Τετάρτη 27 Μαρτίου 2013

Aπολογισμός Επαρχείου Καρπάθου Κάσου 2012

Το 2012 αποτέλεσε μια χρονιά συνέχεια της προηγούμενης πρώτη χρονιά εφαρμογής του “Καλλικράτη” στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, όσον αφορά τις δραστηριότητες της ΠΕ Καρπάθου και Κάσου. Το προσωπικό δυστυχώς όμως συρρικνώθηκε εξαιτίας της συνταξιοδότησης σημαντικών στελεχών που δεν μπόρεσαν να αναπληρωθούν εξαιτίας των απαγορευτικών διατάξεων προσλήψεων στον Δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα. Στα παραπάνω ήλθαν να προστεθούν και οι ειδικές άδειες υπαλλήλων. Εδώ πρέπει να σημειώσω ότι στο πλαίσιο της Περιφερειακής Ενότητας Καρπάθου-Κάσου λειτουργούν 6 τμήματα, Εσωτερικής Λειτουργίας ,Μεταφορών και Επικοινωνιών, Τεχνικών Υπηρεσιών, Αγροτικής Οικονομίας ,Κτηνιατρικής και Γραφείο Κοινωνικής μέριμνας. Τα τμήματα αυτά στελεχώνουν 15 υπάλληλοι διαφόρων ειδικοτήτων. Παρόλα αυτά και παρά τις σαφώς μειωμένους οικονομικούς πόρους σε σχέση με το παρελθόν εξαιτίας των δεδομένων συγκυριών η ΠΕ Καρπάθου-Κάσου ανέπτυξε μια δραστηριότητα θα λέγαμε δυσανάλογη σε σχέση με τα μέσα που διαθέτει και την οποία σας παραθέτουμε εν συντομία. Η ελπίδα πάντως δεν εκλείπει και η πίστη ότι η νέα χρονιά για την Π. Ενότητά μας θα είναι πιο παραγωγική και πιο δημιουργική από την περασμένη σε όλους τους τομείς, επ’ ωφελεία των κατοίκων της Επαρχίας μας. Θα ήθελα να ευχαριστήσω για τη συνεργασία τους εκτός από τον περιφερειάρχη τους αντιπεριφερειάρχες και τα τμήματα κοινωνικής μέριμνας, αθλητισμού, τουρισμού, και πολιτισμού Δωδεκανήσου της Περιφέρειάς μας καθώς επίσης και το σύνολο των μελών του περιφερειακού συμβουλίου.
 Κάρπαθος, Ιανουάριος 2013 
Μιχάλης Ερωτόκριτος 
 Εντεταλμένος Π.Σ. της Π.Ε.Καρπάθου-Κάσου της Π.Α.Ν. Αιγαίου 

 ΥΓΕΙΑ 
Συνεχείς προσπάθειες-παρεμβάσεις για την στελέχωση και τον εξοπλισμό των υγειονομικών μονάδων της Καρπάθου (Κ. Υγείας και Π.Ι. Ολύμπου ) και του Π.Π.Ι. Κάσου για την καλύτερη παροχή υπηρεσιών των κατοίκων. 
Φιλοξενία για πολλοστή φορά πολυπληθούς κλιμακίου των «Γιατρών του Αιγαίου» του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ηρακλείου Κρήτης που εξέτασαν 2914 κατοίκους (2 φορές στην Κάρπαθο 1280 και 1634 άτομα ) και μία στην Κάσο 346 άτομα.
 Τομέας Κοινωνικής Μέριμνας Δωδεκανήσου .Αποστολή εθελοντικού κοινωνικού ιατρείου φαρμακείου Ρόδου στην Κάσο .Εξετάστηκαν 217 περιστατικά
. Διατύπωση διαμαρτυρίας για την 100% πληρωμή των φαρμάκων από ασφαλισμένους του Ο.Π.Α.Δ .και του Τ.Υ.Δ.Κ.Υ.
 Διεκπεραίωση από το Τμήμα Εσωτερικής Λειτουργίας 101 υποθέσεων στη Ρόδο που αφορούν διαβίβαση φακέλων νέων υποθέσεων, εγγράφων, αιτήσεων και διαμαρτυριών –καταγγελιών .
Λόγω θεσμικής άδειας της Επόπτριας Υγείας ,το Τμήμα Υγείας εξυπηρετήθηκε μέσω του τμήματος Εσωτερικής Λειτουργίας.

 ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΕΣ
Διαμαρτυρία για την κατακόρυφη αύξηση των τιμών των αεροπορικών εισιτηρίων στις επιδοτούμενες γραμμές Κάρπαθο-Κάσο-Κάρπαθο,Κάσο-Ρόδο-Κάσο,Κάσο-Σητεία_Κάσο,Κάρπαθο-Σητεία-Κάρπαθο,Κάρπαθο-Ρόδο-Κάρπαθο και Κάρπαθο-Αθήνα-Κάρπαθο. 

 ΠΑΙΔΕΙΑ
Διαμαρτυρία για μη τη διεξαγωγή των εξετάσεων γλωσσομάθειας στην Κάρπαθο και κατάθεση σχετικών προτάσεων, για την εξυπηρέτηση των μαθητών Καρπάθου και Κάσου .
 Απονομή τιμητικών διακρίσεων μαθητών από την Κάρπαθο και την Κάσο που πέτυχαν την εισαγωγή τους σε ΑΕΙ TEI και ΑΤΕΙ της Χώρας . 

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ 
Συνεργασία με το Δήμο Καρπάθου για την ένταξη της Ολύμπου στους καταλόγους παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO. 
Παρουσίαση του βιβλίου του Λάκη Γεραπετρίτη «Με τα μάτια της καρδιάς» στο Εκκλησιαστικό Μέγαρο Πηγαδίων στις 8 Αυγούστου 2012. 
Παρουσίαση του βιβλίου «Μαρία» της ΄Αννας Ορφανού-Χαροκόπου στα Πηγάδια στις 10 Αυγούστου 2012. 
Συμμετοχή στις εκδηλώσεις για τον 3ο εορτασμό της ναυμαχίας της Βόρειας Καρπάθου(Λ.Κατσώνης ) στο Διαφάνι –Αύγουστος 2012. 
Παρουσίαση του βιβλίου του Ντίνου Μελά «Η ιστορία του επαναστατικού απελευθερωτικού κινήματος της Καρπάθου» στο μέγαρο της Παλαιάς Βουλής στην Αθήνα στις 15 Δεκεμβρίου 2012. Συμμετοχή Καρπαθίων και Κασιωτών οργανοπαιχτών στα πλαίσια της μουσικής συνάντησης στις 17-19 Δεκεμβρίου 2012, στις Βρυξέλλες.
 Συμμετοχή στις θεατρικές παραστάσεις της ερασιτεχνικής θεατρικής ομάδας Καρπάθου « Αυλαία Τέχνης », με το έργο «Φιλουμένα Μαρτουράνο» στις Μενετές και τα Πηγάδια .
 Οι προγραμματισμένες πολιτιστικές, αθλητικές εκδηλώσεις και εκδηλώσεις Τουρισμού για την Κάσο σε συνεργασία με το Δήμο Κασίων αναβλήθηκαν λόγω έλλειψης μόνιμου προσωπικού στο Δήμο του νησιού που θα διαχωριζόταν ως υπόλογος την οικονομική διαχείριση της κάθε εκδήλωσης. 

ΔΙΑΦΟΡΑ
Συνεχείς παρεμβάσεις για τη βελτίωση λήψεως τηλεοπτικού σήματος σε δημοτικά διαμερίσματα της Καρπάθου.
 Πρόταση στο Υπουργείο Οικονομικών για προμήθεια πετρελαίου τράνζιτ για τους αλιείς της Επαρχίας Καρπάθου-Κάσου.
 Επίσκεψη της κινητής μονάδας ΚΤΕΟ της Περιφέρειας Ν.Αιγαίου ,όπου κατά τη διάρκεια ενός μηνός εξετάστηκαν 300 οχήματα στην Κάρπαθο .
 Ενέργειες για το ΧΥΤΑ Κάσου και αποκατάσταση του Χ.Α.Δ.Α.. Διαμαρτυρία για την αναστολή λειτουργίας της ΔΟΥ Καρπάθου.
 Διαμαρτυρία για την έλλειψη Διοικητικού προσωπικού στο Ειρηνοδικείο Καρπάθου.
 Κατά το 2012 εκδόθηκαν 41 δελτία τύπου σχετικά με τις δραστηριότητες της περιφερειακής ενότητας καθώς επίσης πρωτοκολλήθηκαν και αρχειοθετήθηκαν 2575 έγγραφα.

