Τρίτη 11 Ιουνίου 2013

Η αρχική δήλωση του βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ κ. Δημητρίου Γάκη και η απάντηση στις επιστολές Δημάρχου και Αντιδημάρχου


ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΓΑΚΗΣ
ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΥ
 
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Κάσος, 07.06.13

Ο βουλευτής Δωδεκανήσου Δημήτρης Γάκης,συμμετείχε εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ στις επίσημες εκδηλώσεις για την 189η επέτειο του Ολοκαυτώματος της Κάσου, που πραγματοποιήθηκαν την Παρασκευή7 Ιουνίου στο νησί της Κάσου.
Μετά την ολοκλήρωση των εκδηλώσεων στο Μνημείο Ηρώων του νησιού, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ,προέβη στην ακόλουθη δήλωση:
«Σήμερα είναι ημέρα μνήμης και τιμής, αλλά και αναγνώρισης της προσφοράς των Κασιωτών και του ανυπολόγιστου τιμήματος που πλήρωσε η Κάσος στον κατά θάλασσα υπέρ της ανεξαρτησίας Αγώνα. Η καταστροφή του νησιού, αποτέλεσμα προδοτικής πράξης, για μια ακόμα φορά συγκλόνισε την Ελλάδα και ο απόηχος της θυσίας  των Κασιωτών μέσα από τη δημοτική μούσα και τις παραδόσεις του νησιού φτάνει μέχρι τις μέρες μας.  
Για όλους εμάς, η μεγάλη ανθρωπιστική καταστροφή του 1824 δεν είναι απλά, μια ιστορική μετάδοση της μνήμης που οφείλουμε να θυμόμαστε και να τιμούμε, την ξεπερνά σε σημασία.  Το Ολοκαύτωμα της Κάσου, δεν είναι μόνο μια ιστορική αναφορά στα θύματα αυτής της ανείπωτης βαρβαρότητας, αλλά και κομμάτι της δικής μας κληρονομιάς. Όπως και κάθε άλλη καταστροφή που βίωσε η ελληνική γη. Διότι δυστυχώς, η χώρα ‘δονήθηκε σύγκορμη πέρα ως πέρα …’ αρκετές φορές στη σύγχρονη ιστορία της.
Η ‘φλόγα’ της Επαναστατημένης Κάσου δεν έσβησε. Παραμένει επίκαιρη και σήμερα. Εποχή έντονου προβληματισμού για το αύριο, εποχή μεγάλης κοινωνικής και οικονομικής κρίσης. 
Σε αυτή την κρίσιμη συγκυρία δεν έχουμε ανάγκη μόνον για εκδηλώσεις μνήμης. Η περίσταση, ενδείκνυται για ουσιαστικές πράξεις. Για δράσεις που να αντιμετωπίζουν τις καταστροφικές συνέπειες των μνημονίων. Για έργα που να δίνουν προοπτική για την οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη της Κάσου, της Δωδεκανήσου, της Ελλάδας. Αυτό είναι το μήνυμα της θυσίας των Κασιωτών, σήμερα.

Η παρουσία εκπροσώπου της Χρύσης Αυγής, με ανάγκασε να μη συμμετάσχω στην σύσκεψη που οργάνωσε η δημοτική αρχή για την συζήτηση των προβλημάτων του νησιού. Εξ άλλου με την μέχρι τώρα στάση μας έχουμε αποδείξει ότι τα προβλήματα της Κάσου, δεν είναι για εμάς υπόθεση μιας σύσκεψης. Είναι υπόθεση καθημερινής  και αδιάκοπης δράσης. 
Τέλος, εκφράζω τη λύπη μου γιατί η δημοτική αρχή δεν φρόντισε να εξασφαλίσει την ισότιμη παρουσίαση των κομμάτων κατά την τελετή κατάθεσης των στεφανιών, αλλά μετις παραλήψεις της ευνόησε την παρουσία των χιτλερικών υπολειμμάτων. Σε ένδειξη διαμαρτυρίας αρνήθηκα να παραβρεθώ στη δεξίωση που οργάνωσε μετά το τέλος των εορταστικών εκδηλώσεων.
-.- 

