Παρασκευή 30 Ιανουαρίου 2009

Λήξη απεργίας στα πλοία της GΑ FΕRRΙΕS

Με δύο δρομολόγια, που κάλυψαν και τα νησιά που είχαν να δουν πλοίο πολλές μέρες, όπως η Ανάφη, η Κάσος, η Σίκινος και η Φολέγανδρος έλυσε τα προβλήματα, τουλάχιστον προς το παρόν, το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας μετά τη λήξη της απεργίας στα πλοία της GA Ferries από τα σωματεία Πανελλήνια Ενωση Μηχανικών Εμπορικού Ναυτικού και «Στέφενσον», σωματείο κατωτέρων πληρωμάτων μηχανής. Οι συνδικαλιστές, και χτες που φόρτωναν για να αναχωρήσουν τα ΡΟΜΙΛΝΤΑ και ΜΙΛΕΝΑ, είχαν κατέβει στο λιμάνι και υποχρέωσαν την εταιρεία να ναυτολογήσει μέλη που έλειπαν από το πλήρωμα, δηλαδή μαγείρους και εκπαιδευόμενους ναύτες (τζόβενα).

Μήνυμα
Το ΡΟΜΙΛΝΤΑ απέπλευσε στις 5 το απόγευμα για Κύθνο, Σέριφο, Σίφνο, Κίμωλο, Μήλο, Φολέγανδρο, Σίκινο, Ιο, Θήρα και Ανάφη και το ΜΙΛΕΝΑγια Θήρα, Ηράκλειο, Σητεία, Κάσο, Κάρπαθο, Διαφάνι, Χάλκη και Ρόδο . Τα σωματεία ΠΕΜΕΝ και «Στέφενσον» τόνισαν πως θα σταματούν, με απεργιακή κινητοποίηση, όσα πλοία παραβιάζουν τη ΣΣΕ, δεν καταβάλλουν τα δεδουλευμένα και παραβιάζουν την οργανική σύνθεση.

Οι συνδικαλιστές των δύο σωματείων θεωρούν πως είναι στρατηγικής σημασίας θέμα να ναυτολογούνται σε όλα τα πλοία ναυτικοί γενικών υπηρεσιών, τους οποίους, όπως εξηγούν οι ίδιοι, οι εφοπλιστές προσπαθούν να εκδιώξουν από τα πλοία.

Στο μεταξύ, χτες το μεσημέρι, μέλη της επιτροπής αγώνα εργαζόμενων ναυτιλιακών υπαλλήλων μαζί με μέλη του ΠΑΜΕ Πειραιά και συνδικαλιστές από ΠΕΜΕΝ και «Στέφενσον» πραγματοποίησαν παράσταση διαμαρτυρίας στα γραφεία της GA Ferries, απαιτώντας να πληρωθούν οι υπάλληλοι, 20 με 30 σύμφωνα με τους συνδικαλιστές, μισθό Δεκεμβρίου, ορισμένοι και δώρο Χριστουγέννων, αλλά και τον τρέχοντα μισθό του Ιανουαρίου. Εκπρόσωπος της εταιρείας υποσχέθηκε πως τη Δευτέρα θα εξοφληθούν τα οφειλόμενα.

ΠΟΠΗ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΙΔΟΥ/ εφ."ΕΘΝΟΣ"

Διαβάστε Περισσότερα...

Τετάρτη 28 Ιανουαρίου 2009

Τέσσερα νησιά μένουν χωρίς σύνδεση με Πειραιά

Απλήρωτοι οι ναυτικοί της εταιρείας του εφοπλιστή Αγούδημου, ανήσυχοι οι κάτοικοι σε Κάρπαθο, Κάσο, Σύμη και Λειψούς.

Χωρίς πλοίο, με σοβαρά προβλήματα από μεθαύριο και μετά μένουν για άλλη μια φορά η Κάσος, η Κάρπαθος, οι Λειψοί και η Σύμη στη σύνδεσή τους με τον Πειραιά, καθώς, μέχρι και χτες το μεσημέρι ο εφοπλιστής Γεράσιμος Αγούδημος δεν είχε καταβάλει τις οφειλόμενες από την εταιρεία του αποδοχές προς τα πληρώματα των πλοίων του και η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία συνεχίζει την απεργία σε όλα τα πλοία της συγκεκριμένης εταιρείας.

Στο... τούνελ της GA FERRIES δεν φαίνεται... φως, καθώς ο κ. Αγούδημος τονίζει πως το ΥΕΝΑΝΠ του οφείλει πολλά χρήματα από τις επιδοτήσεις, γι αυτό και δεν δύναται να εξοφλήσει τους ναυτικούς των πλοίων του. Εχουν δέσει με την απεργία τα πλοία ΡΟΜΙΛΝΤΑ, ΝΤΑΛΙΑΝΑ, ΜΙΛΕΝΑ, ΡΟΔΑΝΘΗ και ΜΑΡΙΝΑ, ενώ, χτες, με πολυήμερη καθυστέρηση, το ΥΕΝΑΝΠ έδωσε στη δημοσιότητα αυστηρή επιστολή προς τις εταιρείες που δεν πληρώνουν τους ναυτικούς και εστάλη από το υπουργείο στις 9 του μήνα. Είναι βέβαιο πως δημιουργείται πάλι σοβαρό πρόβλημα, το οποίο πληρώνουν, χωρίς να φταίνε, οι νησιώτες της άγονης γραμμής και οι απλήρωτοι ναυτικοί.

