Κυριακή 25 Σεπτεμβρίου 2011

50 χρόνια ιερατικής διακονίας του Μητροπολίτη Καρπάθου και Κάσσου Αμβρόσιου...(video)


Το απόγευμα του Σαββάτου 24 Σεπτεμβρίου 2011 ξεκίνησαν οι εορταστικές εκδηλώσεις που διοργανώνει η Ιερά Μητρόπολη Καρπάθου και Κάσου, με την ευκαιρία συμπληρώσεως 50 ετών ιερατικής διακονίας και προσφοράς του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου κ. Αμβροσίου.
Στον Ιερό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου πόλεως Καρπάθου, τελέστηκε πανηγυρικός Εσπερινός χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου κ. Αμβροσίου, συγχοροσταντούτος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Κώου και Νισύρου κ. Ναθαναήλ και συμπροσευχομένων των Καθηγουμένων των Ιερών Μονών του Αγίου Όρους, Μεγίστης Λαύρας κ. Προδρόμου και Ιβήρων κ. Ναθαναήλ. Συμμετείχαν όλος ο ιερός κλήρος της νήσου και κληρικοί από άλλες Μητρόπολεις της Ελλάδος. Αμέσως μετά, ακολούθησε τιμητική εκδήλωση στο κατάμεστο από κόσμο εκκλησιαστικό μέγαρο του Ιερού Ναού, όπου και παρουσιάστηκε ο επετειακός τόμος με τίτλο: «ΑΜΒΡΟΣΙΟΣ, Μητροπολίτης Καρπάθου και Κάσου, 50 χρόνιας ιερατικής διακονίας και προσφοράς».
Διαβάστε Περισσότερα...

Σάββατο 24 Σεπτεμβρίου 2011

Κάσος: Όπως παλιά

Διακοπές στο νοτιότερο νησί των Δωδεκανήσων, με τις ωραίες μουσικές και τις υπέροχες γεύσεις, που... δεν έχει αλλάξει και πολύ τις τελευταίες δεκαετίες.
ΚΕΙΜΕΝΟ: ΝΤΙΝΟΣ ΚΙΟΥΣΗΣ, ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΚΑΛΛΙΓΙΑΝΝΗ

Πίστευα πως το ταξίδι στο χρόνο ήταν αποκλειστικά επιστημονική φαντασία, αλλά τελικά δεν είναι. Μπορείτε να πάρετε, όπως κι εγώ, το καράβι από τον Πειραιά τώρα, το 2011, και μετά από 24 ώρες να βρεθείτε στην Κάσο το 1959! Το επιστημονικό παράδοξο είναι πως δεν υπάρχει Κάσος του 2011. Το «ρολόι» σταμάτησε το 1959 - κατά την εκτίμησή μου, και μάλλον δεν πέφτω και πολύ έξω. Αλλά ας τα πάρουμε από την αρχή.

Η Κάσος είναι το νοτιότερο νησί των Δωδεκανήσων κάπου ανάμεσα στην Κρήτη και την Κάρπαθο. Καθώς πλησιάζετε με το καράβι, σας δίνει την εντύπωση ενός άγριου και γκρίζου όγκου που ορθώνεται καταμεσής του πελάγου. Και είναι ένας μεγάλος όγκος με έκταση 66 τετρ. χλμ. και ακτογραμμή 59 χλμ.

Μόλις το καράβι προσεγγίσει, η εντύπωση αλλάζει και το τοπίο «γλυκαίνει». Κατεβαίνετε στο Φρυ, που είναι το λιμάνι και η πρωτεύουσα της Κάσου. Θα βρείτε ξενοδοχείο, ενοικιαζόμενα δωμάτια, ταβέρνες, μικρά σούπερ μάρκετ και ψυγεία αναψυκτικών, ακόμα και τρία μπαράκια, αλλά μη σας μπερδέψουν αυτά. Βρίσκεστε στο 1959, τότε που ο τουρισμός δεν είχε ακόμη ανακαλύψει την Ελλάδα (ή και το αντίστροφο). Τότε που «λατρευόταν» ακόμα ο Ξένιος Ζευς, που το χαμόγελο των ανθρώπων έβγαινε εκ βαθέων, τότε που, όπου κι αν πήγαινες να φας, δεν έτρωγες απλώς καλά, αλλά σπιτικά καλά!

Αφήσαμε με τη Χριστίνα τα πράγματα στα δωμάτιά μας και βγήκαμε για να γνωρίσουμε την Κάσο, το νησί με τις 100 εκκλησίες.

Οι κάτοικοι είναι περίπου 1.000 και ασχολούνται κυρίως με την κτηνοτροφία, λιγότερο με την αλιεία και ελάχιστα με τη γεωργία. Μας εντυπωσίασε ο αριθμός των άσπαρτων χωραφιών και ρωτώντας μάθαμε πως δεν υπήρχαν νέοι να τα δουλέψουν. Κατά την περίοδο της Επανάστασης, οι κάτοικοί της έφταναν τις 12.000. Υστερα από το Ολοκαύτωμα και κατά την κατάληψη της Κάσου από τους Ιταλούς, το 1911, είχαν μειωθεί στις 6.700. Κατά την απογραφή του 1917 ο πληθυσμός της Κάσου έφτανε πια τους 1.855, καθώς πολλοί μετανάστευσαν στην ελεύθερη Ελλάδα και την Αίγυπτο. Το 1930 ο πληθυσμός είχε μειωθεί ακόμη περισσότερο, σε περίπου 1.200.

Το νησί, εκτός από το Φρυ, έχει άλλους τέσσερις οικισμούς: την Αγία Μαρίνα, το Πόλι («το» και όχι «η»), την Παναγία και το Αρβανιτοχώρι.

ΦΡΥ


Για την ονομασία του υπάρχουν δύο εκδοχές. Κατά την πρώτη, είναι από το σχήμα φρυδιού που έχει. Κατά την άλλη, είναι παραφθορά της λέξης Οθρυς. Ο οικισμός ιδρύθηκε το 1840 και τα πρώτα χρόνια κατά μήκος της παραλίας του Φρυδιού λειτουργούσαν ταρσανάδες, στους οποίους κατασκευάζονταν τα ξακουστά ξύλινα κασιώτικα ιστιοφόρα. Στο Φρυ υπάρχει το γραφικότατο ψαράδικο λιμανάκι της Μπούκας, αντίστοιχο με αυτό της Νάουσας της Πάρου. Πλάι βρίσκεται η εκκλησία του Αγίου Σπυρίδωνος Τριμυθούντος του Θαυματουργού, που είναι ο πολιούχος της Κάσου και γιορτάζει στις 12 Δεκεμβρίου. Δυτικά, περίπου στα 500 μ., βρίσκεται ο Εμπορειός, το παλιό λιμάνι της Κάσου με τη μικρή του αμμουδιά, που είναι και η «επίσημη» πλαζ του νησιού.