Απάντηση στις επιστολές Δημάρχου και αντιδημάρχου
Απαντώντας στην «παραφιλολογία» των ημερών σχετικά με τις δηλώσεις μου για τις επετειακές εκδηλώσεις στην Κάσο, θα ήθελα κατ’ αρχήν να δηλώσω, Με εκπλήσει η αντίδραση της δημοτικής αρχής της Κάσου αναφορικά με τη δήλωση μου μετά το πέρας των εκδηλώσεων για την 189η επέτειο του ολοκαυτώματος του Κασιακού λαού.
Είναι πρωτοφανές ο δήμαρχος, ο εκπρόσωπος του δήμου, να σπεύδει ασθμαίνοντας  δύο μέρες αργότερα απο την ανακοίνωση του αντιδημάρχου να παίρνει θέση για τα γεγονότα του γιορτασμού του ολοκαυτόματος!!! ΓΙΑΤΙ;;; Ποιός εκφράζει τελικά τον Δήμο της Κάσου; Ειναι ομως πολύ επικίνδυνη η διολίσθηση του κ. δημάρχου σε πεδία γεωγραφικού ρατσισμού!!!. Και δεν μας εχει συνηθίσει σε τέτοια ολισθήματα.
Κύριε δήμαρχε είναι μεγάλη τιμή για εμένα η επιλογή του Δωδεκανησιακού λαού να υπερασπιστώ τα συμφέροντά του, την αξιοπρέπεια του και τα δημοκρατικά του δικαιώματα απο το χώρο της Ριζοσπαστικής Αριστεράς. Αυτή την ευθύνη είμαι αποφασισμένος, ανεξαρτήτως κόστους, να την υπερασπιστώ. Τουλάχιστον όσο και εσείς.
Η συμπαράσταση μου και η διεκδίκηση για επίλυση των προβλημάτων της Κάσου δεν νομίζω οτι μπορεί να αμφισβητηθεί. Η συμμετοχή μου στη σύσκεψη δεν είναι το μετράδι της ευθύνης μας και του ενδιαφέροντος μας.
Δεν μπορείτε ομως με τέτοιους τακτικισμούς να καλύψετε και τις ευθύνες σας και την αλήθεια. Και η αλήθεια είναι μια και σκληρή.
Επιτρέψατε ναι ή όχι στο Ναζιστικό κόμμα να καταθέσει δικό του στεφάνι με το όνομα του κόμματος γραμμένο πάνω σε κορδέλες; Θα επιτρέπατε σε κάθε κόμμα την ίδια συμπεριφορά; Δεν νομίζετε οτι με την στάση σας οδηγείτε σε κομματικοποίηση των εορταστικών εκδηλώσεων; Δεν νιώθετε οτι η στάση σας υποτίμησε την παρουσία της κυβέρνησης, των άλλων κομμάτων αλλά και του Κασιώτικου λαού που εσείς ο ίδιος εκπρωσωπήσατε;

Αναφερόμενος στην επιστολή - απάντηση του Αντιδημάρχου κ. Κουριεντάκη θέλω να του ζητήσω να ξαναδιαβάσει τη δήλωση μου και να απαντήσει σε ποιό σημείο δεν τιμώ  την θυσία των Κασιωτών ηρώων για υπεράσπιση της Ελευθερίας και της Δημοκρατίας; Αντι να απαντήσει, σαν υπεύθυνος της διοργάνωσης, για την ουσία των γεγονότων και να καταθέσει την αλήθεια καταφεύγει σε ¨κατινισμούς¨ περί φράσεων μου ¨τι θέλω εγώ εδώ¨κτλ!!!. Οι Κασίωτες ας βγάλουν τα συμπεράσματα τους.

Οσο αφορά το αντικουμουνιστικό παραλήρημα του Χιτλερόπαιδου εκπροσώπου του Ναζιστικού κόμματος, με ικανοποιεί ο κρύος ιδρώτας που το έλουσε απο την εικόνα και μόνο ενός γαρύφαλλου και απο την θύμηση του Νίκου Μπελογιάννη.

-.-