Οι χτεσινές πολύωρες συσκέψεις στο ΥΕΝΑΝΠ αποδεικνύουν πως το αδιέξοδο μεγαλώνει και η μόνη πραγματική θέση της κυβέρνησης απέναντι σε αυτό είναι να αυξάνει συνεχώς τα ποσά των επιδοτήσεων προς τους εφοπλιστές για το 2009, προκειμένου να βάλουν οι εταιρείες πλοία σε όλες τις γραμμές και να γίνουν όλες... σιγά-σιγά... άγονες.

Ο γ.γ. της ΠΝΟ Γ. Χαλάς τόνισε και χτες πως η εταιρεία του κ. Αγούδημου δεν φαίνεται διατεθειμένη να εξοφλήσει όλα όσα οφείλει στους ναυτικούς, τουλάχιστον προς το παρόν. Από την πλευρά τους, οι δήμαρχοι Κάσου, Δ. Ερωτόκριτος, και Καρπάθου, Μιχ. Ιωαννίδης, ανησυχούν και επισημαίνουν πως, έτσι κι αλλιώς, τα νησιά τους δεν ξέρουν πότε και εάν θα έρθει πλοίο όλο το τελευταίο χρονικό διάστημα.

«Το υπουργείο δεν πληρώνει τον εφοπλιστή, εκείνος δεν πληρώνει τους ναυτικούς, η ΠΝΟ κάνει απεργία και τελικός αποδέκτης της ζημιάς αυτής είμαστε εμείς οι νησιώτες. Εχουν δρομολόγια προγραμματισμένα και δεν ξέρεις ποτέ πότε θα ρθει το πλοίο. Ερχεται κι είναι να φύγει στις 4. Δεν του δίνει καύσιμα η ΕΚΟ, γιατί της οφείλει χρήματα. Περνούν τρεις-τέσσερις ώρες, κάποτε φεύγει. Δεν μπορείς να προγραμματίσεις τίποτα. Είναι αλυσίδα όλα και την πληρώνουμε εμείς».

Ο δήμαρχος Καρπάθου, Μιχ. Ιωαννίδης, βρισκόταν χτες στο ΥΕΝΑΝΠ για το ακτοπλοϊκό. Ο ίδιος μας είπε: «Θα περιμένουμε να εξελιχθεί ο νέος διαγωνισμός. Εχουμε 4 δρομολόγια, θετικό, τους το είπαμε. Ποτέ δεν γνωρίζουμε όμως πότε έρχεται καράβι. Μας ενδιαφέρει τι θα γίνει με την τουριστική σεζόν το καλοκαίρι. Κάτι θα πληρώσει, τώρα έτσι μου είπαν, στο ΥΕΝΑΝΠ και μπορεί να κάνει ένα δρομολόγιο. Ομως το πρόβλημά μας παραμένει». Το αξιοσημείωτο είναι πως η GA FERRIES δεν εκδήλωσε ενδιαφέρον για τους διαγωνισμούς του ΥΕΝΑΝΠ.

Παράγοντες από το ΥΕΝΑΝΠ, πάντως, μας δήλωναν χτες πως η κατάσταση δυσκολεύει, αφού οι άλλοι εφοπλιστές πλήρωσαν και ο κ. Αγούδημος όχι. Επομένως θα μείνουν χωρίς πλοίο κάποια νησιά.

ΠΟΠΗ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΙΔΟΥ

Πηγή:Εφ. ΕΘΝΟΣ/28/01/2009


Διαβάστε Περισσότερα...

Τρίτη 27 Ιανουαρίου 2009

Ξεκίνησε η καταβολή των δεδουλευμένων

Σε τρεις από τις εταιρείες όπου τα πληρώματα έκαναν επίσχεση εργασίας, οι εφοπλιστές υποχώρησαν και άρχισαν να πληρώνουν όσα χρωστάνε. Στη Βουλή το θέμα από το ΚΚΕ

Θετικά αποτελέσματα άρχισε να καταγράφει ο αγώνας των ναυτεργατών σε πλοία της ακτοπλοΐας που είχαν αρχίσει με επισχέσεις εργασίας από την παραμονή της Πρωτοχρονιάς διεκδικώντας δεδουλευμένα. Τα πληρώματα πλοίων τριών ακτοπλοϊκών εταιρειών, έχοντας σταθερό στήριγμα τις ταξικές δυνάμεις των ΠΕΜΕΝ και «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ», που συνέβαλαν καθοριστικά στην περιφρούρηση της μάχης, χτες επέβαλαν να αρχίσει πληρωμή όλων όσων τους όφειλαν οι εφοπλιστές.

