Κυριακή 31 Αυγούστου 2008

Έμποροι σε σαφάρι αγρίων ζώων, Αιχμαλωτίζουν σπάνια ζώα της Ελλάδας και τα πωλούν παράνομα στο εξωτερικό


Χώρα-κόμβος η Ελλάδα σπάνιων ειδών, που εισάγονται παράνομα στην Ευρώπη από την Τουρκία και θεωρούνται περιζήτητα για τους συλλέκτες

«Την πυροβόλησαν και την τραυμάτισαν με γάντζο κοντά στα γεννητικά όργανα. Μετά αφαίρεσαν με χειρουργική ακρίβεια το δέρμα από το κεφάλι, έσπασαν τον χόνδρο που το συγκρατεί και πήραν το κρανίο της. Ήταν μία από τις 300 φώκιες μονάχους μονάχους που εντοπίζονται στην Ελλάδα και ήταν έγκυος- θα γεννούσε στα τέλη του καλοκαιριού»


Η φωνή της Πέπης Λαγωνίκα από την Εταιρεία για τη Μελέτη και την Προστασία της Μεσογειακής Φώκιας τρέμει την ώρα που περιγράφει το έγκλημα. Η μονάχους μονάχους για την οποία μιλάει βρέθηκε νεκρή στις 27 Φεβρουαρίου στο λιμάνι της Σύρου, όταν το πτώμα της παγιδεύτηκε στην πλώρη ενός πλοίου της γραμμής. «Παλαιότερα τις έγδερναν για να φτιάξουν παπούτσια από το δέρμα τους και έτρωγαν το λίπος τους, αλλά αυτό έχει σταματήσει εδώ και καιρό. Πραγματικά δεν ξέρω τι να πω», συμπληρώνει η κ. Λαγωνίκα.
«Το μόνο που θα μπορούσαν να κάνουν με το κρανίο μιας μεσογειακής φώκιας είναι να το πουλήσουν σε κάποιο μουσείο», επισημαίνει η κ. Μαρία Θεσσαλού, επίκουρος καθηγήτρια της Σχολής Βιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών. «Το πιθανότερο σενάριο είναι η πώληση του κρανίου σε μουσείο. Δεν μπορώ να φανταστώ κάτι άλλο», προσθέτει η Θεοδότα Νάντσου από την WWF. Όπως επισημαίνει ο καθηγητής Βιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Τάσος Λεγάκης, υπάρχουν αρκετά ζώα στην Ελλάδα που εμφανίζουν μεγάλη ζήτηση στο εξωτερικό. «Μεγαλύτερη αξία έχει η οχιά της Μήλου, ο πληθυσμός της οποίας έχει δεχθεί σοβαρό πλήγμα από το παράνομο εμπόριο. Για να καταλάβετε, από τον αριθμό των οχιών που έχουν βγει στο εξωτερικό μπορούν πλέον να τις αναπαράγουν», λέει ο κ. Λεγάκης. Υπολογίζεται ότι η αξία της οχιάς της Μήλου σήμερα είναι πάνω από 1.500 ευρώ, καθώς ο πληθυσμός της δεν ξεπερνά τα 5.000 με 6.000 ερπετά. «Άλλα είδη που προτιμώνται είναι οι χερσαίες χελώνες marginata (κρασπεδοχελώνα- συναντάται μόνο στην Ελλάδα), graeca και hermanni, σπάνιες ενδημικές σαύρες και σαλαμάνδρες από την Κάρπαθο, την Κάσο και το Καστελλόριζο. Ιδίως οι τελευταίες είναι εξαιρετικά δύσκολο να εντοπιστούν. Επιπλέον, ζήτηση στο εξωτερικό έχουν και τα αυγά αετών», συμπληρώνει ο κ. Λεγάκης που είναι και αναπληρωματικό μέλος της ελληνικής επιστημονικής επιτροπής για την εφαρμογή της Διεθνούς Σύμβασης για το εμπόριο των ειδών της άγριας πανίδας και αυτοφυούς χλωρίδας που κινδυνεύουν με εξαφάνιση (CΙΤΕS).

Με κεντρικό ρόλο
«Η Ελλάδα είναι μία από τις χώρες- κόμβους σπάνιων ειδών, κυρίως αυτών που εισάγονται παράνομα στην Ευρώπη από την Τουρκία. Ανάμεσα στα είδη που έχουμε εντοπίσει να περνούν από την Ελλάδα είναι κυρίως οχιές, όπως οι vipera kaznakovi, dinniki, xanthina, renardi. Τα προαναφερόμενα είδη θεωρούνται περιζήτητα για τους συλλέκτες και εκτροφείς φιδιών. Ωστόσο, σπάνια ενδημικά ερπετά της Ελλάδας πωλούνται παράνομα σε ξένες αγορές. Πέρυσι μάλιστα εντοπίσαμε χελώνες marginata σε καταστήματα ζώων της Ιαπωνίας, καθώς και στην Αυστρία και τη Γερμανία. Επιπλέον, τα προηγούμενα χρόνια υπήρξαν αναφορές για Τσέχους και Σλοβένους που δραστηριοποιούνταν στο εμπόριο αφρικανικών χαμαιλεόντων στην Ελλάδα», λέει στα «ΝΕΑ» ο Ρίτσαρντ Τόμας, υπεύθυνος επικοινωνίας της διεθνούς οργάνωσης Τraffic που παρακολουθεί και καταγράφει τα μονοπάτια του παράνομου εμπορίου ζώων που απειλούνται με εξαφάνιση.

Λίγα εντοπίζονται ζωντανά
Ωστόσο, τα μόνα ζωντανά είδη που εντοπίστηκαν από τις αρχές κατά τη διετία 2005- 2006, ήταν μία μαϊμού- καπουτσίνος, ένα φίδι, μία αράχνη, δύο γκρι αφρικανικοί παπαγάλοι και ένας από τον Αμαζόνιο. Η μαϊμού βρέθηκε έπειτα από καταγγελίες κατοίκων σε pet shop στη Θεσσαλονίκη, στον ιδιοκτήτη του οποίου επιβλήθηκε πρόστιμο 600 ευρώ. Οι τρεις παπαγάλοι είχαν εισαχθεί από τα Αραβικά Εμιράτα, ενώ για την αράχνη και το φίδι δεν υπάρχει χώρα προέλευσης στη διετή αναφορά. Τα υπόλοιπα ευρήματα είναι μπαστούνια από κέρατα αντιλόπης, πορτοφόλια από δέρμα κροκοδείλου και φιδιών, τασάκι από κροκόδειλο και άλλα μικροαντικείμενα.