ΠΟΛΙ

Είναι ο αρχαιότερος οικισμός της Κάσου, κτισμένος στα 200 υψόμετρο πάνω σε λόφο. Εκεί υπήρχε αρχαία ακρόπολη και στην περιοχή έχουν ανασκαφεί τάφοι του 4ου αιώνα π.Χ. Να δείτε τη βυζαντινή εκκλησία του Αγίου Ονουφρίου, που χρονολογείται από τον 12ο αιώνα.

ΑΓΙΑ ΜΑΡΙΝΑ

Είναι ένας εκτεταμένος οικισμός (και ο πολυπληθέστερος της Κάσου), πάνω από το Φρυ, με αρκετές συνοικίες. Παλαιότερα ήταν πρωτεύουσα του νησιού και αποτελούσε έδρα της Δημογεροντίας.

ΑΡΒΑΝΙΤΟΧΩΡΙ

Απέχει περίπου 3 χλμ. από το Φρυ και είναι κτισμένο σε μια μικρή εύφορη πεδιάδα. Κατά την παράδοση, το Αρβανιτοχώρι εποικίστηκε κατά τον 16ο αιώνα από Αρβανίτες που ήλθαν στην Κάσο ύστερα από την ερήμωση της νήσου. Μια λαϊκή παράδοση, πάντως, θέλει το όνομα του χωριού να προέρχεται από έναν καπετάνιο κάτοικο του Αρβανιτοχωρίου, που ντυνόταν με φορεσιές αρβανίτικες. Στο κέντρο του χωριού δεσπόζει ο ναός του Αγίου Δημητρίου -ο καθεδρικός του Αρβανιτοχωρίου-, που κτίστηκε το 1864.

ΠΑΝΑΓΙΑ

Είναι το χωριό με τα καπετανόσπιτα σε ένα λόφο πάνω από τον Εμπορειό. Βέβαια τα περισσότερα σήμερα έχουν εγκαταλειφθεί, αλλά ακόμα κι έτσι, είναι πανέμορφα. Εδώ γίνεται το μεγαλύτερο πανηγύρι της Κάσου, κάθε Δεκαπενταύγουστο, στην εκκλησία της Κοιμήσεως της Θεοτόκου (1896), από όπου πήρε την ονομασία ο οικισμός. Κι εδώ θα δείτε και το πιο πολυφωτογραφημένο σημείο της Κάσου: τις περίφημες έξι εκκλησιές. Πρόκειται για έξι εκκλησάκια κτισμένα στη σειρά, και συγκεκριμένα του Αγίου Χαραλάμπους, του Μεγάλου Αντωνίου, της Αγίας Κάρας (Αποτομή της κεφαλής του Τιμίου Προδρόμου), της Αγίας Βαρβάρας, του Αγίου Ιωάννου και του Αγίου Νικολάου, αρχιεπισκόπου Μύρων της Λυκίας και Θαυματουργού. Λέγεται πως σε εκείνο το σημείο βρισκόταν κάποιος αρχαίος ναός των νυμφών.


ΠΑΡΑΛΙΕΣ

Πάρα πολλές και ωραίες, αλλά δυστυχώς δεν θα μπορέσετε να γνωρίσετε τις περισσότερες, εκτός αν διαθέτετε σκάφος ή... φτερά. Εκτός λοιπόν από τον Εμπορειό και τη μικρή παραλία μέσα στο Φρυ δίπλα από το λιμάνι, υπάρχει μια μικρή παραλία στον Αγιο Κωνσταντίνο και, λίγο πιο πέρα, οι τέσσερις συνεχόμενες βοτσαλωτές παραλίες της Αντιπεράτου. Στο Νότο βρίσκεται η μεγάλη παραλία του Χέλατρου μέσα στον ομώνυμο κόλπο, που δεν την πιάνει κανένας καιρός. Στο απέναντι νησάκι Αρμάθια υπάρχει εξαίρετη παραλία και, ω του θαύματος, υπάρχουν και καϊκάκια να σας πάνε!

ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
- Τα μοναστήρια του Αγίου Γεωργίου στις Χαδιές και του Αγίου Μάμα, προστάτη των ποιμνίων. Το πρώτο διαθέτει και μεγάλο ξενώνα.
- Τα σπήλαια του νησιού, την Ελληνοκάμαρα με το κυκλώπειο τείχος στην είσοδό της και τη Στηλοκάμαρα με τους πολλούς σταλακτίτες.

ΜΟΥΣΙΚΗ ΠΑΡΑΔΟΣΗ

Ο πλούτος της κασιώτικης μουσικής παράδοσης είναι εντυπωσιακά μεγάλος για το μέγεθος του νησιού. Το μουσικό ιδίωμα της Κάσου είναι το εξαιρετικό αποτέλεσμα της σύνθεσης επιρροών από την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα, την αρχαιότητα και τη Δύση, καθώς το νησί υπήρξε σημαντικό σταυροδρόμι μεταξύ ανατολικής και δυτικής Μεσογείου. Τα όργανα που χρησιμοποιούνται από τους ντόπιους μουσικούς είναι κυρίως η δωδεκανησιακή λύρα και το λαούτο, όμως τα τραγούδια είναι τελείως ιδιαίτερα. Οι σκοποί, όπως τους ονομάζουν οι Κασιώτες, είναι λυρικοί στη μελωδία και λιτοί στη δομή, αποφεύγοντας τη ροπή προς την επίδειξη δεξιοτεχνίας, χωρίς πάντως αυτή να λείπει. Πολλοί Κασιώτες είναι διακεκριμένοι λαϊκοί δεξιοτέχνες, γεγονός που μπορεί κανείς να διαπιστώσει κάθε Σεπτέμβριο στη διεθνή συνάντηση λύρας και οργάνων με δοξάρι, που διοργανώνεται στο νησί. Δεν είναι τυχαίο που οι Κασιώτες είναι οι μόνοι τους οποίους παραδέχονται οι Κρητικοί λυράρηδες. Εμείς πάντως εκείνο το απογευματάκι στην Μπούκα μαγευτήκαμε ακούγοντας τον Σάββα Περσελή και τον μικρούλη Ανδριανό Χασαπλαδάκη.