 ΤΜΗΜΑ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ 
Σύμφωνα με τα στοιχεία που διαθέτει η υπηρεσία μας (Τμήμα Μεταφορών και Επικοινωνιών ) για την περίοδο 01-01-12 έως 31-12-12 εξυπηρετήθηκαν ο παρακάτω αριθμός υποθέσεων των συμπολιτών μας. 
 ΕΙΔΟΣ ΥΠΟΘΕΣΗΣ ΣΥΝΟΛΟ 
1. ΜΕΤΑΒΙΒΑΣΕΙΣ ΙΧ – ΔΙΚΥΚΛΩΝ 173
 2. ΜΕΤΑΒΙΒΑΣΕΙΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΩΝ 24
 3. ΟΡΙΣΤΙΚΕΣ ΔΙΑΓΡΑΦΕΣ 30
 4. ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΕΙΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΩΝ ΟΧΗΜΑΤΩΝ 40
 5. ΕΛΕΓΧΟΙ - ΒΕΒΑΙΩΣΕΙΣ ΚΤΕΟ 300
 6. ΕΠΑΝΕΚΔΟΣΗ ΑΔΕΙΩΝ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ 27
 7. ΑΝΑΝΕΩΣΗ ΑΔΕΙΑΣ ΟΔΗΓΗΣΗΣ-ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΜΕ ΝΕΟΥ ΤΥΠΟΥ ΔΙΠΛΩΜΑΤΟΣ 52 8. ΜΕΤΑΤΡΟΠΗ ΑΔΕΙΑΣ ΟΔΗΓΗΣΗΣ 1 
9. ΑΛΛΑΓΗ ΧΡΩΜΑΤΟΣ 12 
10. ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΒΕΒΑΙΩΣΕΙΣ 35 
11. ΑΡΣΗ ΠΑΡΑΚΡΑΤΗΣΗΣ 19 
12. ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΠΡΟΣΑΡΤΗΣΗΣ 5 
13. ΕΠΙΣΤΡΟΦΕΣ ΠΑΡΑΒΟΛΩΝ 2 
14. ΤΑΞΙΝΟΜΗΣΕΙΣ 11
 15. ΠΡΑΤΗΡΙΑ ΚΑΥΣΙΜΩΝ- ΣΥΝΕΡΓΕΙΑ 1 
16. ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΑΔΕΙΑΣ ΚΥΚΛΟΦ. 5 
17. ΠΡΟΣΩΡΙΝΗ ΑΚΙΝΗΣΙΑ 29 
18. ΑΛΛΑΓΗ ΠΙΝΑΚΙΔΩΝ (ΚΟΚΚΙΝΕΣ-ΜΑΥΡΕΣ) 2 
19. ΕΠΑΝΕΚΔΟΣΗ ΠΙΝΑΚΙΔΩΝ 2
 20. ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΚΑ 18 
21. ΔΙΑΦΟΡΑ ΘΕΜΑΤΑ 22