Παράνομες εισαγωγές απειλούμενων ειδών
«ΕΧΟΥΜΕ δεχθεί αρκετές καταγγελίες για απαγωγές σπάνιων ελληνικών ειδών», αναφέρει η κ. Νάντσου από την WWF. «Πέρα από αυτές, έχω και μία προσωπική εμπειρία: Σε ιατρικό συνέδριο όπου παρευρισκόμουν, έρχεται ένας Γάλλος γιατρός και μου λέει “μπορείτε να κρατήσετε για λίγο αυτό το τάπερ;”. Μέσα στο τάπερ υπήρχαν χελώνες marginata, για τις οποίες γνωρίζαμε ότι χρειαζόταν πιστοποιητικό ώστε να βγουν από τη χώρα. Τον ρώτησα αν έχει τα έγγραφα και μου είπε “ναι”. Λίγο αργότερα θυμωμένος μου άρπαξε το τάπερ και έφυγε. Τον κυνήγησα μέχρι το αεροδρόμιο για να καταφέρω να του πάρω τις χελώνες», λέει η κ. Νάντσου.
Πέρα από την εξαγωγή απειλούμενων ειδών, στην Ελλάδα εντοπίζονται και εισαγωγές.
Σύμφωνα με τους ειδικούς, πρώτα σε ζήτηση στην ελληνική αγορά έρχονται τα σπάνια ωδικά πτηνά, τα οποία είναι πολύ ακριβά. Για παράδειγμα, οι σπανιότατοι παπαγάλοι Μακάο κοστίζουν έως και 50.000 ευρώ. Ιδιαίτερα δημοφιλείς είναι οι νεροχελώνες με κόκκινη βούλα και οι βουβαλοβάτραχοι, η εισαγωγή των οποίων έχει απαγορευθεί στην Ευρώπη για την προστασία της βιοποικιλότητας. «Και οι νεροχελώνες και οι βουβαλοβάτραχοι διατίθενται σε καταστήματα ζώων στην Ελλάδα», επισημαίνει ο κ. Λεγάκης.

Πηγή: Εφημερίδα "Τα Νέα" Διαβάστε Περισσότερα...

Σάββατο 30 Αυγούστου 2008

Νέες «αντικειμενικές» έως 3.000 το τ.μ. για την επιβολή του φόρου

Με νέες «αντικειμενικές» θα υπολογίζεται το ΕΤΑΚ, ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών, για τις περιοχές της χώρας όπου δεν ισχύει ακόμα πλήρως ο αντικειμενικός προσδιορισμός της αξίας των ακινήτων. Με απόφασή του το υπουργείο καθόρισε ειδικές τιμές για τα οικόπεδα που δεν είχαν ως τώρα αντικειμενική αξία, αποκλειστικά και μόνο για τις ανάγκες επιβολής του Ενιαίου Τέλους Ακινήτων στα φυσικά πρόσωπα.

Στις περιπτώσεις αυτές, το ΕΤΑΚ θα υπολογίζεται με βάση τις εξής αξίες οικοπέδου:

Για την Αττική, στον Δήμο Αγ. Δημητρίου με 500 ευρώ το τ.μ., Αγίας Παρασκευής με 800 ευρώ, στον Δήμο Αθηναίων με 600 ευρώ, στο Μαρούσι με 810 ευρώ.Για την νησιωτική χώρα στην Αστυπάλαια 9 ευρώ, στην Κάλυμνο 12 ευρώ, στην Κάρπαθο 13 ευρώ, στην Κάσο 23 ευρώ, στο Αγαθονήσι 22 ευρώ, στην Κω 60 ευρώ, στους Λειψούς 22 ευρώ, στο Καστελόριζο 45 ευρώ, στη Νίσυρο 75, στην Πάτμο 15 ευρώ, στη Σύμη 45 ευρώ, στη Σαντορίνη 150-200 ευρώ, στην Κέα 12,50 ευρώ, στην Ανάφη 150 ευρώ, στη Δονούσα 10 ευρώ, στην Ηράκλεια 43 ευρώ, στην Οία 95 ευρώ, στη Σίκινο 100 ευρώ, στη Φολέγανδρο 150 ευρώ, στην Κύθνο 242 ευρώ, στη Μύκονο 360 ευρώ, στη Νάξο 35 ευρώ, στην Αργολίδα 4-14 ευρώ, στην Αρκαδία 9-30 ευρώ, στην Κορινθία 5-170 ευρώ, στη Λακωνία 6-60 ευρώ, στη Μεσσηνία 7026 ευρώ, στη Βοιωτία 15 έως 220 ευρώ (στην Αράχωβα), στην Εύβοια 5-18 ευρώ, στην Ευρυτανία 6-14 ευρώ, στη Φθιώτιδα 3-23 ευρώ και στη Φωκίδα 8-50 ευρώ το τ.μ.

Συντελεστές

Για τον υπολογισμό της αξίας της ιδιοκτησίας, επί της οποίας θα επιβάλλεται Τέλος Ακινήτων 1-6 τοις χιλίοις, λαμβάνονται υπόψη και μια σειρά συντελεστών. Το ευνοϊκότερο για τον φορολογούμενο αποτέλεσμα από τον υπολογισμό όλων αυτών των συντελεστών θα είναι και ο τελικός φόρος που θα κληθεί να πληρώσει.

Μεταξύ άλλων, αξίζει να σημειωθεί ότι:

· Δεν εφαρμόζεται συντελεστής παλαιότητας σε ημιτελή κτίσματα.

· Η αξία της επικαρπίας ενός ακινήτου προσδιορίζεται ως ποσοστό της αξίας της πλήρους κυριότητας ανάλογα με την ηλικία του επικαρπωτή και ορίζεται:

Στα 8/10, αν ο επικαρπωτής δεν έχει υπερβεί το 20ο έτος της ηλικίας του,

Στα 7/10, αν ο επικαρπωτής έχει υπερβεί το 20ο έτος της ηλικίας του,

Στα 6/10, αν ο επικαρπωτής έχει υπερβεί το 30ο έτος της ηλικίας του,

Στα 5/10, αν ο επικαρπωτής έχει υπερβεί το 40ο έτος της ηλικίας του,

Στα 4/10, αν ο επικαρπωτής έχει υπερβεί το 50ο έτος της ηλικίας του,

Στα 3/10, αν ο επικαρπωτής έχει υπερβεί το 60ο έτος της ηλικίας του,

Στα 2/10, αν ο επικαρπωτής έχει υπερβεί το 70ο έτος της ηλικίας του,

Στo 1/10, αν ο επικαρπωτής έχει υπερβεί το 80ο έτος της ηλικίας του.

Για να υπολογιστεί η αξία της ψιλής κυριότητας ενός ακινήτου πρέπει να αφαιρέσουμε από την αξία της πλήρους κυριότητας, την αξία της επικαρπίας, όπως προσδιορίζεται πιο πάνω.

Πηγή:Πρώτο Θέμα

Διαβάστε Περισσότερα...

Συζήτηση για το ακτοπλοικό

Την Δευτέρα 25 Αυγούστου διοργανώθηκε από την Κοινότητα Ολύμπου Καρπάθου, και από Συλλόγους των Καρπαθίων εσωτερικού και εξωτερικού, στο μέγαρο της Ευαγγελίστριας Πηγαδίων, Παγκαρπαθιακό Συνέδριο, με θέμα «Τουριστική Ανάπτυξη της Καρπάθου και Πολιτιστική κληρονομιά των Καρπαθίων».

Στα πλαίσια του συνεδρίου το Επαρχείο Καρπάθου –Κάσου ανέλαβε τον συντονισμό της συζήτησης για το Συγκοινωνιακό πρόβλημα της Επαρχίας με έμφαση στο ακτοπλοϊκό. Ακούστηκαν εισηγήσεις και εκφράστηκαν προτάσεις για την άμεση και έμμεση επίλυση του προβλήματος που έχει ζωτική σημασία για την ανάπτυξη του Τουρισμού.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν : Εκπρόσωπος του Σεβασμιοτάτου Μητροπολίτη Καρπάθου –Κάσου Αρχιμ. π Καλλ. Μαυρολέων, ο Έπαρχος Καρπάθου -Κάσου Μιχ. Ερωτόκριτος, Νομαρχιακοί Σύμβουλοι, ο Δήμαρχος Καρπάθου Μιχ. Ιωάννίδης, και μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου, ο Δήμαρχος Κασίων Δημ. Ερωτόκριτος, και μέλη του Δημ. Συμβουλίου, Ο Πρόεδρος της Κοινότητας Ολύμπου Κων. Τσαμπανάκης και μέλη του Κοιν Συμβουλίου, ο Μαν. Σακέλλης Καθηγητής Πανεπιστημίου, ο Μιχ. Σακέλλης Διευθύνων Σύμβουλος της Blue Star Ferries, και ο Βας. Μηναϊδης Πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Ρόδου, Δωδ/σου , εκπρόσωποι Συλλόγων και φορέων του νησιού: Εμπορικού, Ξενοδόχων, αυτοκινητιστών, Στρατιωτικοί και πλήθος κόσμου.