ΚΟΥΖΙΝΑ

Μην πάτε στην Κάσο αν είστε σε δίαιτα. Η κουζίνα του νησιού προκαλεί το σύμπτωμα της «λυσσώδους ορέξεως» κι αν κάνετε δίαιτα θα θυμηθείτε το μαρτύριο του Ταντάλου. Πώς μπορεί να πει κανείς όχι στα μικρότερα και νοστιμότερα ντολμαδάκια του κόσμου; Πώς να πεις όχι στο μαύρο σουπιοπίλαφο, στις μακαρούνες με σιτάκα ή στα γιαχνιστά ροΐκια (είδος ραδικιού);

Αυτό το μικρό νησί έχει μια ποικιλία που ξεπερνά κατά πολύ όσα συνήθως παράγει ένας μικρός και άγονος τόπος. Και αυτό, προφανώς, οφείλεται στην επαφή των κατοίκων με τον έξω κόσμο -τα άλλα νησιά, αλλά και την Αίγυπτο, την Αμερική, τη Μικρά Ασία, την Ιταλία και την Κωνσταντινούπολη-, είτε μέσω κατακτητών είτε μέσω των ναυτικών. Το Πάσχα γεμιστό το αρνί με «πασπαρά» (ρύζι, κρεμμύδι, συκώτι, μπαχαρικά, ντομάτα κ.λπ.), γεμιστοί ανθοί κολοκυθιών, τα περίφημα κολοκυθοπούλια, και πολλά άλλα είναι αυτά που θα γευτείτε, ανάλογα με την εποχή που θα βρεθείτε στην Κάσο. Ομως, «όλα τα λεφτά» είναι τα τυριά του νησιού και σας συνιστώ να επισκεφτείτε τα μιτάτα και να δοκιμάσετε τυριά άγνωστα και ονειρεμένα. Εξαίσια ακόμα και η γραβιέρα τους. Δοκιμάστε, επίσης, το αλμυροτύρι, την ελαϊκή και βέβαια τη σιτάκα, αλλά και το σπάνιο κασιώτικο βούτυρο, που λέγεται «καούλι» και έχει και τη μαντινάδα του:


«Ω βότυρε κασιώτικε, σαν είσαι με το μέλι,
τίνος θα σε προσφέρουσι να πει πως δε σε θέλει».

ΤΑ ΚΑΣΙΩΤΙΚΑ ΠΑΛΙΟΠΑΠΟΥΤΣΑ

Πετύχαμε τον κ. Αντώνη Παπαγεωργίου στο σπίτι του. Παρά την κούρασή του (μόλις είχε γυρίσει από το μιτάτο του), δέχτηκε να μας δείξει πώς φτιάχνει τα «τομαρένα», τα παλιά κασιώτικα παπούτσια που κάποτε φορούσαν όλοι. Εμένα πάντως μου άρεσαν και ήθελα να πάρω ένα ζευγάρι. Δυστυχώς, έπρεπε να μου τα φτιάξει από την αρχή κι εμείς την άλλη μέρα φεύγαμε. Ο κυρ Αντώνης μάς έδειξε μετά πώς φτιάχνει ειδικά κουτάλια για τη σιτάκα από κέρατα κατσικιών, ενώ η γυναίκα του, η κυρία Ποθητή, μας τράταρε τσικουδιά και σιτάκα.

Στην υγειά σας, μωρέ Κασιώτες!



ΠΩΣ ΠΑΜΕ

Αν είστε «έχων και κατέχων», θα πληρώσετε περίπου 245 ευρώ και θα πάτε αεροπορικώς (μέσω Ρόδου μετ' επιστροφής). Αλλιώς, θα δώσετε 74 ευρώ (37 ευρώ το άτομο η απλή μετάβαση) και θα πάτε σε 20 - 24 ώρες με το πλοίο!

ΔΙΑΜΟΝΗ

Αναγέννηση (Τ/22450-41.323). Μικρό ξενοδοχείο δίπλα στο λιμάνι, καθαρό και συμπαθητικό. Το δίκλινο 55 ευρώ άνευ πρωινού.
Εvita Village (T/22450-41.731 και 6972-703.950). Πανέμορφα σπιτάκια με όμορφη θέα και μπόλικη άπλα. Πλήρως εξοπλισμένα. Το δίκλινο στα 50 ευρώ άνευ προγεύματος.
Dimitris Apartments (T/22450-41.792 και 6972-337.520). Πλήρως εξοπλισμένα στούντιο και διαμερίσματα. Το δίκλινο 45 ευρώ άνευ πρωινού.

ΦΑΓΗΤΟ

Με μία λέξη: παντού! Οπου καθίσαμε με τη Χριστίνα να φάμε, οι γεύσεις ήταν παντού σπιτικές. Θα ήμασταν άδικοι αν ξεχωρίζαμε κάποια μαγαζιά.

ΑΓΟΡΕΣ

Πλην τυριών και γαλακτοκομικών εν γένει προϊόντων, η Κάσος φημίζεται για το θυμαρίσιο μέλι της, που είναι όντως εξαίσιο. Και βεβαίως υπάρχουν και τα γλυκά, που είναι «αδελφά» της Κρήτης. Δοκιμάστε τα μοσχοπούγκια.

Το διάβασα εδώ: http://trans.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_taxgreece_1_12/09/2011_405877
Διαβάστε Περισσότερα...

Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου 2011

Η Κάσος και ο Μπαχ

23 Σεπτεμβρίου 2011 από Λητώ Σεϊζάνη Θ’αναρωτηθείτε βέβαια τι σχέση έχει η Κάσος με τον Μπαχ και θα βιαστείτε να καταλήξετε στο συμπέρασμα ότι δεν έχει καμμία. Το ίδιο θα έλεγα κι εγώ πριν επισκεφτώ την ιστορική πόλη της Λειψίας όπου έζησε και εργάστηκε ο Μπαχ επί 27 χρόνια, γράφοντας ασταμάτητα μουσική, διδάσκοντας στην περίφημη σχολή του Αγίου Θωμά και προσπαθώντας να θρέψει, συχνά υπό αντίξοες συνθήκες, την πολυμελή οικογένειά του. Το έργο του θα είχε σήμερα ξεχαστεί αν δεν τον έβγαζε από την αφάνεια ο συνθέτης Μέντελσον, ο οποίος ασχολήθηκε με πάθος με τον Μπαχ και τον έκανε γνωστό σ’ολόκληρο τον κόσμο.
Στην Λειψία ο Μπαχ είναι παντού: σαν άγαλμα, σαν όνομα διαφόρων δρόμων, σχολών, καταστημάτων, σαν ονομασία σε γλυκά, σε μπύρες, σε καφέδες. Είχε γράψει εξ άλλου και την «Καντάτα του καφέ».
Ναι, αλλά η Κάσος πού υπεισέρχεται;
Απέναντι από την εκκλησία του Αγίου Θωμά, στο αλλοτινό σπίτι της πλούσιας οικογένειας Μπόζε που είχε στηρίξει οικονομικά την οικογένεια του Μπαχ σε δύσκολες στιγμές, στεγάζεται σήμερα το Μουσείο Μπαχ. Εκεί φυλάσσεται και ένα αρχείο με παρτιτούρες έργων του Μπαχ, που το έχει δωρίσει ο εφοπλιστής Ηλίας Κουλουκουντής εκ Νέας Υόρκης (όπως αναφέρουν οι επεξηγήσεις του μουσείου). Εμείς όμως ξέρουμε ότι η οικογένεια Κουλουκουντή κατάγεται από το μικρό, φτωχικό, απόμερο, ξερό, ηρωικό νησί της Κάσου.
Να λοιπόν η σύνδεση της Κάσου με τον Μπαχ!
Φεύγω λοιπόν απ’την Λειψία και συνεχίζω με την Κάσο και μ’ένα βιβλίο που διάβασα πρόσφατα. Λέγεται «Κρυμμένο στο Αιγαίο» (Εκδόσεις Πατάκη) και αφηγείται την ιστορία ενός νεαρού Κασιώτη, του Μιχάλη Κουτλάκη, που η ζωή του υπήρξε μια μεγάλη περιπέτεια στην διάρκεια του Β’Παγκοσμίου Πολέμου. Γραμμένο από την δημοσιογράφο Σοφία Παπαϊωάννου, κρατά το ενδιαφέρον του αναγνώστη και συγχρόνως δίνει πολλά ιστορικά και λαογραφικά στοιχεία για την περιοχή και για την εποχή. Αν και δεν έχει κατά τη γνώμη μου τις ίδιες λογοτεχνικές αξιώσεις με το εξαιρετικό «Να σου κάμω την ιστορία μου» (Κέδρος) που έγραψε για την Κάσο ο Μανώλης Μαυρολέων, το «Κρυμμένο στο Αιγαίο» έχει γραφτεί με πολλή προσοχή, με ιδιαίτερη έμφαση στην έρευνα και με σεβασμό στο νησί και στους κατοίκους του. Το συνοδεύουν φωτογραφίες της εποχής καθώς και ντοκουμέντα. Η πάντα ταραγμένη ιστορία της Ελλάδας, οι εσωτερικές έριδες και προδοσίες, είναι τα κύρια και δυστυχώς αληθινά συστατικά του βιβλίου. Το βιβλίο κλείνει με μια άλλη, σχετικά άγνωστη σελίδα του πολέμου που γράφτηκε μακριά από την Κάσο. Μ’αυτήν θα καταπιαστεί ίσως κάποια στιγμή μια άλλη φίλη του People & Ideas που γνωρίζει επίσης τα όσα διαδραματίστηκαν εκεί.
Αν σας γοητεύει η νεότερη ιστορία, αν έχετε μια αδυναμία στα μακρινά νησιά και στα ιδιαίτερα έθιμά τους, τα δυο βιβλία για την Κάσο που αναφέρω πιο πάνω θα σας αρέσουν σίγουρα. Και θα μάθετε ιστορικές και άλλες λεπτομέρειες που ίσως να τις αγνοούσατε. 


Το διάβασα εδώ:  http://peopleandideas.gr/2011/09/23/bach-3/ Διαβάστε Περισσότερα...

Πέμπτη 22 Σεπτεμβρίου 2011

Ερχονται περικοπές στις άγονες γραμμές

Περικοπές σε άγονες γραμμές επεξεργάζεται το υπουργείο Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, προκειμένου να προσαρμοσθεί ο προϋπολογισμός του υπουργείου στη δημοσιονομική συγκυρία.


Ο υπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης έχει εξαγγείλει ολοκληρωμένη θεσμική παρέμβαση στο προσεχές μέλλον για τις άγονες γραμμές.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι θα περικοπούν γραμμές προς νησιά που μπορούν να εξυπηρετηθούν όχι μόνο από τον Πειραιά, αλλά και από γειτονικά, άλλα μεγαλύτερα νησιά. Επίσης αναμένεται να αραιώσουν οι συνδέσεις με τον Πειραιά.

Παράλληλα θα πρέπει να σημειωθεί ότι στις 31 Οκτωβρίου λήγουν οι συμβάσεις δημόσιας υπηρεσίας για τη δρομολογιακή περίοδο 2010-2011, ενώ δεν έχουν ολοκληρωθεί ακόμη οι σχετικοί διαγωνισμοί για τη νέα περίοδο 2011-2012.

Στον «αέρα»

Αξίζει να σημειωθεί ότι συνολικά 35 άγονες γραμμές είναι στον «αέρα» εκ των οποίων οι 22 αφορούν στη Διεύθυνση Θαλασσίων Συγκοινωνιών και οι υπόλοιπες 13 τη Γενική Γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής.

Ενώ οι αρμόδιες υπηρεσίες είχαν ξεκινήσει τη σχετική διαδικασία για την προκήρυξη των διαγωνισμών από τον προηγούμενο Απρίλιο, το υπουργείο Οικονομικών δεν έχει απαντήσει ακόμη και υπάρχει ο κίνδυνος για ένα κονδύλι ύψους μόλις 14 εκατ. ευρώ να μείνουν νησιά χωρίς πλοία το χειμώνα.

Η πολιτεία έχει τη δυνατότητα να επεκτείνει την ισχύουσα σύμβαση που λήγει στο τέλος Οκτωβρίου για όσο διάστημα απαιτηθεί, ωστόσο δεν είναι σίγουρο αυτή τη φορά ότι οι ακτοπλοϊκές επιχειρήσεις θα το δεχθούν, καθώς τα μισθώματα είναι χαμηλά και ορισμένες γραμμές είναι ζημιογόνες. Το αρμόδιο υπουργείο υποστηρίζει ότι η επέκταση της σύμβασης είναι υποχρεωτική, ωστόσο την άποψη αυτή δεν την ασπάζονται οι ακτοπλόοι.

Πάντως, οι οριστικές αποφάσεις για το ύψος περικοπών στις άγονες γραμμές αναμένεται να ληφθούν τις επόμενες ημέρες εν όψει και της κατάρτισης του προϋπολογισμού για το 2012.

Συνθήκες αποχής

Ακτοπλοϊκοί κύκλοι σχολίαζαν στη «Ν» ότι μία μείωση των μισθωμάτων σε συνδυασμό και τα γενικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο ακτοπλοϊκός κλάδος στις ελεύθερες γραμμές, λόγω του αυξημένου λειτουργικού κόστους των πλοίων δημιουργεί συνθήκες αποχής από τις άγονες γραμμές με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει για την ακτοπλοϊκή σύνδεση των νησιών.


Η ακτοπλοΐα δεν θα πρέπει να αντιμετωπισθεί με αυστηρά δημοσιονομικά κριτήρια τονίζουν οι ίδιοι κύκλοι, καθώς αφορά στη σύνδεση της μισής Ελλάδος με την άλλη μισή.

Παράλληλα σημείωναν ότι είναι ευκαιρία μία επαναξιολόγηση του δικτύου των αγόνων γραμμών έτσι ώστε να καταστεί πιο λειτουργικό και αποτελεσματικό, ενδεχομένως και με μικρότερο συνολικό κόστος, αλλά πιο αποδοτικό για τις εταιρείες που θα κληθούν να εξυπηρετήσουν το δίκτυο αυτό.