Συγκεκριμένα, η εταιρεία ΚΑΛΛΙΣΤΗ του εφοπλιστή Σπανού αναγκάστηκε μετά από τρεις και πλέον βδομάδες κινητοποίησης των πληρωμάτων να καταβάλει όλα όσα όφειλε στους ναυτεργάτες των πλοίων της «ΣΑΡΔΗΝΙΑ ΒΕΡΑ» και «ΚΟΡΣΙΚΑ ΕΞΠΡΕΣ ΙΙΙ». Η εταιρεία ΣΑΟΣ του εφοπλιστή Μανούση κατέβαλε τα δεδουλευμένα στους ναυτεργάτες των πλοίων της που βρίσκονται εν κινήσει και δεσμεύτηκε ότι σήμερα θα πληρώσει και αυτά που οφείλει στους ναυτεργάτες που έχουν απολυθεί από πλοία της που έχει δέσει όπως «ΑΡΣΙΝΟΗ» και άλλα. Η ΝΕΛ του εφοπλιστή Βεντούρη δεσμεύτηκε ότι σήμερα θα πληρώσει όσα οφείλει στα πληρώματα. Οσον αφορά την εταιρεία GA FERRIES του εφοπλιστή Αγούδημου εντείνει τις προκλήσεις καθώς αρνείται να καταβάλει τα δεδουλευμένα στα πληρώματα.

Να σημειωθεί ότι για σήμερα η πλειοψηφία της ΠΝΟ, βλέποντας ότι έχει αρχίσει σταδιακά να απομονώνεται από τους ναυτεργάτες, έχει κηρύξει 24ωρη απεργία στις 3 εταιρείες των οποίων τα πλοία είχαν ήδη ακινητοποιήσει τα πληρώματα και οι ταξικές δυνάμεις, αλλά και στην εταιρεία του Βεντούρη. Ετσι, σήμερα η απεργία θα ισχύσει στην εταιρεία του Αγούδημου, αλλά και στις εταιρείες ΝΕΛ και ΣΑΟΣ, αν δεν τηρηθούν οι δεσμεύσεις των εφοπλιστών Βεντούρη και Μανούση, αντίστοιχα.

Η απόφαση της πλειοψηφίας της ΠΝΟ είναι στα μέτρα των εφοπλιστών και της φιλοεφοπλιστικής πολιτικής που συνδιαμορφώνουν κυβέρνηση της ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και Ευρωπαϊκή Ενωση. Προσπαθεί να αποκρύψει ότι οι εφοπλιστές έχουν εξαπολύσει γενικευμένη επίθεση σε βάρος των ναυτεργατών συνθλίβοντας στοιχειώδη δικαιώματα, απειλώντας ταυτόχρονα τους νησιώτες με απομόνωση. Επιδίωξη της πλειοψηφίας είναι να φανεί ότι πρόκειται για μεμονωμένες περιπτώσεις.

ΠΕΜΕΝ - «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ» έκαναν καθαρό και στη χτεσινή συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής, ότι οι παραβιάσεις των στοιχειωδών ναυτεργατικών δικαιωμάτων, Συλλογικών Συμβάσεων και άλλα, αφορούν όλες τις κατηγορίες πλοίων και απαιτείται γενίκευση και κλιμάκωση του αγώνα και με απεργιακές κινητοποιήσεις. Και προς αυτήν την κατεύθυνση προετοιμάζουν τις προϋποθέσεις, «οργώνοντας» τα πλοία σε όλα τα λιμάνια της χώρας.

Προκαλεί η κυβέρνηση

Το γεγονός ότι οι εφοπλιστές έχουν φτάσει πια στο σημείο να μην καταβάλλουν τις δεδουλευμένες αποδοχές των πληρωμάτων, έφερε χτες στη Βουλή με Επίκαιρη Ερώτηση η βουλευτής του ΚΚΕ Δ. Μανωλάκου, ζητώντας την άμεση πληρωμή των ναυτεργατών. Στην απάντησή του ο υφυπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας Π. Καμμένος ισχυρίστηκε προκλητικά ότι κανένα καράβι δε θα λύσει κάβους αν οι εφοπλιστές δεν πληρώσουν τα δεδουλευμένα και ισχυρίστηκε ότι όταν γίνεται εμπεριστατωμένη καταγγελία για μη πληρωμή των ναυτεργατών, δε φεύγει από το λιμάνι το υπό καταγγελία πλοίο! Κι αυτό όταν είναι γνωστό ότι στη διάρκεια των κινητοποιήσεων, με τη στήριξη του ΥΕΝ επιχειρήθηκαν δύο τρομοκρατικές απολύσεις στα πλοία «ΣΑΟΣ ΙΙ» και «ΣΑΡΔΗΝΙΑ ΒΕΡΑ» που αποτράπηκαν από την αποφασιστική παρέμβαση των ναυτεργατών και των ταξικών δυνάμεων.

Στην παρέμβασή της, η Δ. Μανωλάκου υπενθύμισε στον Π. Καμμένο ότι τα τελευταία 10 χρόνια έχουν αυξηθεί οι κινητοποιήσεις των ναυτεργατών, δείγμα ότι αυξήθηκε η ασυδοσία των εφοπλιστών, την οποία στηρίζει η σημερινή κυβέρνηση όπως ακριβώς έκαναν και οι προηγούμενες του ΠΑΣΟΚ. «Τους επιδοτείτε γενναία και αυτοί δε δίνουν στους ναυτεργάτες ούτε τα δεδουλευμένα», είπε η βουλευτής, «και τα νησιά αποκλεισμένα».

Διαβάστε Περισσότερα...