Εισηγήσεις ανέπτυξαν:

Για το θέμα: «Ίδρυση Εταιρίας Λαϊκής Βάσης (Καρπάθου-Κάσου)»

  • Μανώλης Σακέλλης , Καθηγητής Πανεπιστημίου,
  • Μιχάλης Ερωτόκριτος, Έπαρχος Καρπάθου –Κάσου.
  • Μιχάλης Σακέλλης , Διευθύνων Σύμβουλος της Blue Star Ferries, και ο
  • Βασίλης Μηναϊδης , Οικονομολόγος , Πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Ρόδου, Δωδ/σου.

Οι παριστάμενοι εκ μέρους της τοπικής Αυτοδιοίκησης Α΄ και Β΄ βαθμού, αλλά και εκπρόσωποι φορέων του Τουρισμού, αντιλαμβανόμενοι την σοβαρότητα του προβλήματος και προκειμένου να ενεργήσουν για την όσον το δυνατόν συντομότερη επίλυσή του, έθεσαν δύο άξονες δράσης:

  • Την βραχυπρόθεσμη λύση που προτάθηκε μετά την επίσκεψη του Επάρχου Καρπάθου –Κάσου, συνοδευόμενου από τον Πρόεδρο της Κοινότητος Ολύμπου στον Υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας, και κύριο αίτημα την δρομολόγηση νέων σύγχρονων και ταχύτερων πλοίων στις επιδοτούμενες γραμμές από τη 1η Νοεμβρίου.

    Ο Έπαρχος ενημέρωσε ακόμα ότι οι ενέργειες του Επαρχείου, συντονίστηκαν με βάση τις αποφάσεις του Επαρχιακού Συμβουλίου και τα πορίσματα των δύο ευρέων συσκέψεων με τους φορείς του νησιού που προηγήθηκαν στο Επαρχείο ειδικά για το ακτοπλοϊκό ζήτημα και που για τα πορίσματά τους επίσης έλαβε γνώση ο Υπουργός κατά τα ανωτέρω. Οι Δήμαρχοι Καρπάθου –Κάσου, καθώς επίσης και ο πρόεδρος της Κοινότητας Ολύμπου, επιφυλάχτηκαν να καταθέσουν τις δικές τους προτάσεις στο Υπουργείο, μετά από αποφάσεις που θα λάβουν τα Συμβούλια τους σε προσεχείς συνεδριάσεις.

  • Για την μακροπρόθεσμη αλλά οριστική επίλυση του ακτοπλοϊκού προβλήματος, τέθηκε το ζήτημα της διερεύνησης ίδρυσης Ναυτιλιακής Εταιρίας Λαϊκής Βάσης Καρπάθου –Κάσου. Η πρόταση βρήκε πολλούς υποστηρικτές και προκειμένου να διερευνηθεί στην ουσία της, προτάθηκε η σύσταση προσωρινής επιτροπής. Τα μέλη της Επιτροπής αυτής είναι ο Μητροπολίτης Καρπάθου –Κάσου ή εκπρόσωπός του, εκπρόσωποι από το Επαρχείο Καρπάθου –Κάσου, τους Δήμους Καρπάθου, Κάσου, την Κοινότητα Ολύμπου, την Ένωση ξενοδόχων Δωδεκανήσου, τον οικονομολόγο ορκωτό λογιστή Μανόλη Σακέλλη και το νομικό ….. Μιχαηλίδη.

Διαβάστε Περισσότερα...

Τρίτη 26 Αυγούστου 2008

Τουρνουά beach volley στην Κάσο

Με επιτυχία διεξήχθη το 1ο τουρνουά beach volley στην Κάσο στο γήπεδο που φτιάχτηκε για το σκοπό αυτό στη θέση Άγιος Κωνσταντίνος Αμμούας. Ήταν μια πρωτοβουλία ιδιωτική που ενισχύθηκε με τη συμμετοχή της Επιτροπής Αθλητισμού – ΝΑΟΔ του Επαρχείου Καρπάθου- Κάσου.
Στο τουρνουά αυτό συμμετείχαν γύρω στα 88 αθλητές-τριες χωρισμένοι σε 44 ομάδες των 2 ατόμων. Νικητές αναδείχτηκαν στους άνδρες οι Μανώλης Κυριάκος και Ηλίας Τσουκαντάς και στις γυναίκες οι Λυριστή Σοφία και Σάνου Χριστίνα.
Τα κύπελλα στους νικητές και στις νικήτριες απένειμαν ο Έπαρχος Καρπάθου – Κάσου Μιχάλης Ερωτόκριτος και οι Νικόλας Εμμ. Μαστροπαύλος και Νικήτας Δ. Καμπούρης που ήταν και οι εμπνευστές του τουρνουά. Δόθηκαν παράλληλα διαβεβαιώσεις για καλύτερη οργάνωση κατά την επόμενη χρονιά, για να αποτελέσει θεσμό στο μέλλον. Διαβάστε Περισσότερα...