Η συζήτηση για ένα νέο δίκτυο αγόνων γραμμών έγινε στο πρόσφατο παρελθόν στο πλαίσιο επιτροπής που είχε συστήσει η πρώην υφυπουργός Θαλασσίων Υποθέσεων Νήσων και Αλιείας, Ελπίδα Τσουρή η οποία ωστόσο δεν ολοκλήρωσε το έργο της λόγω των κυβερνητικών αλλαγών.

Τώρα οι προτάσεις αυτές βρίσκονται στο γραφείο του υπουργού Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, ο οποίος έχει εξαγγείλει ότι θα υπάρξει ολοκληρωμένη θεσμική παρέμβαση στο προσεχές μέλλον.

Οι ακτοπλόοι

Οι προτάσεις των ακτοπλόων έτσι όπως τις είχε παρουσιάσει ο αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Επιβατηγού ναυτιλίας (ΣΕΕΝ), Μιχάλης Σακέλλης, σε ναυτιλιακό συνέδριο αφορούν στη δημιουργία ενός συστήματος με δύο διαφορετικούς τύπους γραμμών (απευθείας με Πειραιά ή μέσω ανταποκρίσεων) στους οποίους μπορούν να καταταχθούν όλα τα μικρά νησιά μας.

Κριτήριο ένταξης στον ένα ή άλλο τύπο γραμμών ή σε ένα συνδυασμό τους, είναι η απόσταση από τον Πειραιά, από άλλα μεγάλα νησιά και ο χρόνος ταξιδιού.

Η επιλογή αποκλειστικά ενός από τους δύο τρόπους για την εξυπηρέτηση όλων των νησιών, θα ήταν μεγάλο λάθος, τόνισε ο κ. Σακέλλης. Οι συνδέσεις με ανταποκρίσεις σε κάποιες περιπτώσεις είναι η μοναδική ικανοποιητική λύση, ενώ σε άλλες όχι. Χαρακτηριστικά όπως ανέφερε, νησιά σαν τη Δονούσα, την Ηρακλειά, τα Κουφονήσια τα οποία εξυπηρετούνται κυρίως με απευθείας συνδέσεις από Πειραιά, αλλά και με ανταποκρίσεις και πολλά ενδονησιωτικά δρομολόγια, λόγω της γεωγραφικής τους θέσης (βρίσκονται πολύ κοντά σε Πάρο και Νάξο).

Υπάρχουν όμως και νησιά, όπως η Κάσος και η Κάρπαθος τα οποία βρίσκονται πολύ μακριά από τον Πειραιά και δεν είναι δυνατή η εκτέλεση αυθημερόν δρομολογίων. Τα νησιά αυτά με πληθυσμό 7.500 κατοίκους, σήμερα εξυπηρετούνται με πλοία από Πειραιά με τρία δρομολόγια την εβδομάδα, εκ των οποίων τα δύο μέσω Θήρας και Ηρακλείου με διάρκεια ταξιδίου από 16 μέχρι και 22 ώρες.

Τα νησιά αυτά θα μπορούσαν να εξυπηρετούνται με ανταποκρίσεις μέσω Κρήτης ή Ρόδου. Το λιμάνι Ηρακλείου και Ρόδου εξυπηρετείται από σύγχρονα πλοία μεγάλων χωρητικοτήτων μήκους άνω των 180 μέτρων και ταχύτητας 30 μιλίων. Τα πλοία αυτά δεν μπορούν να προσεγγίσουν στην Κάσο και την Κάρπαθο, μπορούν όμως να αξιοποιηθούν προκειμένου να συντομεύσει το συνολικό ταξίδι προς τα δυο ακριτικά νησιά, με την εκτέλεση δρομολογίων με ανταποκρίσεις από Ηράκλειο προς Κάσο και Κάρπαθο.

Έτσι αντί των τριών δρομολογίων την εβδομάδα που εκτελούνται σήμερα, θα εκτελούνται έξι δρομολόγια, δηλαδή πέντε με ανταποκρίσεις στον συντομότερο χρόνο και ένα απευθείας μέσω Ρόδου και άλλων νησιών των Δωδεκανήσων σύμφωνα με τον κ. Σακέλλη.

Πλήρες σχέδιο

Αυτή την περίοδο το υπουργείο Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας επεξεργάζεται ένα ολοκληρωμένο σχέδιο, το οποίο θα μπορέσει να απαντήσει στα μεγάλα και πολλά προβλήματα, τα οποία έχουν τεθεί στο τελευταίο διάστημα σε επίπεδο θαλασσίων συγκοινωνιών, κυρίως στο Αιγαίο. Είναι μια δουλειά, η οποία προετοιμάζεται και θα παρουσιαστεί και στο ελληνικό Κοινοβούλιο.

Αυτό ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο υφυπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, Αθανάσιος Μωραΐτης, στη Βουλή απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Θεόδωρου Δρίτσα, σχετικά με την αύξηση στις τιμές των εισιτηρίων στην ακτοπλοΐα.

Ο κ. Δρίτσας ζήτησε να πληροφορηθεί εάν πέρασε στην κατανάλωση η μείωση των τιμών, λόγω της κατάργησης μέρους των υπέρ τρίτων επιβαρύνσεων στα εισιτήρια της ακτοπλοΐας. Ο κ. Μωραΐτης σημείωσε ότι η κυβέρνηση ελέγχει, προκειμένου να διαπιστωθεί ότι πέρασαν οι μειώσεις των υπέρ τρίτων στον καταναλωτή.

Πηγή: Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ/ ΛΑΜΠΡΟΣ ΚΑΡΑΓΕΩΡΓΟΣ - lkar@naftemporiki.gr
Διαβάστε Περισσότερα...

Τετάρτη 21 Σεπτεμβρίου 2011

Περιφερειακή Ένωση Δήμων Νοτίου Αιγαίου: Άνετη νίκη Κουσουρνά

Τη Δευτέρα 19/9/2011 πραγματοποιήθηκαν οι εκλογές για το πρώτο 21μελές Δ.Σ. της περιφερειακής Ένωσης Δήμων Νοτίου Αιγαίου (ΠΕΔ) στον Πειραιά. Ψήφισαν 117 σύνεδροι από τους δύο νομούς (Δωδεκανήσου και Κυκλάδων).