Δευτέρα 26 Ιανουαρίου 2009

Κάσος-Καλοκαίρι 2003

Ο Μάριος Φραγκούλης ερμηνεύει το τραγούδι ''ΑΕΡΙΚΟ'' στη Μπούκα - πλάνα από τη Κάσο
Διαβάστε Περισσότερα...

Παρασκευή 23 Ιανουαρίου 2009

Προαναγγέλλουν ματαίωση δρομολογίων - Κινδυνεύουν να αποκλειστούν νησιά της άγονης γραμμής

Χωρίς πλοίο κινδυνεύουν να μείνουν από την ερχόμενη Τρίτη 27 Ιανουαρίου, οι κάτοικοι των νησιών που ανήκουν στην «άγονη γραμμή» και εξυπηρετούνται από τα πλοία των ακτοπλοϊκών εταιριών ΝEΛ, G. Α. Ferries. Kallisti Ferries και ΣΑΟΣ.

Ειδικότερα για τα Δωδεκάνησα, ενδιαφέρει η περίπτωση της G. A. Ferries, αφού η εταιρία αυτή είναι η μοναδική που συνδέει ακτοπλοϊκά την Κάρπαθο και την Κάσο. με τη Ρόδο. την Κρήτη και τον Πειραιά.

Οι παραπάνω ακτοπλοϊκές εταιρίες βρίσκεται σε δεινή θέση. αφού εδώ και καιρό δεν εισπράττουν από το κράτος την επιδότηση που έχουν συμφωνήσει για την εκτέλεση των δρομολογίων στις άγονες γραμμές. Αιτία γι αυτό. είναι ότι ο νέος τρόπος χρηματοδότησης τους. μετά την αλλαγή κωδικού που έγινε, δεν έχει ακόμη αρχίσει να λειτουργεί, εξαιτίας της γραφειοκρατίας. Αυτό έχει συνέπεια οι εταιρίες να αντιμετωπίζουν τεράστιο πρόβλημα ρευστότητας και να μην μπορούν να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις, όπως για παράδειγμα την έγκαιρη καταβολή των μισθών στα πληρώματα των πλοίων τους.

Η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία (ΠΝΟ) έδωσε προθεσμία στην G. A. Ferries και τις άλλες εταιρίες, έως την ερχόμενη Τρίτη 27 Ιανουαρίου, προκειμένου να καταβάλλουν τα δεδουλευμένα που οφείλουν στα πληρώματα πλοίων τους. Σε διαφορετική περίπτωση -μετά την έλευση της 27ης Ιανουαρίου θα «δέσουν»» όσα πλοία δεν έχουν πληρωθεί τα πληρώματα τους».

Ο γενικός γραμματέας της ΠΝΟ Γιάννης Χαλάς, υποστηρίζει ότι οι πλοιοκτήτες των συγκεκριμένων σκάφων είναι υποχρεωμένοι να πληρώσουν τα δεδουλευμένα που οφείλουν στα πληρώματα, που δεν μπορούν να κάνουν αλλιώς, παρά μόνο να προχωρήσουν σε επίσχεση εργασίας.

Στην περίπτωση που η ΠΝΟ και οι ναυτικοί των παραπάνω εταιριών υλοποιήσουν τις απειλές τους. θα προκύψουν τεράστια προ-βλήματα για πολλά νησιά σε όλη τη χώρα. που θα χάσουν κάθε ακτοπλοϊκή σύνδεση και θα απομονωθούν, με ότι αυτό συνεπάγεται.

Οι πλοιοκτήτες των τεσσάρων εταιρειών, υποστηρίζουν ότι το υπουργείο τους οφείλει χρήματα από τα δρομολόγια που εκτελούν στις «άγονες» γραμμές και δεν έχουν αυτή τη στιγμή την οικονομική δυνατότητα να καταβάλλουν μισθούς.

Τις εξελίξεις παρακολουθεί από κοντά το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας. Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, το οποίο όμως δεν μπορεί να κάνει πολλά πράγματα, αφού αρμόδιο για την καταβολή των χρημάτων στις εταιρίες είναι πλέον το υπουργείο Οικονομίας. Ήδη. παίζοντας διαμεσολαβητικά ρόλο. κατάφερε να πείσει τις εταιρίες καυσίμων να συνεχίσουν να τροφοδοτούν τις συγκεκριμένες εταιρίες, έως ότου λυθεί το πρόβλημα και ανοίξει η «στρόφιγγα» των κονδυλίων από το υπουργείο Οικονομικών. Σύμφωνα με τους πλοιοκτήτες, τα ποσά που τους οφείλεται ξεπερνά συνολικά τα 20.000.000 ευρώ.

Ο Γεράσιμος Αγούδημος της G.A. Ferries υπολογίζει άτι οι οφειλές του YEN απέναντι του ανέρχονται σε 7 εκατ. ευρώ. Από την πλευρά του το YEN υποστηρίζει ότι ενώ είχε ειδοποιήσει τους πλοιοκτήτες να καταθέσουν όλα τα απαραίτητα έγγραφα για την καταβολή των επιδοτήσεων έως τις 24 Νοεμβρίου τελικά κανένας δεν το έπραξε.