 ΤΜΗΜΑ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ OIKONOMIAΣ 
Το Τμήμα Αγροτικής Οικονομίας της Περιφερειακής Ενότητας Καρπάθου- Κάσου εξυπηρετεί τον Δήμο Καρπάθου και τον Δήμο Κάσου , απασχολώντας ένα γεωπόνο. Κατά την περίοδο 2012 ασχολήθηκε με όλα τα θέματα δραστηριότητας της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας της Περιφερειακής Ενότητας Δωδεκανήσου σε συνεργασία με τα αντίστοιχα αρμόδια γραφεία .
 1) Γραφείο Προγραμματισμού και μελετών Εφαρμογή των μέτρων 211και 212 (Εξισωτική αποζημίωση) του Άξονα 2 του ΠΑΑ 2007-2013 Βελτίωση του Περιβάλλοντος και της Υπαίθρου. Δείκτες παραγωγής ζωοτροφών. Κατανομή έκτασης δημόσιων βοσκοτόπων ανά ΖΜ για το έτος 2011. Κατάσταση δικαιούχων βοσκής έτους 2012.
 2) Γραφείο Φυτικής-Ζωικής Παραγωγής και Φυτοπροστασίας Μελισσοκομία Επιτόπιοι έλεγχοι μελισσοκομικών εκμεταλλεύσεων για ανανέωση και έκδοση μελισσοκομικού βιβλιαρίου. (40) Εφαρμογή προγράμματος «Παραγωγή Μελιού Ειδικής Ποιότητας στα μικρά νησιά Αιγαίου Πελάγους σε εφαρμογή του ΚΑΝ(ΕΚ) 1405/06. Επιτόπιοι έλεγχοι. (24) Διοργάνωση και πραγματοποίηση ταχύρυθμων εκπαιδεύσεων μελισσοκόμων. Φυτοπροστασία Επίσκεψη σε θερμοκηπιακές μονάδες και υπαίθριες καλλιέργειες κηπευτικών για διάγνωση προβλημάτων και παροχή οδηγιών αντιμετώπισης. Εφαρμογή προγράμματος καταπολέμησης Δάκου της ελιάς 2012. Εποπτεία των εργασιών παγιδοθετών και συνεργείων ψεκασμού. Κτηνοτροφία Έλεγχοι μονάδων Ορνίθων αυγοπαραγωγής. Έλεγχοι Χοιροστασίων. Έλεγχοι Ποιμνιοστασίων. Άδειες ίδρυσης και λειτουργίας πτηνο-κτηνοτροφικών μονάδων
.(4) Ζωοτροφές (Κυκλοφορία-Αποθήκευση) Εγκρίσεις Εγγραφές και Καταχωρήσεις τελικού χρήστη και ενδιαμέσων ζωοτροφών. Χορήγηση κωδικού εγγραφής. Δήλωση στοιχείων εμπορίας.(5) Εκθέσεις ελέγχου
.(5) Αγροτικά Αυτοκίνητα Βεβαιώσεις αναγκαιότητας χρήσης αγροτικού ΦΙΧ.(2) Αγροτικές Αποθήκες Χορήγηση Γνωμάτευσης αναγκαιότητας αγροτικής αποθήκης .(14) Αναβαθμίδες Εφαρμογή προγράμματος ανακατασκευής αναβαθμίδων σε ορεινές περιοχές Έλεγχοι. 3) Γραφείο ΟΠΕΚΕΠΕ Ενίσχυση Μεταφοράς ζωοτροφών και αλεύρων. Επιτόπιοι έλεγχοι.(80) Μετακύλιση της ενίσχυσης στον τελικό χρήστη. Αποθηκευτικοί χώροι. 4) Γραφείο Παρεμβάσεων και Εισ.Ενισχύσεων. Μεταβιβάσεις Τίτλων Ενιαίας Ενίσχυσης . Στρεμματική Ενίσχυση καλλιέργειας πατάτας , φασολιού και εσπεριδοειδών.(5) Δωρεάν διανομή Μακαρονιών 2011. Δωρεάν διανομή Φέτας 2011. Δωρεάν διανομή Ρυζιού 2011. 5) Γραφείο Γεωργικών Εφαρμογών Μέτρο 112 «Εγκατάσταση Νέων Γεωργών» Μέτρο 112Α «Εκσυγχρονισμός γεωργικών εκμεταλλεύσεων.» 6) Γραφείο Αξιοποίησης Φυσικών Πόρων Ανανέωση Αδείας Οδηγού Γεωργικού μηχανήματος Τύπου Β΄.
 ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ ΣΥΝΤΑΞΗ ΜΕΛΕΤΩΝ
Σύνταξη οριστικής μελέτης ισόπεδου κόμβου τύπου ‘‘Τ’’ με αγροτική οδό για την κυκλοφοριακή σύνδεση του Νοσοκομείου Καρπάθου με την Επαρχιακή οδό Πηγάδια – Απέρι. Σύνταξη τοπογραφικού διαγράμματος Γενικού Νοσοκομείου στη θέση ‘‘κάμποι Παναγίας’’. Μετρήσεις πεδίου για την σύνταξη τοπογραφικού διαγράμματος περιφερειακής Ολύμπου. Σύνταξη μελέτης ‘‘συντήρηση βελτίωση οδικού δικτύου Καρπάθου’’. Σύνταξη μελέτης εφαρμογής ‘‘βελτίωση οδικού τμήματος μυρτότοπος Καρπάθου’’. Μελέτη καθορισμού ορίου οικισμού Αγίου Νικολάου Καρπάθου Έλεγχος κυκλοφοριακών συνδέσεων Έλεγχος και επεμβάσεις σε ρέματα της νήσου Καρπάθου. Έλεγχος ηλεκτρομηχανολογικών μελετών και μελετών πυρασφάλειας Χορήγηση αδειών λειτουργίας ανελκυστήρων. Διαχείριση θεμάτων πολιτικής προστασίας.
 ΕΠΙΒΛΕΨΕΙΣ ΕΡΓΩΝ ΚΑΡΠΑΘΟΣ
Επίβλεψη έργου ‘‘βελτίωση οδικού τμήματος “Μυρτότοπος Καρπάθου’’ Επίβλεψη έργου κατασκευή γέφυρας ΧΑΣ Επίβλεψη έργου ‘‘συντήρηση επαρχιακού δικτύου Καρπάθου’’ Κατασκευή ιρλανδικής διάβασης στο ρέμα ‘‘Βρόντη’’. Κατασκευή τοίχου αντιστήριξης σε σημείο της Επαρχιακής οδού Βωλάδα – Όθος. ατασκευή μονοπατιού προς σπήλαιο Αχάτας. Τοποθέτηση στηθαίων ασφαλείας σε τμήματα του Επαρχιακού Οδικού Δικτύου. .Επίβλεψη αίθουσας πολλαπλών χρήσεων στο σχολικό συγκρότημα Απερίου. Επίβλεψη άρσης καταπτώσεων στο Επαρχιακό οδικό δίκτυο μέσω της προγραμματικής σύμβασης με τον Δήμο Καρπάθου. Επίλυση καθημερινών προβλημάτων επί του Επαρχιακού οδικού δικτύου Καρπάθου. 

