότι έχω κόλλημα με την ηλικία των εστιατορίων. Δοκιμάζεις ένα καινούργιο μαγαζί με προσμονή και αν ικανοποιήσει τις προσδοκίες σου, αρχίζεις να αναρωτιέσαι αμέσως πόσο θα κρατήσει έτσι. Γιατί ξέρεις ότι από τις πλέον ευμετάβλητες καταστάσεις που γνωρίζεις είναι αυτές της ποιότητας και της απόδοσης των ελληνικών εστιατορίων. Οι σεφ κάνουν τους (γρήγορους) κύκλους τους, οι βοηθοί το ίδιο, οι προμηθευτές... Ασταθείς ισορροπίες που ανατρέπονται. Εν ολίγοις, το «φρέσκο» είναι καλό, αλλά αυτό που έχει αντέξει στον χρόνο είναι καλύτερο. Οι σκέψεις αυτές έρχονται αβίαστα, έχοντας μόλις (ξανα)δοκιμάσει το φαγητό ενός εστιατορίου που έχει συμπληρώσει έξι χρόνια ζωής ως ελληνικό μεζεδοπωλείο, αλλά καταφέρνει και τώρα να σου δίνει την ίδια φρεσκάδα, την ίδια καλή διάθεση των ανθρώπων που το έχουν. Ο Μπακαλόγατος στην Κυψέλη, δημιούργημα ενός νεαρού ζευγαριού, του Γιώργου (στην κουζίνα) και της Φανής (στη σάλα), υπηρετεί με πάθος την καλή ελληνική κουζίνα, αυτήν που όταν τη δοκιμάσεις, αισθάνεσαι αβίαστα τη θαλπωρή του νόστιμου φαγητού. Όλα τα στοιχεία που πρέπει να υπάρχουν είναι στη θέση τους: η αναζήτηση καλής πρώτης ύλης που τηρεί την εντοπιότητα, ο μαγειρικός χειρισμός που δεν επιτρέπει άσκοπους πειραματισμούς να χαλάσουν τη δοκιμασμένη στα χρόνια προσέγγιση, το πάθος για το καλό αποτέλεσμα που διαισθητικά σχεδόν κρατά τις σωστές ισορροπίες. «Τη γεύση τη δίνει η φύση» συνηθίζει να λέει ο Γιώργος. Ο χώρος απλός, στην κλασική αισθητική γραμμή του σύγχρονου μεζεδοπωλείου, με λίγα τραπέζια στον πεζόδρομο της Φωκίωνος Νέγρη και άλλα τόσα στο εσωτερικό, το οποίο θερμαίνεται από την πατίνα του χρόνου και τη ζεστή υποδοχή των ανθρώπων του. Ο κατάλογος αποκαλύπτει την καταγωγή του σεφ Γιώργου Καντέλη από την Κάσο, με πολλές αναφορές και προτάσεις από την κασιώτικη παραδοσιακή κουζίνα, τις οποίες, αν ακολουθήσεις, δεν θα βγεις χαμένος. Το κασιώτικο «λαδοβρόχι» με ντομάτα, κάππαρη, θρούμπες, ανθότυρο και μπόλικο ελαιόλαδο (€5,5) απογειώνεταιχάρη στην κασιώτικη κουλούρα με μαυροκούκι, που αποτελεί τη βάση της σαλάτας, αλλά και την εξαιρετική ποιότητα των υλικών που τη φτιάχνουν. Τα ντολμαδάκια που φτιάχνονται στο μικρό νησί των Δωδεκανήσων είναι θρυλικά για το πολύ μικρό τους μέγεθος και τη νοστιμιά τους. Όποια προσδοκία και να έχεις, τα κασιώτικα του Μπακαλόγατου θα την υπερβούν. Μινιατούρες μοσχαρίσιου κιμά, διπλωμένες υπομονετικά σε διαλεγμένο, τρυφερό αμπελόφυλλο και λουσμένες με αιγοπρόβειο βούτυρο (€11,5). Δυνατή και πλούσια γεύση που σε κρατά σε εγρήγορση έως ότου το βουνό από ντολμαδάκια στο πιάτο εξαντληθεί. Η σιτάκα, το τοπικό κρεμώδες τυρί, απογειώνει το επόμενο πιάτο, όπου συναντά τις μακαρούνες και το τσίκνομα κρεμμυδιού (€8) σε έναν συνδυασμό κλασικό, αλλά αξεπέραστο σε νοστιμιά. Το αποκορύφωμα του κασιώτικου ρεπερτορίου το συναντάς στο κασιώτικο πιλάφι (€12,50), όπου το ρύζι έχει βράσει σε ζωμό από κατσικάκι και αφού μελώσει ιδανικά σερβίρεται με ικανή δόση κανέλας, βουτύρου και συνοδεύεται από κοτόπουλο. Προτιμήστε την εκδοχή που στο πιάτο μπαίνει, αντί για κοτόπουλο, το κατσικάκι. Ο κατάλογος του Μπακαλόγατου δεν εξαντλείται στην Κάσο. Τα κρητικά κεφτεδάκια (€5,50) ήταν τραγανά και ευωδίαζαν δυόσμο. Η μελιτζάνα γιαρτουλού (€5,50) έβγαζε νόστιμες ισορροπίες με την ντοματένια σάλτσα και το γιαούρτι. Οι επιλογές που υπάρχουν είναι πολλές σε τοπικούς μεζέδες με ονομασία προέλευσης, κρέατα στη σχάρα και ψάρια, όταν το επιτρέπει ο καιρός. Ρωτήστε αν έχει κάτι ειδικό η κουζίνα, εμείς πετύχαμε ροΐκιο, το πραγματικό άγριο σταμναγκάθι που φτιάχνεται γιαχνί με κρεμμύδι, φρέσκια ντομάτα και πιπέρι. Ο Μπακαλόγατος είναι πραγματικά το διαμάντι της Φωκίωνος Νέγρη. Το μόνο πρόβλημα που έχεις είναι να τιθασεύσεις την αχαλίνωτη όρεξη που σου ξυπνά το φαγητό του.
☛ Μπακαλόγατος, Φωκίωνος Νέγρη 72, 210 8216598