Να σημειωθεί πάντως, ότι τα σωματεία Πανελλήνια Ένωση Μηχανικών Εμπορικού Ναυτικού και «Στέφενσαν». σωματείο κατωτέρων πληρωμάτων μηχανής, καταγγέλλουν την πλειοψηφία της ΠΝΟ. εκφράζοντας τπ θέση πως η απεργία έπρεπε να γενικευτεί για όλες τις εταιρείες. Όπως τονίζεται από την ΠΕΜΕΝ και τον «Στέφενσον», με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, όλες παραβιάζουν τη Συλλογική Σύμβαση Εργασίας και τη νομοθεσία.
ΠΗΓΗ:εφ. Η ΡΟΔΙΑΚΗ Διαβάστε Περισσότερα...

Δύσπιστοι οι δήμαρχοι για τις επιδοτήσεις των άγονων γραμμών

Δύσπιστοι εμφανίζονται οι δήμαρχοι των μικρών νησιών της Δωδεκανήσου, ως προς την εξαγγελία δια στόματος πρωθυπουργού ότι έχουν εξασφαλιστεί πόροι για τις επιδοτήσεις των άγονων γραμμών από το Υπουργείο Οικονομίας.
Χθες, μάλιστα, ο Κώστας Καραμανλής συναντήθηκε με τον υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας, Αναστάσιο Παπαληγούρα, στο Μέγαρο Μαξίμου, όπου και συζήτησαν τόσο για το θέμα της ακτοπλοΐας, όσο και για την «δήθεν» προσπάθεια κάλυψης αναγκών του νησιωτικού χώρου της Ελλάδας.
Μετά από σχεδόν πέντε χρόνια διακυβέρνησής του, ο κ. Καραμανλής, επιμένει ότι έχει δοθεί για άλλη μία φορά(!) το «πράσινο φως» ως προς τις επιδοτήσεις της άγονης γραμμής, τη στιγμή μάλιστα που τα ξεχασμένα νησιά μας κάθε χειμώνα περνούν από «σαράντα κύματα», βιώνοντας τριτοκοσμικές καταστάσεις στο θαλάσσιο συγκοινωνιακό χώρο.
Βέβαια, σε περίπτωση που όντως έτσι γίνει, αργότερα θα ανοίξει ένας νέος «φάκελος», που θα περιέχει το θέμα των λιμενικών εγκαταστάσεων στα μικρά νησιά της Δωδεκανήσου. Γιατί δεν αρκεί να έχεις πλοία που να εξυπηρετούν τα άγονα νησιά, αλλά να υπάρχουν αντίστοιχα και οι κατάλληλες λιμενικές υποδομές. Όταν ένας ακρίτας είναι εγκλωβισμένος στο νησί του και «αργοπεθαίνει», δε θα βρεθεί κανείς να «βγάλει φτερά» την στιγμή που έχει ανάγκη, να τον μεταφέρει σε ένα μεγαλύτερο νησί, όπου θα του παράσχουν ασφάλεια και σιγουριά, τουλάχιστον στο ζήτημα της υγείας. Όταν δεν υπάρχουν λιμάνια, δεν υπάρχουν πλοία κι όταν δεν υπάρχουν πλοία, δεν υπάρχουν αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης...
Ας επανέλθουμε
όμως στο θέμα…
Προφανώς, ο κ. Καραμανλής ξέχασε όταν το 2005 έλεγε ότι «δεν υπάρχουν δύο Ελλάδες και ότι ο δρόμος για μια ισχυρή Ελλάδα περνά μέσα από μια ισχυρή περιφέρεια». Τέσσερα σχεδόν χρόνια μετά και κανένα σημάδι δε δείχνει ότι η περιφέρειά μας έχει αναπτυχθεί και αναβαθμιστεί τουλάχιστον ως προς τη θαλάσσια συγκοινωνία.
Ωστόσο, «κοντός ψαλμός αλληλούια», αφού μέσα στο Φεβρουάριο αναμένεται να γίνει ο νέος διαγωνισμός για τις άγονες γραμμές, οπότε και θα «ξεκαθαριστεί» το ζήτημα.
Από την άλλη οι δήμαρχοι των «ξεχασμένων» νησιών της Δωδεκανήσου εμφανίζονται ιδιαίτερα συγκρατημένοι και καθόλου αισιόδοξοι για την πορεία του ζητήματος, αφού οι ίδιοι δηλώνουν ότι εδώ και αρκετά χρόνια «παλεύουν» για ένα καλύτερο αύριο, ζητώντας συνεχώς από τους εκάστοτε υπουργούς ναυτιλίας, τα αυτονόητα, χωρίς όμως να γίνεται κάτι ουσιαστικό τελικά.
Δε ζητούν παρά μια ομαλή θαλάσσια συγκοινωνία, που να επιτρέπει στους κατοίκους των ακριτικών περιοχών την εύκολη πρόσβαση σε άλλα νησιά, προκειμένου να σταματήσουν να αγωνιούν για το τι μέλλει γενέσθαι.
Από τη μεριά του ο δήμαρχος Κάσου Δημήτρης Ερωτόκριτος, κληθείς να σχολιάσει τις «νέες» εξαγγελίες για τις επιδοτήσεις, τονίζει πως «από τη μια το Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας εξασφαλίζει πόρους και από την άλλη έρχονται οι εφοπλιστές και λένε ότι τους χρωστάνε λεφτά. Το αποτέλεσμα είναι ότι δεν εξυπηρετούμαστε όπως θα θέλαμε σαν ακρίτες. Ειδικά εμείς πρέπει να έχουμε ξεχωριστή αντιμετώπιση από το Υπουργείο» λέει ο ίδιος για να έρθει να προσθέσει ότι «πρέπει οπωσδήποτε να αναβαθμιστεί η ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών. Θέλουμε καλύτερη εξυπηρέτηση και σύγχρονα πλοία».
Να σημειωθεί ότι στις 30 του μηνός ο Έπαρχος Καρπάθου-Κάσου Μιχάλης Ερωτόκριτος, μαζί με τους δημάρχους των δύο νησιών, κ. Ιωαννίδη και κ. Ερωτόκριτο αντίστοιχα, όπως και με τον Κοινοτάρχη Ολύμπου κ. Τσαπανάκη, πρόκειται να συναντηθούν με τον υφυπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας Πάνο Καμμένο, για το ζήτημα του ακτοπλοϊκού. Από την άλλη ο δήμαρχος Τήλου, Τάσος Αλιφέρης, μιλώντας στην «ΠΡΟΟΔΟ» τόνισε ότι το κράτος δε δίνει ούτε επιδοτήσεις, ούτε τίποτα, αφού ουσιαστικά από τους φόρους των εισιτηρίων εισπράττει περισσότερα από 180 εκ. ευρώ και στον προϋπολογισμό δε φαίνονται ούτε τα μισά, με αποτέλεσμα να τα “επιδεικνύουν” σαν επιδοτήσεις.
« Όχι μόνο δεν επιδοτούμαστε αλλά πληρώνουμε κιόλας μέσω φορολογίας» λέει επικριτικά ο δήμαρχος Τήλου.
Για το ίδιο ζήτημα έκανε δηλώσεις και η δήμαρχος Χάλκης κ. Ελέγκω Παναγή, η οποία θεωρεί πως πρέπει οπωσδήποτε να ισχύσουν οι χθεσινές εξαγγελίες, διαφορετικά «αλίμονο(!) στους κατοίκους των νησιών».
Σκληρός στις δηλώσεις του φάνηκε και ο δήμαρχος Λειψών Μπενέτος Σπύρου, ο οποίος υποστηρίζει ότι αυτές οι εξαγγελίες είναι «παρηγοριά στον άρρωστο». Ο ίδιος μάλιστα αναμένεται να θέσει προς συζήτηση το θέμα στην επόμενη συνεδρίαση της ΤΕΔΚΔ την ερχόμενη Τετάρτη, όπου και θα ζητήσει την άμεση παρέμβαση όλων των δημάρχων του Νομού, προκειμένου επιτέλους να βρεθεί μια ουσιαστική λύση.
Πηγή:Εφημερίδα " Η ΠΡΟΟΔΟΣ"-23/01/2009
Διαβάστε Περισσότερα...