Παρασκευή 22 Αυγούστου 2008

«Γίνονται συμφωνίες χωρίς να προηγηθούν διαγωνισμοί» κατήγγειλε η ΛΑΝΕ

«Φουρτούνα» στο Αιγαίο και όχι μόνο προκάλεσε η ανακοίνωση που στάλθηκε απο το Επαρχείο Καρπάθου Κάσου, για τα δρομολόγια που θα γίνουν προσεχώς για την εξυπηρέτηση της περιοχής μετά τις επαφές που έγιναν με τον υφυπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας κ. Πάνο Καμμένο. Αναψε συγκεκριμένα φωτιές, η αναφορά για τη συμφωνία δρομολόγησης του πλοίου “Διαγόρας” της εταιρείας Blue Star Ferries στη γραμμή Πειραιά - Ηράκλειο - Καρπαθο - Κάσο και τις αναφορές για τις πλόες που θα κάνουν και τα πλοία του Γεράσιμου Αγούδημου.“Είναι προκλητικό και νομικά μεμπτό, αυτό που έχει γίνει δηλαδή να διαβάζουμε για συμφωνίες που έγιναν στη στιγμή που ΄δεν έχουν προκηρυχθεί καν οι διαγωνισμοί, για τη συγκεκριμένη γραμμή” δηλώσε στην «Πρόοδο» ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΛΑΝΕ κ. Μανώλης Γαλανάκης ο οποίος έκανε λόγο και για στημένες διαδικασίες.Το συμπέρασμα που προκύπτει σύμφωνα με τον κ. Γαλανάκη είναι ότι οι προκηρύξεις θα έχουν τέτοιους όρους, ώστε οι υπόλοιποι πλοιοκτήτες, να αποκλείονται έντεχνα με κάποιους ειδικούς όρους και τις γραμμές θα τις πάρουν αυτοί, που το Υπουργείο έχει προαποφασίσει και φωτογραφίζονται ήδη.Η διοίκηση της ΛΑΝΕ σύμφωνα με πληροφορίες έχει ζητήσει ήδη την παρέμβαση του εισαγγελέα και ήδη ετοιμάζεται να καταθέσει εντάσεις.Η απάντηση του Υφ. Εμπορικής Ναυτιλίας Ο υφυπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας διευκρίνισε ότι «Δεν υπάρχει καμία τέτοια συμφωνία. Εμείς ζητήσαμε από τον Έπαρχο και τους Δημάρχους να μας πουν πώς θέλουν να εξυπηρετηθεί η γραμμή της Κάσου-Καρπάθου, επειδή φέτος ο διαγωνισμός που προκηρύχθηκε ήταν άγονος. Μας είπαν ότι θέλουν δύο δρομολόγια μέσω Σαντορίνης και δύο δρομολόγια μέσω Ηρακλείου Κρήτης. Αυτά τα δύο δρομολόγια θα τα συμπεριλάβουμε στον διεθνή διαγωνισμό που θα προκηρυχθεί για τις άγονες. Έτσι ακριβώς έχει το θέμα».Σύμφωνα με πληροφορίες μέλη της διοίκησης της Ένωσης Επιχειρήσεων Ακτοπλοΐας (ΕΕΑ) δεν απέκλειαν το ενδεχόμενο να εκδοθεί ανακοίνωση σχετικά με το θέμα που θα ζητείται να διασφαλισθεί το αδιάβλητο του διαγωνισμού για τις «άγονες γραμμές».Τάραξε τα νερά η ανακοίνωσηΤο σημείο της ανακοίνωσης που προκάλεσε την «πολεμική ετοιμότητα» πολλών ακτοπλοϊκών εταιρειών άλλα και την διορθωτική παρέμβαση του κ Καμένου ήταν : « Ο Έπαρχος ενημέρωσε τους παρευρισκόμενους για τη συνάντηση που είχε μαζί με τον Πρόεδρο της Κοινότητας Ολύμπου με τον Υφυπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας, Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής Πάνο Καμένο. Κατά τη συνάντηση αυτή αποφασίστηκε η δρομολόγηση πλοίου για την εκτέλεση του δρομολόγιου Πειραιάς - Ηράκλειο - Κάσος - Κάρπαθος - Ρόδος με επιδοτούμενη τη γραμμή Ηράκλειο - Ρόδο. Επίσης αποφασίστηκε να γίνει προσπάθεια και για 2 ακόμη δρομολόγια την εβδομάδα από Πειραιά με προσεγγίσεις σε δύο νησιά των Κυκλάδων, τα νησιά της Επαρχίας μας και τη Ρόδο με επιδοτούμενο όλο το δρομολόγιο. Τα παραπάνω στάλθηκαν για επικύρωση στο Επαρχιακό Συμβούλιο Καρπάθου - Κάσου. Αντίστοιχες αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν και από τα Δημοτικά Συμβούλια Καρπάθου και Κάσου».
Πηγή:εφ. Η ΠΡΟΟΔΟΣ Διαβάστε Περισσότερα...

Πέμπτη 21 Αυγούστου 2008

Νέα από τη Κάσο

-ΥΔΡΕΥΣΗ:Στην καρδιά του Αυγούστου βρισκόμαστε και τα προβλήματα στην ύδρευση έκαναν ξανά την εμφάνιση τους. Συγκεκριμένα στο Αρβανιτοχώρι οι διακοπές του νερού είναι καθημερινό φαινόμενο και πολλοί αναγκάζονται να κάνουν μπάνιο με τα εμφιαλωμένα νερά(!!!) ή και ακόμα να αγοράζουν βυτία. Πρόβλημα παρατηρείται και στην Αγία Μαρίνα ,για το λόγο ότι η γεώτρηση αδυνατεί να στείλει νερό στα υψηλότερα σημεία το χωριού (Ακρί)
-ΠΑΝΗΓΥΡΙ ΠΑΝΑΓΙΑΣ:15 Αυγούστου και με την παρουσία αρκετών προσκυνητών έγινε και το φετινό πανηγύρι στη Πέρα Παναγία. Οι ετοιμασίες ξεκίνησαν από την προπαραμονή, ενώ την παραμονή, μετά τον εσπερινό ακολούθησε και γλέντι έως τις πρώτες πρωινές ώρες. Ανήμερα και μετά το τέλος της λειτουργίας, ακολούθησε το γεύμα στο οποίο παραβρέθηκαν μεταξύ άλλων και ο συμπατριώτης μας τενόρος Μάριος Φραγκούλης, (είχε και την ονομαστική του εορτή) ο οποίος μάλιστα σέρβιρε ένα προς ένα όλους τους παρευρισκόμενους! Μετά το σερβίρισμα, το γλέντι συνεχίστηκε και συμμετείχε και ο Μάριος ερμηνεύοντας μάλιστα και μερικά γνωστά κομμάτια όπως το «Στο ‘πα και στο ξανάλεω» «Πότε θα κάνει ξαστεριά» κ.α. στα οποία και καταχειροκροτήθηκε. Το γλέντι άναψε για τα καλά και το βράδυ όταν έκανε την εμφάνιση του στη Παναγία και ο γνωστός τραγουδιστής Στέλιος Διονυσίου με την σύζυγο του Μαριλίτα Χατζηβασιλέιου και την οικογένεια τους. Ο Δημήτρης Περσελής ταίριασε και τραγούδησε μαντινάδες για αυτόν, τον αείμνηστο πατέρα του Στράτο Διονυσίου και για την Κασιώτικη καταγωγή της συζύγου του. Ο ίδιος ο Στέλιος φάνηκε να το απολαμβάνει. Στο διήμερο γλέντι της Παναγίας έπαιξαν οι:ΛΥΡΑ: Γιώργος Νικολάου(Σκαζής) ,Νεκτάριος Σταματάκης, Δημήτρης Περσελής, Ντίνος Μηνάς Μιχάλης Δημητρίου (Μαρκαντώνης) και Νίκος Παυλίδης από την Όλυμπο της Καρπάθου ΛΑΟΥΤΟ:Γιώργος Περσελής , Κώστας Περσελής, Αντώνης Καραγιαννάκης Γιάννης Μηνάς και Νίκος Στρεβλός
ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΦΡΑΓΚΟΥΛΗ-ΔΙΟΝΥΣΙΟΥ:16 Αυγούστου και όλα στη Μπούκα ήταν έτοιμα για να υποδεχθούν την καθιερωμένη πια(6η στη σειρά) συναυλία του Μάριου Φραγκούλη. Μαζί του στη σκηνή και ο Στέλιος Διονυσίου .Η συνύπαρξη και των δυο καλλιτεχνών στη σκηνή, ενθουσίασε το πολυπληθές κοινό, που κατέκλυσε το ιστορικό λιμανάκι. Ακούστηκαν μεταξύ άλλων από το Μάριο τα τραγούδια «Στο Περιγιάλι» «Είσαι ένα περιστέρι» «Αερικό» κ.α. και από το Στέλιο, τραγούδια-επιτυχίες του αείμνηστου πατέρα του και λαϊκού βάρδου Στράτου Διονυσίου, «Παλιατζής» «Βρέχει φωτιά στη στράτα μου» «Υποκρίνεσαι» «ο Σαλονικιός» κ.α. Στη σκηνή έκαναν την εμφάνιση τους και οι λύρες με τους Δημήτρη Περσελή (λύρα) Αντώνη Καραγιαννάκη και Ντίνο Μηνά που αφιέρωσαν στους καλλιτέχνες μαντινάδες.
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ:Πέρα από τη συναυλία των Φραγκούλη –Διονυσίου φτωχό θεωρείται και το εφετινό πρόγραμμα των εκδηλώσεων του Δήμου.