Πηγή: www.lifo.gr
Διαβάστε Περισσότερα...

Ελεύθερη η μεταφορά και μετακίνηση αιγοπροβάτων από την Κάσο

Ελεύθερη η μεταφορά και μετακίνηση αιγοπροβάτων από την ΚάσοΑίρεται η απαγόρευση μετακίνησης αιγοπροβάτων από την Κάσο, που είχε επιβληθεί λόγω του καταρροϊκού πυρετού, σύμφωνα με επίσημη απάντηση του Αν. Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, κ. Π. Κουκουλόπουλου, προς στο Βουλευτή Δωδεκανήσου, κ. Μάνο Κόνσολα.

Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Κόνσολας είχε καταθέσει σχετική ερώτηση στη Βουλή επισημαίνοντας ότι η συγκεκριμένη απόφαση απαγόρευσης, οδηγούσε σε αδιέξοδο τους κτηνοτρόφους του νησιού. Ο Βουλευτής είχε τονίσει ότι στην Κάσο ουδέποτε παρουσιάστηκε κρούσμα καταρροϊκού πυρετού, αλλά και το γεγονός ότι το νησί δεν έχει πιστοποιημένο σφαγείο, κάτι που καθιστά απαραίτητη τη μετακίνηση των αιγοπροβάτων.

Όπως επισημαίνει στο απαντητικό του έγγραφο προς τον κ. Κόνσολα, ο Αν. Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, το Υπουργείο θα επιτρέψει την έξοδο από την Κάσο ζώντων ζώων για άμεση σφαγή, ενώ για τα ζώα που προορίζονται για πάχυνση και αναπαραγωγή θα γίνει και για αυτά άρση της απαγόρευσης αφού γίνουν πρώτα οι ορολογικές εξετάσεις, που θα επιβεβαιώνουν την απουσία του ιού.

Ο κ. Κόνσολας, με δεδομένο ότι η Κάσος στερείται κτηνιάτρου προκειμένου να πραγματοποιηθούν οι αναγκαίες ορολογικές εξετάσεις, ζήτησε από τον αρμόδιο Αντιπεριφερειάρχη της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου, κ. Φ.Ζαννετίδη, να συνδράμει άμεσα.

Έθεσε, επίσης, το ζήτημα της αδειοδότησης και λειτουργίας σφαγείων στα μικρά νησιά, επισημαίνοντας ότι θα μειώσει το κόστος για τους κτηνοτρόφους των νησιών και θα συμβάλλει στην ανάπτυξη του κλάδου.


Διαβάστε Περισσότερα...