Πέμπτη 22 Ιανουαρίου 2009

Ένα τραγούδι για τη Παλαιστίνη

Ένα τραγούδι που γράφτηκε με αφορμή τα γεγονότα στην Λωρίδα της Γάζας.

Live στο Συρμό, 14 Γενάρη 2009

στίχοι-μουσική:
Μανώλης Γ. Κακομανώλης

κλασική κιθάρα-τραγούδι:
Μιχάλης Τουμανίδης

ακουστική κιθάρα-τραγούδι:
Μανώλης Γ. Κακομανώλης

Διαβάστε Περισσότερα...

Τετάρτη 21 Ιανουαρίου 2009

Ένα παπόρι έρχεται(να το πώ,να μη το πώ;;;)


Η επίσχεση εργασίας στα πλοία του κ. Αγούδημου συνεχίζεται με αποτέλεσμα το προγραμματισμένο δρομολόγιο του ΡΟΜΙΛΝΤΑ θα το εκτελέσει το ΜΙΛΕΝΑ....η οποία αναχώρησε χτες 20/1 στις 17:00 -κρατηθείτε-: για Κύθνο-Σέριφο-Σίφνο-Κίμωλο-Μήλο-Φολέγανδρο-Σίκινο-Ίο-Θήρα-Ανάφη-Ηράκλειο-Κάσο-Κάρπαθο-Χάλκη-Ρόδο.Διάρκεια ταξιδιού 41 ώρες και 30 λεπτά...ΚΑΛΟΤΑΞΙΔΟ!!! Διαβάστε Περισσότερα...

Παρασκευή 16 Ιανουαρίου 2009

Ανθρώπινη βοήθεια - ΓΑΖΑ

Το Επαρχείο Καρπάθου - Κάσου μέσω της Επιτροπής Υγείας και Πρόνοιας, προτίθεται να συγκεντρώσει φαρμακευτικό υλικό το οποίο θα προστεθεί σε αυτό της Νομαρχίας, και θα αποσταλεί στους κατοίκους της ΓΑΖΑΣ που δοκιμάζονται από τις καταστροφικές συνέπειες ενός άδικου πολέμου.