Διαβάστε Περισσότερα...

Τρίτη 19 Αυγούστου 2008

Κάσος...ένα μακρινό νησί

www.dyosmaraki.blogspot.com

Διαβάστε Περισσότερα...

Ακτοπλοϊκή συγκοινωνία και προγραμματισμός έργων για την περίοδο

Στο Διοικητήριο (Επαρχείο) Καρπάθου πραγματοποιήθηκε συνεδρίαση όλων των επαγγελματικών φορέων της Καρπάθου και αντιπροσώπων της Αυτοδιοίκησης, με μοναδικό θέμα συζήτησης το ακτοπλοϊκό πρόβλημα της Επαρχίας.
Παρόντες ήταν : ο Έπαρχος Καρπάθου – Κάσου Μιχάλης Ερωτόκριτος, οι Νομαρχιακοί Σύμβουλοι Βασίλης Τσαμπανάκης, Μαριγούλα Χριστοδούλου, Γιώργος Νισύριος, Μιχάλης Μπαριανάκης ο Πρόεδρος της Κοινότητας Ολύμπου Κώστας Τσαμπανάκης, ο λιμενάρχης Καρπάθου Μαρνίκας, ο πρόεδρος της ένωσης ξενοδόχων Καρπάθου Βούρτσης, ο πρόεδρος του εμπορικού συλλόγου Γ. Χατζηγεωργίου, το μέλος του Δ.Σ. Εμπ. Συλλόγου Φ.Γεωργιάδου, ο εκπρόσωπος των εστιατόρων Γ. Μαγιάφης, το μέλος του Δ.Σ. εστ. Σ. Πακάκης , εκ μέρους των τουριστικών πρακτόρων Η. Χαλκιάς, ο Μιχάλης Τσαγκάρης, ο Γ. Σκευοφύλακας, και ο Μ. Κασσώτης.
Ο Έπαρχος ενημέρωσε τους παρευρισκόμενους για τη συνάντηση που είχε μαζί με τον Πρόεδρο της Κοινότητας Ολύμπου με τον υφυπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Καμμένο Πάνο.
Κατά τη συνάντηση αυτή αποφασίστηκε η δρομολόγηση του πλοίου ΔΙΑΓΟΡΑΣ της Blue Star Ferries για την εκτέλεση του δρομολόγιου Πειραιάς – Ηράκλειο – Κάσος – Κάρπαθος – Ρόδος με επιδοτούμενη τη γραμμή Ηράκλειο – Ρόδο. Επίσης, ο Αγούδημος θα διεκδικήσει επίσης 2 δρομολόγια την εβδομάδα από Πειραιά με προσεγγίσεις σε δύο νησιά των Κυκλάδων, τα νησιά της Επαρχίας μας και Ρόδο με επιδοτούμενο όλο το δρομολόγιο. Τα παραπάνω στάλθηκαν για επικύρωση στο Επαρχιακό Συμβούλιο Καρπάθου – Κάσου. Επίσης αντίστοιχες αποφάσεις θα ληφθούν και από τα Δημοτικά Συμβούλια Καρπάθου και Κάσου.
Στην συνεδρίαση του Επαρχιακού Συμβουλίου Καρπάθου – Κάσου που ακολούθησε αμέσως μετά επικυρώθηκαν οι παραπάνω προτάσεις.
Για την ακτοπλοϊκή σύνδεση της Επαρχίας Καρπάθου – Κάσου αποφασίστηκε να προταθούν στο Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας, Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής να δρομολογηθούν από την 1η Νοεμβρίου 2008 νεότερα και ταχύτερα πλοία από τα ήδη υπάρχοντα για την εκτέλεση του δρομολογίου Πειραιάς – 2 νησιά των Κυκλάδων - Ηράκλειο – Κάσος – Κάρπαθος – Διαφάνι – Χάλκη – Ρόδος δυο φορές την εβδομάδα με επιδοτούμενο το σκέλος Ηράκλειο - Ρόδος. Επιπλέον, αποφασίστηκε να προταθεί η δρομολόγηση δύο φορές την εβδομάδα πλοίου από τον Πειραιά με προσεγγίσεις σε 2 νησιά των Κυκλάδων – Κάσο – Κάρπαθο- Διαφάνι – Χάλκη – Ρόδο. Προτάθηκε ακόμη να εξεταστεί από το Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας, Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής η σχέση κόστους των εισιτηρίων των επιβατών και των οχημάτων σε σχέση με την απόσταση.
Τέλος για το θέμα του δημοκρατικού προγραμματισμού των μεγάλων έργων για την προγραμματική περίοδο 2007-2013 αποφασίστηκε από το Συμβούλιο να συμπεριληφθούν τα παρακάτω έργα και να προταθούν στη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Δωδεκανήσου:

1Ανάπλαση οικισμού Ολύμπου
2Βιολογικός καθαρισμός Ολύμπου
3Βιολογικός καθαρισμός Διαφανίου
4Επέκταση λιμανιού Διαφανίου
5Γενικό Νοσοκομείο Καρπάθου
6Αποχέτευση Καρπάθου
7Επέκταση λιμανιού Πηγαδίων Καρπάθου
8Απέρι – Σπόα (βελτίωση οδικού άξονα)
9 6θέσιο νέο δημοτικό σχολείο Κάσου
10 Χ.Υ.Τ.Α Κάσου
11 Π.Π.Ι Κάσου
12 Αποχέτευση Κάσου
13Ανάπλαση χειμάρρου Απερίου - Βωλάδας
14Κάθετο οδικό δίκτυο Σπόα – Όλυμπος (προς τις παραλίες) Διαβάστε Περισσότερα...

Κυριακή 17 Αυγούστου 2008

Μουσικοχορευτική και θεατρική εκδήλωση της Επαρχιακής Επιτροπής Πολιτισμού στις Πυλές.

Στις Πυλές Καρπάθου, και στο προαύλιο του Ιερού Ναού Κοιμ Θεοτόκου Πυλών, πραγματοποιήθηκε μουσικοχορευτική και θεατρική εκδήλωση στα πλαίσια των προγραμματισμένων από την Επιτροπή Πολιτισμού του Επαρχείου Καρπάθου Κάσου εκδηλώσεις για το καλοκαίρι του 2008.
Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν ο Έπαρχος Καρπάθου – Κάσου Μιχάλης Ερωτόκριτος, εκ μέρους της Ι Μητροπόλεως ο Αρχιμ. Ναθαναήλ Διακοπαναγιώτης, ο Αρχιμ Καλλίνικος Μαυρολέων, ο τ. Έπαρχος Γιάννης Καρίκης, ο πρόεδρος του ΔΔ Πυλών, η πρόεδρος του Πολιτιστικού Οργανισμού Δήμου Κασίων , Μαίρη Μαλανδρή, Δημοτικοί Σύμβουλοι Καρπάθου, και πλήθος κόσμου.
Η εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο του Ι Ν Κοιμ. Θεοτόκου Πυλών, ήταν αφιερωμένη στην Ιστορική Κάσο.
Παρουσιάστηκαν από τα νέα παιδιά του Πολιτιστικού Οργανισμού Δήμου Κασίων, Κασιώτικοι χοροί και τραγούδια από τους οργανοπαίχτες Δημήτρη Σ. Περσελή, Νεκτάριο Σταματάκη , Ντίνο Μηνά Κώστα και Ελένη Κωνσταντίνου, καθώς επίσης με μεγάλη επιτυχία οι μαθητές του Γυμνασίου και Λυκείου Κάσου, παρουσίασαν τη θεατρική παράσταση «ο πατημός της Κάσου» που έπαιξαν και κατά την φετινή επέτειο του ολοκαυτώματος.
Μετά το πέρας της εκδήλωσης προσφέρθηκε δείπνο σε όλους τους παρευρισκόμενους Κασιώτες, και στους συντελεστές της εκδήλωσης προσφορά της εκκλησιαστικής επιτροπής. . Διαβάστε Περισσότερα...