Ο συνδυασμός (ΠΑΣΟΚ) υπό τον δήμαρχο Ρόδου Στάθη Κουσουρνά έλαβε 16 έδρες, ο συνδυασμός (Νέα Δημοκρατία) υπό τον Γ. Δαμουλάκη (δήμαρχος Μήλου) έλαβε 3 έδρες και ο ανεξάρτητος συνδυασμός υπό τον Γιώργο Χατζημάρκο έλαβε 2 έδρες. Να σημειωθεί ότι ο Δήμαρχος Λέρου Μ. Κόλιας εκλέγεται με 33 ψήφους (συνδυασμός Κουσουρνά). Τα αποτελέσματα για το 21μελές Δ.Σ. της ΠΕΔ είναι τα εξής:

Συνδυασμός ΠΑΣΟΚ 74 ψήφοι

Εκλέγονται οι εξής:
Δήμαρχοι
Κοσυουρνάς Στάθης 60 (Ρόδος)
Δεκαβάλλας Γιάννης 52 (Σύρος)
Χανιώτης Μιχάλης 36 (Κάρπαθος)
Διακομιχάλης Δημήτρης 37 (Κάλυμνος)
Κόλλιας Μιχάλης 33 (Λέρος)
Κονταράτος Πανορμ. 32 (Αστυπάλαια)
Σπύρου Μπενέτος 28 (Λειψοί)
Μπαμπούνης Ανδρέας 24 (Σίφνος)
Ερωτόκριτος Δημήτρης 20 (Κάσος)

Δημοτικοί σύμβουλοι
Νικηταράς Θεοδόσης 37 (Κως)
Μαράκης Νικόλαος 33 (Νάξος)
Μπούκλας Ηλίας 31 (Ρόδος)
Παλαιολόγος Μιχάλης 29 >>
Κυρίτσης Γιώργος 27 (Κως)
Περδίκης Γιάννης 25 (Ρόδος)

Συνδυασμός Νέας Δημοκρατίας (Κυκλάδες) 22 ψήφοι

Δήμαρχοι

Μαργαρίτης Μανόλης 21 (Νάξος)
Κουσαθανάς Θανάσης 15 (Μύκονος)

Δημοτικοί σύμβουλοι

ψαρρός Απόστολος 17 (Μύκονος)

Συνδυασμός Γιώργου Χατζημαρκου

Δημοτικοί σύμβουλοι
Χατζημάρκος Γιώργος 14 (Ρόδος)
Ζαννετίδης Φιλήμων ας 13

Εκλέγονται αντιπρόσωποι για την ΚΕΔΕ

Συνδυασμός ΠΑΣΟΚ
Διακοσταματίου Σάββας 42 (Ρόδος)
Σαββής Μανόλης 39 >>
Καρατζιάς Δημήτρης 37 >>

Συνδυασμός Νέας Δημοκρατίας
Ψαρρός Απόστολος (Μύκονος)

Συνδυασμός Χατζημάρκου

Ζωγραφίδης Ηλίας (Ρόδος)

Να σημειωθεί ότι οι συνδυασμοί της Νέας Δημοκρατίας και του κ. Χατζημάρκου κατέθεσαν ένσταση για το αποτέλεσμα, υποστηρίζουν οτι δεν θα έπρεπε να εκλεγούν 16 από τον συνδυασμό του Κουσουρνά αλλά 13 σύμβουλοι.
Διαβάστε Περισσότερα...

Τρίτη 20 Σεπτεμβρίου 2011

Παραχώρηση Ιερού Λειψάνου Αγίας Μαρίνης Εις Ιερό Ναό Αγίας Μαρίνης Κάσου

Με συγκίνηση και κατάνυξη ο κλήρος και ο λαός της Κάσου υποδέχθηκε τμήμα Ιερού Λειψάνου εκ της αφθάρτου δεξιάς χειρός της Αγίας ενδόξου Μεγαλομάρτυρος Μαρίνης.

Το Σάββατο το πρωί (17-9-2011) στο αεροδρόμιο της Κάσου παιδιά με παραδοσιακές στολές και μαντινάδες καλωσόρισαν τον οικείο Μητροπολίτη Καρπάθου και Κάσου κ. Αμβρόσιο και τον Μητροπολίτη Σερρών και Νιγρίτης κ. Θεολόγο. Το Ιερό Λείψανο έφεραν ως την Κάσο αντιπροσωπεία του Ιερού Ναού Αγίου Νικολάου Καλλιθέας, στον οποίο παρέμεινε επί περίπου ένα έτος, αποτελούμενη εκ των εφημερίων πανοσιολογιωτάτου αρχιμ. π. Νικολάου Κλάδη , αιδεσιμολογιωτάτου πρωτ. π. Γεωργίου Παπαθεοδώρου, του πρωτοψάλτου κ. Βασιλείου Χασανδρινού και των δομεστίχων αυτού κ. Κωνσταντίνου Χασανδρινού και κ. Χαραλάμπου Σαλίβερου.

Στην κεντρική πλατεία του ομώνυμου οικισμού της Αγίας Μαρίνης έγινε επίσημη υποδοχή του Ιερού Λειψάνου. Στην προσφώνηση του ο Δήμαρχός της Κάσου τόνισε ότι από εδώ και στο εμπρός οι προσευχές μας και η αναφορά μας θα είναι στην «παρούσα» ,πλέον, Αγία Μαρίνα.
Η λιτανευτική πομπή ,παιανιζούσης της στρατιωτικής πάντας και τη συμμετοχή τιμητικού αγήματος πέρασε από τον Ιερό Ναό του Σταυρού όπου τελέστηκε δέησις, στη συνέχεια κατευθύνθηκε προς τον Ιερό Ναό Της στον οποίο ανέμενε ο οικείος Μητροπολίτης κ. Αμβρόσιος για να παραλάβει το Ιερό Λείψανο από τα χέρια του προσκομίζοντος αυτό Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου κ. Θεολόγου. Αξίζει να σημειωθεί η εκδηλωθείσα με κάθε τρόπο συγκίνηση των κατοίκων της Αγίας Μαρίνης οι οποίοι έραναν με μύρα και άνθη το Ιερό Λείψανο καθόλη την διάρκεια της Λιτανείας.
Εν συνεχεία και μετά την εγκατάσταση του Ιερού Λειψάνου στο ειδικά διαμορφωμένο προσκυνητάρι, όπου θα παραμείνει πλέον μόνιμα προς ευλογία των πιστών, ετελέστη αρχιερατικός εσπερινός χοροστατούντος του Σβασμιωτάτου Μητροπολίτου Σερρών.
Την βραδιά έκλεισαν λαϊκοί παραδοσιακοί οργανοπαίκτες της Κάσου οι οποίοι τραγούδησαν, κατά την παρασχεθείσα τράπεζα στην οποία ετέθησαν πλούσια παραδοσιακά εδέσματα της Κάσου.
Την επομένη μέρα πραγματοποιήθηκε όρθρος και δισαρχιερατική Θ. Λειτουργία κατά την διάρκεια της οποίας ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κάσου κ. Αμβρόσιος ευχαρίστησε τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Σερρών κ. Θεολόγο για την μεγάλη προσφορά του Ιερού Λειψάνου και εξήρε την μεγάλη προσφορά του Θεολόγου κ. Δημητρίου Σκαρβελάκη, ο οποίος ανάλωσε τον εαυτό του επί σειρά ετών για να πραγματοποιηθεί το μεγάλο αυτό όνειρο των κατοίκων της Κάσου. Μετά την Θ. Λειτουργία έγινε Αγιασμός ενώπιον της Ιεράς εικόνος και του Ιερού Λειψάνου της Αγίας Μαρίνης.
Το απόγευμα της ίδιας ημέρας μετά τους Χαιρετισμούς και την Ιερά Παράκληση στην Αγία έκλεισαν οι λατρευτικές και πανηγυρικές εκδηλώσεις με τοπικούς χορούς και τραγούδια στην πλατεία του χωριού.
Τον Σεβασμιώτατον Μητροπολίτη Καρπάθου συνόδευαν ο πανοσιολογιώτατος αρχιμ. π. Καλλίνικος Μαυρολέων ηγούμενος της Ιεράς Μονής Αγίου Γεωργίου Βασσών και ιεροκήρυξ της Ιεράς Μητροπόλεως, ο π. Δημήτριος εκ του Μητροπολιτικού γραφείου και ο διάκονος π. Αμβρόσιος.
Την φωτογραφική κάλυψη των εκδηλώσεων προσέφερε ο εκ του Ιερού Ναού Αγίου Νικολάου κ. Νικόλαος Νικολόπουλος.
Διαβάστε Περισσότερα...