Φαρμακευτικό υλικό που προτείνεται να συγκεντρωθεί:

• Dextrose 5% Lt. (ορούς )

• Βetadine 10% 240ml (υγρό)

• Betadine 7,5% (υγρό)

• Betadine (αλοιφή)

• Γάντια LATEX (αποστειρωμένα)

• Γάζες αποστειρωμένες.


Παρακαλούνται οι ενδιαφερόμενοι να προσκομίσουν την ενίσχυσής τους στο Επαρχείο εργάσιμες ημέρες και ώρες έως 31 01 2009
στην Βένη Μαστρολέων (εσωτ 215) Διαβάστε Περισσότερα...

Χορήγηση αδειών αλιείας σε σκάφη - Ανακοίνωση

Από το Τμήμα Αλιείας της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Δωδεκανήσου, ανακοινώνεται ότι σύμφωνα με την αριθ. 173985/ 23 -12-2008 (ΦΕΚ 2641 Β΄/ 29-12-2008) απόφαση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων πρόκειται να χορηγηθούν νέες επαγγελματικές άδειες αλιείας σε σκάφη .
Οι νέες άδειες αλιείας θα χορηγηθούν κατά προτεραιότητα σε επαγγελματίες αλιείς οι οποίοι είναι μόνιμοι κάτοικοι παραμεθορίων νησιών του Αιγαίου (Σαμοθράκη, Λήμνος, Ψαρά, Αη Στρατής, Λειψοί, Καστελλόριζο, Αστυπάλαια, Χάλκη, Ψέριμος, Λέσβος, Χίος, Σάμος, Ικαρία, Πάτμος, Λέρος Κάλυμνος, Τήλος, Σύμη, Κάρπαθος, Κάσος ), νησιών με πληθυσμό μέχρι 1.000 κάτοικους και ηπειρωτικών Δήμων ή Κοινοτήτων με πληθυσμό μέχρι 1.000 κάτοικους .
Οι ενδιαφερόμενοι παρακαλούνται για την άμεση υποβολή αιτήσεων και δικαιολογητικών στο Τμήμα Αλιείας της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Δωδεκανήσου δεδομένου ότι η καταληκτική ημερομηνία πρωτοκόλλησης αιτήσεων στη Δ/νση Αλιείας του Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων είναι η 15η – 2 - 2009 .
Για τις προϋποθέσεις , τα κριτήρια και τον καθορισμό των δικαιολογητικών και για οποιαδήποτε επιπλέον πληροφορία οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στο Τμήμα Αλιείας της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Δωδεκανήσου (Ρόδος) στο τηλέφωνο 22410-55884.
Διαβάστε Περισσότερα...

Τετάρτη 14 Ιανουαρίου 2009

Επιστολές

Στη "ΝΕΑ ΚΑΣΟ"

Στη "ΝΕΑ ΚΑΣΟ" αξίζουνε πολλά ευχαριστήρια
σ αυτούς που τήν οργάνωσαν δίνω συγχαρητήρια

Μεράκι, γνώση και όρεξη βρίσκω στη ¨ΝΕΑ ΚΑΣΟ"
όταν θα ανοίξω το PC και θελω να αποδράσω

Γιαυτή σου την προσπάθεια και δεν το λέω για αστείο
Νικήτα μου θα σού πρέπε σύντομα ένα βραβείο.

Γιώργος Eμμ. Στρατιώτης
Ιατρός-Πειραιάς 11 Ιαν.2009

-//-
Ζωγράφου – Αθήνα 11 Ιαν. 2009

Αγαπητέ Νικήτα

Σε ευχαριστώ για την ανάρτηση του νέου «Κασιώτικου Παλμού», του περιοδικού του Συλλόγου των Εν Ελλάδι Κασίων, και όχι μόνο, στην ιστοσελίδα- BlogSpot σου.

Σε αυτά τα δύο χρόνια, όπως βλέπω από τα στατιστικά στοιχεία Google, άντεξες στο χρόνο, δοκιμάστηκες, παρά την απειρία και κάποιες σχετικές αδυναμίες, απόδειξη οι ουκ ολίγοι επισκέπτες που πέρασαν για να διαβάσουν τη διαδικτυακή εφημεριδούλα σου, τη Νέα Κάσο, που ασφαλώς είναι ένα μικρό ανοιχτό παράθυρο του νησιού μας και των ανθρώπων του στο διαδικτυακό σύγχρονο κόσμο μας.

Δέξου τα συγχαρητήρια τα δικά μου αλλά και όλης της Ομάδας Δημιουργίας Επιμέλειας και Διεκπεραίωσης Ύλης, όπως και των συνεργατών του περιοδικού μας. Και σου ευχόμαστε, παρά τις λειτουργικές δυσκολίες που φαντάζομαι ότι πρέπει να αντιμετωπίζεις, να συνεχίσεις το σοβαρό έργο σου που άρχισες με τόσο ζήλο. Γιατί ή Κάσος και οι φίλοι της, τη δύσκολη και περίεργη εποχή που διανύουμε, έχουν ανάγκη από άμεση σωστή και έγκυρη ενημέρωση. Άλλωστε, αυτό το εργαλείο που χειρίζεσαι προσφέρεται· έχει το πλεονέκτημα της ταχύτητας και της δωρεάν διακίνησης υπηρεσιών και ιδεών, σε σύγκριση με τα διάφορα έντυπα ενημέρωσης, που όσο και αν προσπαθήσουν, θα έρχονται πάντα καθυστερημένα…