ΚΑΣΟΣ 
Επίβλεψη έργου ασφαλτόστρωση τμημάτων οδικού δικτύου Κάσου Επίβλεψη έργου ‘‘πολυδύναμο ιατρείο Κάσου’’ Επίβλεψη έργου ‘‘Γήπεδο ποδοσφαίρου με χρήση στίβου 400μ στην Κάσο’’ Σύνταξη τεχνικών εκθέσεων για τον Δήμο Κάσου. Διαδικασία έκπτωσης εργολαβίας κτιρίου σφαγείου Κάσου Επίβλεψη έργου ‘‘συντήρηση γυμνασίου - λυκείου Κάσου Β' φάση

ΤΜΗΜΑ ΚΤΗΝΙΑΤΡΙΚΗΣ
Κατά το έτος 2012 το τμήμα Κτηνιατρικής ασχολήθηκε με τις παρακάτω δραστηριότητες:
Χορήγηση μητρώων αιγοπροβάτων σε κτηνοτρόφους της Περιφερειακής Ενότητας Καρπάθου – Κάσου
Χορήγηση κωδικών αιγοπροβάτων σ’ όλο το ζωικό βασίλειο της Περιφερειακής Ενότητας.
Νοσηλεία 234 ζώων.
Εμβολιασμός 130 αιγοπροβάτων , 100 σκύλων και 34 γατών.
Αστυκτηνιατρικός έλεγχος 13 καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος.
Πραγματοποίηση νεκροψιών σε διάφορα ζώα.
Πραγματοποίηση προγραμμάτων ζωοανθρωπονόσων με τις απαιτούμενες αιμοληψίες και εμβολιασμούς.
Συνεργασία με τη Διεύθυνση Κτηνιατρικής για την τήρηση μέτρων καταρροϊκού πυρετού αιγοπροβάτων και τη γρίπη των πτηνών.
Συνεργασία με τη Διεύθυνση Κτηνιατρικής για την πραγματοποίηση προγράμματος Βαρροϊκής ακαρίασης μελισσών.
Έλεγχος στη διακίνηση ζωικού κεφαλαίου από και προς την Περιφερειακή Ενότητα.
Έλεγχος και έκδοση αδειών οχημάτων διακίνησης ζωικών προϊόντων και αλιευμάτων.
Πρόταση για δημιουργία σφαγείων στην Κάρπαθο
Έλεγχος προϊόντων ζωικής προέλευσης στο Λιμένα της Καρπάθου.