Δευτέρα 19 Σεπτεμβρίου 2011

Eτσι θα ξεδιψάσουν τα νησιά μας

Μονάδες παραγωγής και διάθεσης πόσιμου νερού σε όλα τα μικρά νησιά του Νοτίου Αιγαίου, προβλέπει πρωτοπόρο πρόγραμμα το οποίο πρόκειται να ενταχθεί στο ΕΣΠΑ, έπειτα από πρωτοβουλία του Αντιπεριφερειάρχη, κ. Τζώρτζη Μακρυωνίτη.
Η πρόταση που ενέκρινε το Περιφερειακό Συμβούλιο εντάσσεται στα έργα προστασίας και ολοκληρωμένης διαχείρισης υδατικών πόρων και πόσιμου νερού και χαρακτηρίζεται ως εξαιρετικά σημαντικό, καθώς πρόκειται να διασφαλίσει στους πολίτες εγγυημένα πόσιμο νερό.


Το πρόγραμμα που υλοποιεί η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, συνολικού προϋπολογισμού 611.320,00€, προβλέπει την εγκατάσταση 32 μονάδων παραγωγής και διάθεσης πόσιμου νερού στα μικρά νησιά.

“Στοχεύουμε στη βελτίωση της ποιότητας της ζωής των νησιωτών” επισημαίνει ο κ. Μακρυωνίτης αναφέροντας παράλληλα και τη σπουδαία περιβαλλοντική διάσταση, καθώς “αποφεύγεται η χρήση εκατομμυρίων πλαστικών μπουκαλιών με το αντίστοιχο οικονομικό και περιβαλλοντικό όφελος”.

Ενδεικτικό είναι το παράδειγμα του τέως Δήμου Ποσειδωνίας της Σύρου, όπου έχουν τοποθετηθεί μονάδες παραγωγής και διάθεσης πόσιμου νερού και από τον πρώτο κιόλας χρόνο λειτουργίας μίας μονάδας εξοικονομήθηκαν περισσότερα από 260.000 πλαστικά μπουκάλια, 16(t) τόνοι CΟ2, 10(t) τόνοι πετρελαίου, ενώ οι πολίτες εξοικονόμησαν άμεσα 300.000,00€ τα οποία διέθεταν έως τότε στην αγορά εμφιαλωμένου νερού.

Με βάση τον παραπάνω υπολογισμό στην περίπτωση του προγράμματος για τα νησιά του Νοτίου Αιγαίου αναμένεται να εξοικονομηθούν ανά έτος:

περισσότερα από 8.000.000 πλαστικά μπουκάλια
περισσότεροι από 500 τόνοι CO2 και
αρκετά εκατομμύρια ευρώ από τους πολίτες.

Εκτός από την παραγωγή και διάθεση πόσιμου νερού στο κοινό με εξαιρετικά χαμηλό αντίτιμο (κατά το παράδειγμα του Δήμου Ποσειδωνίας: 0,20 λεπτά του €/10lt), αλλά και τη δραστική μείωση της κατανάλωσης των τεράστιων ποσοτήτων πλαστικών μπουκαλιών, η δράση συμβάλει στην εξοικονόμηση ενέργειας, δεδομένου ότι το εμφιαλωμένο νερό είναι από 1.000-3.000 φορές πιο ενεργοβόρο λόγω της συσκευασίας και της μεταφοράς του.

Η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου θα υλοποιήσει την εν λόγω δράση στα παρακάτω νησιά:

Κυκλάδες Δωδεκάνησα
Σίκινος 1 μονάδα (κάτοικοι 238) Αστυπάλαια 1 μονάδα (κάτοικοι 1.238 μονάδα)
Φολέγανδρος 1 μονάδα (κάτοικοι 667 ) Πάτμος 3 μονάδες (κάτοικοι 3.044)
Κίμωλος 1 μονάδα (κάτοικοι 769) Μεγίστη 1 μονάδα (κάτοικοι 430)
Αντίπαρος 1 μονάδα (κάτοικοι 1.037) Τήλος 1 μονάδα (κάτοικοι 533)
Κέα 2 μονάδες (κάτοικοι 2.417) Νίσυρος 1 μονάδα (κάτοικοι 948)
Κύθνος 2 μονάδες (κάτοικοι 1.608) Κάσος 1 μονάδα (κάτοικοι 990)
Σέριφος 2 μονάδες (κάτοικοι 1.414) Αγαθονήσι 1 μονάδα (κάτοικοι 158)
Σίφνος 2 μονάδες (κάτοικοι 2.442) Σύμη 2 μονάδες (κάτοικο 2.606)
Αμοργός 2 μονάδες (κάτοικοι 1.859)
Δονούσα 1 μονάδα (κάτοικοι 163)
Ηρακλειά 1 μονάδα (κάτοικοι 151)
Ίος 2 μονάδες (κάτοικοι 1.838)
Κουφονήσι 1 μονάδα (κάτοικοι 366)
Σχοινούσα 1 μονάδα (κάτοικοι 206)
Θηρασιά 1 μονάδα (κάτοικοι 268)

Οι μονάδες θα τοποθετηθούν κατ’ αναλογία με τον πληθυσμό και με το σύνολο των οικισμών σε κάθε νησί, κατά τέτοιο τρόπο ώστε μία μονάδα παραγωγής πόσιμου νερού να αντιστοιχεί σε περίπου χίλιους κατοίκους.

Σημειώνεται ότι στον παραπάνω πίνακα δεν συμπεριλαμβάνονται τα νησιά Χάλκη και Ανάφη, για τα οποία έχει προβλεφθεί η εγκατάσταση μονάδων στο πλαίσια του πιλοτικού προγράμματος για την “Ολοκληρωμένη διαχείριση απορριμμάτων” (έγκριση ένταξης στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη 2007-2013», αρ.πρωτ.28882/2868/14-6-2011). 