Καλοκαιρινές φώτο

http://www.flickr.com/photos/tags/kassos/ Διαβάστε Περισσότερα...

Προκύρηξη

Η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας προκηρύσει θέσεις εργασίες για τα αεροδρόμια όλης της χώρας.Για τη Κάσο προκηρύσσετε μια θέση ΔΕ7 ΤΕΧΝΙΚΟΣ-ΕΙΔ.ΟΔΗΓΩΝ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΏΝ.Η προθεσμία υποβολής των αιτήσεων συμμετοχής λήγει με την πάροδο της 8ης Σεπτεμβρίου 2008, ημέρας Δευτέρας.


Για περισσότερες πληροφορίες δείτε εδώ την προκήρυξη (αρχείο p.d.f) Διαβάστε Περισσότερα...

ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΪΚΑ

Στο «περίμενε»οι δικαιούχοι
Το φθινόπωρο θα ξεκαθαρίσει το τοπίο αναφορικά με τις αιτήσεις που έχουν υποβληθεί από τη Ρόδο στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, για την ανάπτυξη φωτοβολταΪκών συστημάτων. Υπήρξαν αιτήματα και από επιχειρηματίες που εξεδήλωσαν ενδιαφέρον, για να κατασκευάσουν μέχρι και ηλιακό πάρκο, ισχύος πέντε Mεγαβάτ στην περιοχή της Nότιας Pόδου. Mεγάλο ενδιαφέρον υπήρξε και στην ευρύτερη περιοχή του Aρχαγγέλου, από ιδιώτες που μίσθωσαν ακίνητα και από την εκκλησία, για να εγκαταστήσουν σε αυτά φωτοβολταΪκά συστήματα. Αίτηση έχει καταθέσει και ο δήμος της Σύμης για να προχωρήσει στην εγκατάσταση φωτοβολταΪκών συστημάτων. Το ίδιο ενδιαφέρον έχει εκδηλωθεί και από τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Δωδεκανήσου.Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά θα εγκριθούν εν μέρει οι αιτήσεις, που έχουν υποβληθεί για την ανάπτυξη φωτοβολταΪκών συστημάτων, ισχύος μέχρι 100 Kιλοβάτ. Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις που έχουν γίνει για τη Ρόδο προβλέπεται η εγκατάσταση φωτοβόλταΪκών με ισχύ 12.808 KW, για την Κω 4.442,58 KW, για την Kάρπαθο 605,19 KW για την Kάσο 64,27 Kw για την Kάλυμνο 1.139,45 KW για τη Λέρο 608,13 Kw, για την Tέλενδο 6,40 KW, για την Ψέριμο 6,40 KW, για το Γυαλί 6,40, για τη Nίσυρο με 83,22, για την Tήλο με 57,61 και για τους Λειψούς 51,21 KW.Σύμφωνα με τα στοιχεία της Pυθμιστικής Aρχής Eνέργειας, για τη χρήση των φωτοβολταΪκών συστημάτων έχουν υποβληθεί επίσης αρκετές αιτήσεις το 2005 αλλά και το 2006.
Πηγή:Εφ. Η ΠΡΟΟΔΟΣ Διαβάστε Περισσότερα...

Αφιέρωμα στη Κάσο

Από το ιστολόγιο Δυοσμαράκι(πατήστε πάνω στις επικέφαλιδες για να διαβάσετε τα άρθρα)

Κάσος......

Η "γιορτή της σιτάκας" - Μια εμπειρία από το Αρβανιτοχώρι της Κάσου και λίγα λόγια για τους χορούς....

Ο κυρ Αντώνης και η παρασκευή της σιτάκας σε ένα Κασιώτικο μητάτο Διαβάστε Περισσότερα...

Παρασκευή 8 Αυγούστου 2008

Κυκλοφόρησε ο ''Κασιώτικος Παλμός''




Ky
Διαβάστε Περισσότερα...

ΟΙ ΑΡΒΑΝΙΤΕΣ ΒΟΣΚΟΙ ΘΕΛΟΥΝ ΣΤΗΡΙΞΗ

Τ’Ασιλαρά ο πρωτογιός*, κάνει τυρί ωραίο,
σιτάκα να οράσετε, πού τον προτελευταίο*.

Εχει σιτάκα νόστιμη, κι’ έλα να δοκιμάσεις,
καί κάνω σου το γκαραντί, πως θα την αγοράσεις.

Τού Παντελή ο πρωτογιός*, καί ο Γιάννης τού Σοφίλα,
σιτάκες με στον Αουστο, καί το Χειμώνα δρίλλα.

Οι Αρβανίτες οί οσκοί μέσα στούς πρώτους, πρώτοι,
φτηνά πουλού τις μαζιριές, κι’ έχου καλή ποιότη.

Οι μαζιριές πού κάνουσι, άλλοι δε τις εκάμα,
έχουμε ένα πούν Τυράς*, κι’ είν όνομα καί πράμα.

Κι’ είναι καί πολυάσχολος, μά ούλα τα προκάνει,
κι’ αφού το λέουσι Τυρά, καλά τυριά θα κάνει.

Κι’ είν με στο συνεταιρισμό, π’ ούλους τούς κατευθύνει,
κι’ είναι ικοί μου άνθρωποι, καί πέρνω την ευθύνη.
--- --- ---
Αν πήτε πώς σάς σύστησα, κάτι θα φελειθήτε,
τα σπίδια τους τα ξέρετε, πάτε να τούς ευρήτε.

Να τούς υποστηρίζετε, μ’ ευθύνη σάς το λέω,
τ’ Ασιλαρά τον πρωτογιό, καί το προτελευταίο.

Σημ: Ο πρωτογιός τ’ Ασιλαρά = Αντώνης Β. Παπαγεωργίου
Ο προτελευταίος τ’ Ασιλαρα = Δημήτριος Β. Παπαγεωργίου
Ο πρωτογιός τού Παντελή = Γεώργιος Π. Ιερομόναχος
Ο Τυράς = Εμμανουήλ Τυράς

Νικόλαος Β. Παπαγεωργίου
ΝΥ, 5 Αυγούστου 2008
Διαβάστε Περισσότερα...