Αυτά τα λίγα και να είσαι πάντα γερός και δυνατός

Με πατριωτικούς χαιρετισμούς

Μιχάλης Κ. Σκουλιός

συγγραφέας- υπέυθυνος

Ομάδας Δημιουργίας Επιμέλειας και Διεκπεραίωσης Ύλης

περιοδικού "Κασιώτικος Παλμός"

-//-

ΕΎΧΟΜΑΙ ΣΤΗΝ ΝΕΑ ΚΑΣΟ ΠΆΝΤΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΈΣ ΕΠΙΤΥΧΊΕΣ Η ΠΡΩΤΟΠΟΡΊΑ ΤΟΥ ΜΠΛΟΓΚ ΝΑ ΣΥΝΕΧΙΣΤΕΊ.ΚΑΛΟ ΚΟΥΡΑΓΙΟ.Η ΜΟΝΑΞΙΆ
ΕΝΌΣ ΜΠΛΟΓΚΕΡ ΣΤΗΝ ΑΠΌΦΑΣΗ ΤΟΥ ΓΙΑ ΕΝΗΜΈΡΩΣΗ ΚΑΙ ΠΡΌΣΦΟΡΑ ΕΊΝΑΙ ΠΡΆΓΜΑΤΙ ΜΕΓΆΛΗ ΠΡΟΠΑΝΤΌΣ ΟΤΑΝ ΕΊΝΑΙ ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΉ,ΠΡΟΧΩΡΆ ΔΕΝ ΕΊΣΑΙ ΜΌΝΟΣ
Κωνσταντίνος Φούντης- ΚΑΣΙΩΤΟΚΟΥΣΕΛΙ
www.kasiotokouseli.blogspot.com



-//-

Εύχομαι στην ΝΕΑ ΚΑΣΟ πάντα μεγάλες επιτυχίες.Το έργο της είναι τόσο μεγάλο που φθάνει στο σημείο να μας ελατώνει και τον πόνο της ξενιτιάς

ΧΡΙΣΤΟΦΗΣ Ν ΜΑΥΡΟΜΟΥΣΤΑΚΟΣ
NEW YORK Διαβάστε Περισσότερα...

Τρίτη 13 Ιανουαρίου 2009

Σεισμική δόνηση-Αισθητή και στη Κάσο

Ισχυρή σεισμική δόνηση έγινε αισθητή και αναστάτωσε, το πρωί της Τρίτης, τους κατοίκους της Κάσου,της Καρπάθου,της Κρήτης αλλά και άλλων νησιών του Αιγαίου.

Πρόκειται για δόνηση μεγέθους 5,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, ενώ το επίκεντρο του σεισμού εντοπίζεται βόρεια της Σητείας και δυτικά της Κάσου.

Οι σεισμολόγοι εμφανίζονται καθησυχαστικοί, ενώ όπως δήλωσε στον ΑΝΤ1 και στην εκπομπή Καλημέρα Ελλάδα, ο σεισμολόγος κ. Σταύρος Τάσσος, πρόκειται, κατά πάσα πιθανότητα, για τον κύριο σεισμό, ενώ δεν συντρέχει ιδιαίτερος λόγος ανησυχίας.


Στοιχεία Σεισμού
Μέγεθος 5,2 ML
Περιφέρεια ΚΡΗΤΗ, ΕΛΛΑΔΑ

Τοποθεσία 35,57 N 26,48 E
Βάθος 27 χιλιόμετρα
Αποστάσεις 125 χιλιόμετρα Ηράκλειο
(pop 137.154 Τοπική ώρα 08:12 2009-01-13)
82 χιλιόμετρα Αγιος Νικόλαος (pop 10.799 Τοπική ώρα 08:12 2009-01-13)
46 χιλιόμετρα Παλαιόκαστρου (1094 pop Τοπική ώρα 08:12 2009-01-13) Διαβάστε Περισσότερα...

Κυριακή 11 Ιανουαρίου 2009

Παρασκευή 9 Ιανουαρίου 2009

Προσεχείς εκδηλώσεις στην Αθήνα

Κυριακή 11 Ιανουαρίου 2009
6μμ: ΚΟΠΗ ΠΙΤΑΣ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΚΑΣΙΩΝ (3ης ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 56, ΑΘΗΝΑ)/ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ: 210-8830606

Κυριακή 18 Ιανουαρίου 2009
11πμ: ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΑΠΑΝΤΑΧΟΥ ΚΑΡΠΑΘΙΩΝ -ΟΜΙΛΙΑ ΚΑΣΙΩΤΗ ΚΑΘΗΓΗΤΗ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ κ. ΜΑΝΩΛΗ ΠΕΡΣΕΛΗ ΜΕ ΘΕΜΑ «Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΚΑΡΠΑΘΟΥ» (ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗ 80, ΠΕΙΡΑΙΑΣ)/ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ: 210-4179339

Παρασκευή 30 Ιανουαρίου 2009
7μμ: ΟΜΙΛΙΑ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΚΑΣΙΩΝ Ι. ΖΑΧΑΡΙΑΔΗ (3ης ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 56, ΑΘΗΝΑ)/ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ: 210-8830606 Διαβάστε Περισσότερα...