Πηγή: Kykladesnews Διαβάστε Περισσότερα...

Και πως θα πω το έχε γεια και πως θα μπω στη βάρκα...(video)

 Του Αντώνη Καραγιαννάκη
«… Σηκωθείτε! Το παπόρι φάνηκε από το Στρογγύλι! Πάμε γρήγορα στο λιμάνι για το έχε γεια»!
Το παραδοσιακό γλέντι έχει στηθεί από το πουθενά νωρίς το απόγευμα στο ταβερνάκι στον Ημπορειό.

Τη λύρα παίζει ο Νεκτάριος και το λαούτο εγώ. Ο Μιχάλης αρχίζει να τραγουδάει τις μαντινάδες που μόλις έχει σκαρώσει για τον αποχωρισμό.

Ακολουθεί ο Γιώργης, ο Πάρης, η Μαιρούλα, η Σοφία, ο Μιχάλης, ο Γιάννης, ο Νικόλας, ο Σταύρος, η Γιούλη, ο Χάρης, ο Χριστόφορος, ο Νικήτας, η Ελλη η Ειρήνη, η Μαρία και τόσα άλλα παιδιά σιγοψιθυρίζουν τους σκοπούς και ταιριάζουν δίστιχα συμμετέχοντας και αυτοί με το δικό τους τρόπο.
«Και πως θα πω το έχε γεια και πως θα μπω στο πλοίο
και πως θ’ αφήσω το νησί στα ξένα για να φύ(γ)ω»…
Μαντινάδες για κάθε σκοπό. Για το καλοκαίρι, για το χειμώνα που έρχεται, για το καράβι που θα ‘ρθει και θα πάρει μαζί του τα πιο πολλά παιδιά της παρέας.

Μαντινάδες για την κρίση, την αγάπη, τον αποχωρισμό, την ξενιτιά, την Αθήνα, την Αμερική, την Αυστραλία, τα καράβια και φυσικά το αγαπημένο μας νησί. Την Κάσο!
«Να σ’ εύρω» φωνάζει ο Μιχάλης Και το δοξάρι του Νεκτάριου «παίρνει φωτιά» με τη σούστα του, κάνοντας μικρούς και μεγάλους να σηκωθούν και να σύρουν το χορό. Σούστα, ο τελευταίος χορός μέχρι τελικής πτώσης!
Και ξαφνικά… Εεεεε… Το παπόρι βρε παιδία. Φεύγουμε! Κι εκεί αρχίζουνε τα δάκρια και οι αποχωρισμοί. Το αποκορύφωμα όμως είναι στο λιμάνι, όταν φίλοι και συγγενείς βλέπουν τον καταπέλτη του «Πρέβελη» να πιάνει στεριά. Εκεί συνειδητοποιούν ότι το καλοκαίρι τέλειωσε και ότι θα δουν το αγαπημένο τους νησί σ’ ένα χρόνο. Χαμός! Κλάματα, αγκαλιές, φιλιά, ευχές και υποσχέσεις. Και όλα αυτά μετά μουσικής.
Ένα συναίσθημα πρωτόγνωρο με κυριεύει και όλους που ήταν στο λιμάνι εκείνη τη βραδιά. Ετσι κάνανε οι πιο παλιοί, έτσι κάνουμε κι εμείς. Ετσι τα βρήκαμε κι έτσι τα συνεχίζουμε.
Το καράβι για το νησί είναι και ημέρα γιορτής για το αντάμωμα, αλλά και λύπης λόγω του αποχωρισμού.
Ο καπετάνιος φωνάζει «μόλα τους κάβους» και συνάμα το καράβι σφυρίζει για το έχε γεια. Ο κόσμος εκτονώνεται, σπάει, δακρύζει, σφυρίζει, χειροκροτεί, χαιρετάει, χορεύει!
«Καλή αντάμωση ρε παιδιά! Να είμαστε καλά και ν’ ανταμώσουμε πάλι εδώ»
Το καράβι ξεμακραίνει, τα φώτα χάνονται σιγά σιγά στον ορίζοντα κι εμείς συνεχίζουμε το γλέντι μας, όπως και η ζωή συνεχίζεται…
«Και πως θα πω το έχε γεια και πως θα μπω στη βάρκα
και πως θ’ αφήσω πίσω μου την Κάσο και τ' Αρμάθια»…
Διαβάστε Περισσότερα...

Σάββατο 17 Σεπτεμβρίου 2011

Η ηρωική Κάσος υποδέχεται τίμιο λείψανο της Αγίας Μαρίνας

Η Ιερά Μητροπόλη Καρπάθου και Κάσου, ανακοινώνει στους ευσεβείς χριστιανούς των νησιών μας ότι ο Ιερός Ναός Αγίας Μαρίνας Κάσου θα έχει τη μεγάλη ευλογία να υποδεχθεί τεμάχιο του Τιμίου Λειψάνου της Αγίας ενδόξου Μεγαλομάρτυρος Μαρίνας, από το δεξιό άφθαρτο χέρι της, το οποίο θα μεταφέρει και θʼ αφιερώσει στο Ναό ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σερρών και Νιγρίτης κ.Θεολόγος.


Το Ιερό λείψανο θα υποδεχθεί το απόγευμα του Σαββάτου 17 Σεπτεμβρίου 2011, στον Ιερό Ναό Τιμίου Σταυρού Κάσου, στις 5.30 μ.μ. ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Καρπάθου και Κάσου κ.Αμβρόσιος. Θα γίνει λιτανευτική μεταφορά του προς το Ναό της Αγίας Μαρίνας, όπου και θα τοποθετηθεί στο ειδικό προσκυνητάρι. Εκεί θα τελεσθεί στη συνέχεια μέγας πανηγυρικός Εσπερινός, με την παρουσία και των δύο Αρχιερέων και Παρακλητικός Κανόνας της Αγίας Μεγαλομάρτυρος Μαρίνας.

Το πρωί της Κυριακής 18ης Σεπτεμβρίου 2011 θα τελεσθεί στον Ιερό Ναό Αγίας Μαρίνας Κάσου η ακολουθία του Όρθρου και δισαρχιερατική Θεία Λειτουργία, συλλειτουργούντων των Σεβασμιωτάτων Μητροπολιτών Σερρών και Νιγρίτης κ.Θεολόγου και Καρπάθου και Κάσου κ.Αμβροσίου.


Το απόγευμα της Κυριακής, στις 6.30 μμ θα τελεσθεί η ακολουθία των Χαιρετισμών της Αγίας Μαρίνας και θʼακολουθήσουν παραδοσιακοί χοροί στην πλατεία του Ιερού Ναού.


Προσκαλούνται και παρακαλούνται οι ευσεβείς Χριστιανοί των νησιών μας να συμμετάσχουν στην υποδοχή του ιερού λειψάνου και στις σχετικές ακολουθίες.
Διαβάστε Περισσότερα...