Τετάρτη 6 Αυγούστου 2008

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΚΛΙΜΑΚΙΟΥ ΤΗΣ ΕΠΑΡΧΙΑΣ ΚΑΡΠΑΘΟΥ – ΚΑΣΟΥ ΣΤΟΝ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟ ΕΜΠΟΡΙΚΗΣ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ

Αντιπροσωπεία με επικεφαλής από τον Έπαρχο Καρπάθου – Κάσου Μιχάλη Ερωτόκριτο , τον Πρόεδρο της Κοινότητας Ολύμπου Κώστα Τσαμπανάκη και τον κ. Mutin (τέως σύμβουλος του Προέδρου της Γαλλικής Δημοκρατίας Φ. Μιττεράν) αρμόδιο υδρογεωλόγο της Επαρχίας μας επισκέφθηκε τον Υφυπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Πάνο Καμμένο.
Κατά τη συνάντηση τέθηκαν τα ζητήματα που έχουν προκύψει σχετικά με την πλημμελή ακτοπλοϊκή εξυπηρέτηση της Επαρχίας Καρπάθου – Κάσου , καθώς και οι τρόποι υλοποίησής τους οι οποίοι ελήφθησαν μέσα από την συνεδρίαση στο Επαρχείο με τους αρμόδιους φορείς και ΟΤΑ της Επαρχίας και τους επαγγελματικούς φορείς.
Υπάρχουν σοβαρά προβλήματα που οφείλονται στο γεγονός ότι κατά τη διάρκεια της θερινής και όχι μόνο περιόδου πραγματοποιούνται 2 μόνο δρομολόγια που συνδέουν τα νησιά της Επαρχίας μας με τον Πειραιά με αποτέλεσμα να ταλαιπωρούνται οι κάτοικοι του Λεκανοπεδίου , ημεδαποί και αλλοδαποί τουρίστες, καθώς και οι μόνιμοι κάτοικοι των νησιών. Η ακτοπλοϊκή σύνδεση των νησιών με το λιμάνι του Πειραιά αποτελεί τροχοπέδη για την ανάπτυξη του ημεδαπού τουρισμού .
Ο Υφυπουργός ανέφερε ότι για το επόμενο δίμηνο δεν υπάρχει η δυνατότητα να πραγματοποιηθεί καμία αλλαγή, αλλά μαζί με τη σύμφωνη γνώμη των αντιπροσώπων εταιριών προτάθηκε η δημιουργία και ο χαρακτηρισμός άγονης γραμμής με επιδότηση της ακτοπλοϊκής γραμμής Ηράκλειο – Ρόδος με ενδιάμεσες προσεγγίσεις στα νησιά της Επαρχίας από την 1η Νοεμβρίου 2008 με 2 δρομολόγια την βδομάδα, καθώς και με 2 δρομολόγια σύνδεσης με τον Πειραιά και 2 νησιών των Κυκλάδων με προσέγγιση στα νησιά της Επαρχίας μέχρι τη Ρόδο.
Σχετικές προτάσεις θα πρέπει να κατατεθούν και ως αποφάσεις των Δ.Σ. και Ε.Σ. μέχρι το Σεπτέμβριο.
Το αμέσως προσεχές διάστημα ο Έπαρχος Καρπάθου – Κάσου θα συγκαλέσει εκ νέου τους φορείς που συμμετείχαν και στην προηγούμενη συνάντηση για επανεκτίμηση της κατάστασης.
Τέλος ενέργειες γίνονται και από ιδιωτικούς κυρίως φορείς , για την αγορά κατάλληλου σκάφους που θα εξυπηρετεί την Επαρχία για μακρύ χρονικό διάστημα. Διαβάστε Περισσότερα...

Κυριακή 3 Αυγούστου 2008

Υγεία

Δεν πέρασε μια εβδομάδα από τότε που ο υπουργός Υγείας κ. Δημήτρης Αμβραμόπουλος ήλθε, με την κουστωδία του, στην Κάρπαθο για να λύσει το υγειονομικό πρόβλημα της Καρπάθου. Όμως τα προβλήματα του Κέντρου Υγείας συνεχίζουν ανεμπόδιστα την πορεία τους.

Στις 27 Ιουλίου η κ. Πολιτεία Λογοθέτη, ετών 79 απόδημη εξ Αμερικής, έσπασε την λεκάνη της και ο διευθυντής του Κέντρου Υγείας ζήτησε από το ΕΚΑΒ την αποστολή ελικοπτέρου για την μεταφορά της σε νοσοκομείο. Όμως το ΕΚΑΒ δεν θεώρησε επείγουσα την κατάσταση της ασθενούς και συνέστησε να ταξιδέψει με ένα σκάφος επτά μέτρων(με τη λάντζα του Μανούσου) για να πάει στην Κρήτη. Με αποτέλεσμα η οικογένεια της να αναγκαστεί να νοικιάσει ειδικό αεροπλάνο, πληρώνοντας 6,500 ευρώ για να την μεταφέρει στην Αθήνα.

Την ίδια μέρα η κ. Μαρία Βασιλάκη, 85 ετών, έσπασε το πόδι της και το ΕΚΑΒ συνέστησε και σ’ αυτήν να ταξιδέψει με το ίδιο σκάφος. Μη έχουσα την οικονομική ευχέρεια ή άλλη επιλογή, πήρε το σκάφος και μετά από πέντε μισή ώρες ταξίδι έφτασε στην Σητεία με αποτέλεσμα να χειροτερέψει η κατάσταση της.

Δεν πέρασε μια μέρα και η κ. Ειρήνη Δημάρχου, ετών 94, έσπασε το πόδι της και πάλι το ΕΚΑΒ δεν θεώρησε την περίπτωση της σοβαρή για να στείλει ελικόπτερο. Η ασθενής αναγκάστηκε να περιμένει το πλοίο της γραμμής, που θα περνούσε την άλλη μέρα, για να πάει στην Ρόδο.

Στις 31 Ιουλίου ο Βασίλης Ρεΐσης, ετών 82 από το Μεσοχώρι, έκαμε εμετό με αίμα και ο αγροτικός γιατρός ζήτησε από το Κέντρο Υγείας να στείλει το ασθενοφόρο για να μεταφέρει τον ασθενή στο Κέντρο Υγείας για τα περεταίρω. Όμως το ασθενοφόρο δεν μπόρεσε να πάει γιατί δεν είχε βενζίνη. Σύμφωνα με πληροφορίες οι πρατηριούχοι δεν δίνουν καύσιμα στο Κέντρο Υγείας με πίστωση, γιατί δεν ανταποκρίνεται στις υποχρεώσεις του.

Κατά τα άλλα αναμένεται να έλθει στην Κάρπαθο ειδικό κλιμάκιο του υπουργείου Υγείας για να διαλέξει το οικόπεδο που θα κτιστεί το νοσοκομείο, όπως υποσχέθηκε ο πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Καραμανλής τον Γενάρη του 2005, όταν επισκέφθηκε την Κάρπαθο. Αλλά όπως λέγει μια Καρπάθικη παροιμία, μέχρι να κτιστεί το νοσοκομείο, «περίμενε γάρε (γάιδαρε) μου το Μάη να φας χορτάρι».

Γεώργιος Σκευοφύλαξ
Κάρπαθος

Βίντεο από τη μεταφορά ηλικιωμένης από τη Κάρπαθο στη Σητεία με το σκάφος του Μανούσου.Εμείς να θυμίσουμε απλά ότι το 2006 ο Εμμανουήλ Κ. Μαγιορκίνος που μεταφέρθηκε στη Σητεία με το ίδιο σκάφος από τη Κάσο επειδή είχε σπάσει το πόδι του,χρειάστηκε στο τέλος να του το κόψουνε και να ζεί σήμερα με τεχνητό πόδι

Διαβάστε Περισσότερα...

Παρασκευή 1 Αυγούστου 2008

Επίσκεψη κ. Παυλίδη στην Κάσο

Την 29/7, o τ. Yπουργός μας κ. Αριστοτέλης Παυλίδης πραγματοποίησε ολιγόωρη επίσκεψη στην Κάσο, κατά τη διάρκεια της οποίας, πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στο Δημαρχείο, έγινε αλληλοενημέρωση για τρέχοντα σοβαρά θέματα του νησιού και ο ίδιος ο κ. Παυλίδης ανέλαβε σειρά δεσμεύσεων. Αναλυτικά, ανά θέμα συζητήθηκαν τα ακόλουθα:

Αγροτικός τομέας
Ο κ. Παυλίδης, αφού επικοινώνησε με τον κ. Σοφό στη Διεύθυνση Αγροτικής Ανάπτυξης, δεσμεύτηκε για μια ακόμη φορά για την οριστική ρύθμιση της απαλλαγής των κτηνοτρόφων της Κάσου, που συμμετείχαν στο πρόγραμμα βοσκοϊκανότητας, από την επιβολή των κυρώσεων. Σχετικά με την κατασκευή του νέου Σφαγείου, ο κ. Παυλίδης ενημερώθηκε για τις τρέχουσες εξελίξεις, όπου προς το παρόν δεν παρουσιάζεται πρόβλημα. Ο κ. Δήμαρχος επανέλαβε το αίτημα του διορισμού μονίμου κτηνιάτρου στην Κάσου, αφού ήδη στην Κάρπαθο υπάρχουν δύο!

Υγεία
Ο κ. Παυλίδης επικοινώνησε διαδοχικά με τον διοικητή του Νοσοκομείου
Ρόδου κ. Κοσσιώρη και με τον Υφυπουργό Υγείας κ. Παπαγεωργίου, σχετικά με την επικείμενη μετάθεση του μοναδικού εξειδικευμένου ιατρού του ΠΠΙ Κάσου και την αναγκαιότητα της άμεσης αντικατάστασής του. Προς το παρόν, υπήρξε προφορική δέσμευση για προσωρινή απόσπαση ιατρού από άλλο Νοσοκομείο… Επίσης αναφέρθηκε στην ανάγκη συνέχισης του προγράμματος «ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ», που λήγει την 31/8/08. Για την κατασκευή του νέου Ιατρείου, ο κ Παυλίδης μετά την επικοινωνία του με την υπεύθυνο της ΔΕΠΑΝΟΜ, ανακοίνωσε ότι η λήψη δειγμάτων χώματος (τελευταία απαιτούμενη ενέργεια πριν από την έναρξη εργασιών) θα γίνει από το συνεργείο του εργολάβου που εργάζεται αυτή την εποχή στο Φοινίκι. Ο κ. Δήμαρχος επανέλαβε το θέμα αντικατάστασης του μοναδικού και προβληματικού ασθενοφόρου του νησιού και αναφέρθηκε στο αίτημα του Δήμου για συμμετοχή εκπροσώπου του στο διοικητικό συμβούλιο του Κ. Υ. Καρπάθου.

Κατασκευή λιμανιού
Ο υπεύθυνος εργοδηγός της εταιρείας ΒΙΟΤΕΡ έκανε μια σύντομη ενημέρωση στους παρευρισκόμενους, αναφέροντας ότι ήδη έχουν συγκεντρωθεί στο νησί όλα τα αναγκαία μηχανήματα και το έργο προχωράει σύμφωνα με το αρχικό χρονοδιάγραμμα. Σχετικά με την ενίσχυση του ήδη υπάρχοντος τμήματος του προσήνεμου μώλου, ο κ. Παυλίδης πρότεινε υποβολή του αιτήματος μέσω του ΥΠΕΧΩΔΕ, λόγω αρμοδιότητας.

Νέο κτίριο Αεροδρομίου
Ο κ. Δήμαρχος ενημέρωσε τον κ. Παυλίδη σχετικά με την διακοπή των εργασιών από τον υπεύθυνο εργολάβο τόσο της κατασκευής του νέου κτιρίου αεροσταθμού όσο και του τμήματος οδικού δικτύου από το Έλερος προς την Χέλατρο. Στη συνέχεια υπήρξαν κάποιες τηλεφωνικές συνεννοήσεις του κ. Παυλίδη και με τον εν λόγω εργολάβο, ο οποίος δεσμεύτηκε να έρθει στην Κάσο, μέσα στον Αύγουστο.

Ύδρευση
Ο κ. Δήμαρχος αναφέρθηκε στα προβλήματα με το υπό παραλαβή νέο
δίκτυο ύδρευσης, για την αντιμετώπιση των οποίων έχει συντάξει αναλυτική αναφορά ο υδρολόγος, ο κ. Μουτέν, ο οποίος την ίδια μέρα βρισκόταν στην Αθήνα μαζί με τον Έπαρχο Καρπάθου-Κάσου κ. Μιχάλη Ερωτόκκριτο, σε μια προσπάθεια δρομολόγησης ενεργειών επίλυσης αυτών.

Ενέργεια
Ο κ. Δήμαρχος αναφέρθηκε στα σοβαρότατα και μακροχρόνια προβλήματα που δημιουργούνται στην Κάσο από τις συχνές διακοπές ρεύματος, που οφείλονται στις συχνές βλάβες της σύνδεσης με το εργοστάσιο ΔΕΗ Καρπάθου με υποβρύχια καλώδια, αλλά και στο αδικαιολόγητο «πάγωμα» της εγκατάστασης φωτοβολταϊκών συστημάτων σε όλα τα μικρά νησιά του Αιγαίου, έργο που είχε αναλάβει το Υπουργείο Εσωτερικών με κονδύλια της Ε.Ε., που μάλλον χάθηκαν οριστικά…

ΚΕΠ
Ο κ. Δήμαρχος αναφέρθηκε στο αδιέξοδο που οδήγησε στο κλείσιμο του ΚΕΠ Κάσου, που πέρσι είχε τρεις υπαλλήλους και σήμερα κανέναν, για το οποίο ο κ. Παυλίδης δεσμεύτηκε να το εξετάσει με τους αρμόδιους…. Διαβάστε Περισσότερα...

« ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΩΝ ΓΙΑΤΡΩΝ ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ ΣΤΗΝ ΕΠΑΡΧΙΑ ΚΑΡΠΑΘΟΥ – ΚΑΣΟΥ»

Πολυπληθές κλιμάκιο γιατρών δεκαπέντε ειδικοτήτων του Περιφερειακού Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ηρακλείου Κρήτης επισκέφτηκε επί επταήμερο την Επαρχία Καρπάθου-Κάσου φιλοξενούμενο από το Επαρχείο Καρπάθου. Το κλιμάκιο των γιατρών αποτελούνταν από τις εξής ειδικότητες : ορθοπεδικοί, πνευμονολόγοι, οφθαλμίατροι, ουρολόγος, χειρούργοι, Ω.Ρ.Λ., γαστρεντερολόγος, τεχνολόγοι ακτινολόγοι, δερματολόγος, ψυχίατρος, παιδογαστρεντερολόγος, ψυχολόγος, καρδιολόγοι, μικροβιολογικό εργαστήριο. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης αυτής εξετάστηκαν πάνω από 2100 περιστατικά. Οι εξετάσεις αυτές πραγματοποιήθηκαν στο Κ.Υ Καρπάθου, στο Π.Π.Ι Κάσου και στο Π.Ι. Ολύμπου, σε συνεργασία με τις τοπικές υγειονομικές μονάδες.
Επίσης, πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με τον νεοσύστατο Σύλλογο φίλων Κέντρου Υγείας Καρπάθου και τη Δ.Ε του Κ.Υ. Καρπάθου η ημερίδα με θέμα : « πρόληψη υγείας» στο ξενοδοχείο Regina στα Πηγάδια Καρπάθου με ομιλητές γιατρούς του Πανεπιστημίου Ηρακλείου Κρήτης (ΠΑΓΝΗ). Διαβάστε Περισσότερα...